Huseiere kan få ansvaret for skader etter stormen

Skader forårsaket av løse gjenstander som ikke er sikret må du dekke selv.

Du kan også bli gjort ansvarlig for skader fra gamle og syke trær som burde vært hugget ned før stormen.  Foto: Colourbox.com
Du kan også bli gjort ansvarlig for skader fra gamle og syke trær som burde vært hugget ned før stormen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når stormen er på vei bør du gjøre mer enn å skalke alle luker. For selv om trær som velter over bilen din og vinduer som blåses inn dekkes av forsikringen, kan du bli sittende igjen med regningen dersom stormskadene er en følge av dårlig sikrede gjenstander.

LES OGSÅ:

Hagemøbler, grill, balkongkasser - og trampoliner, det er ditt ansvar å sikre dem, slik at de ikke gjør skade på folk eller eiendom.

– Løse gjenstander skaper farlige situasjoner. Huseier kan bli ansvarlig for skader forårsaket av alle løse gjenstander dersom disse ikke er forsvarlig sikret, sier Lars Wiig i KLP Skadeforsikring AS i en pressemelding.

Forsikringsselskapene gjør seg nå klare til å behandle høstens stormskader.

Flyr lenger enn du tror: Trampoline ramponerte biler

Dagmar: 1,4 milliarder kroner

Det er store variasjoner fra år til år når det gjelder stormskader. Med Berit, Cato og Dagmar ble for eksempel 2011 et stormens år, med 22.665 innmeldte skader, til en anslått erstatning på 1,4 milliarder kroner.

Så snart stormen klassifiseres som ”liten storm”, er det Norsk Naturskadepool som dekker skadene den forårsaker. Alle boligeiere skal være dekket av denne forsikringen, den er lovpålagt, så alle boligeiere er med på å ta regningen, selv om den er uforskyldt.

– Kunden forholder seg til forsikringsselskapet på ordinært vis, og vi behandler skaden på lik linje med vanlige skader. Vi kontakter en takstmann som er godkjent for taksering av naturskader, og så utbetaler vi erstatning med bakgrunn i forsikringsvilkårene for naturskade, sier Wiig.

Det er likevel verdt å merke seg at etter siste års store ødeleggelser har egenandelen blitt doblet.

Det er imidlertid ingen ting mot regningen du får, dersom du er medskyldig i skaden.

Sjekk disse

Du kan også bli gjort ansvarlig for skader fra gamle og syke trær som burde vært hugget ned før stormen.  Foto: Colourbox.com
Du kan også bli gjort ansvarlig for skader fra gamle og syke trær som burde vært hugget ned før stormen. Foto: Colourbox.com Vis mer

  • Trampolinen i hagen, båter i opplag, levegger og garasjer med åpen port kan lett bli "offer" for vindens herjinger, og må sikres ekstra godt.
  • Konstruksjoner som lett fanger vinden må være forsvarlig sikret.
  • Bygg under oppføring må sikres ekstra godt.
  • Gamle trær, eller tjukke greiner på trær, kan bli nedblåst i stormen og gjøre stor skade på personer og eiendom.

(Saken har vært publisert tidligere. Oppdatert i forbindelse med orkanen «Tor» 29. januar 2016)