Hundre dollar for et hus

Boligkrisen i USA når nye bunnivåer.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krisen i boligmarkedet i USA blir ofte nevnt som den underliggende årsaken til at verden nå er inne i relativt dype nedgangstider.

Stupdykket i boligprisene i USA har vært større enkelte steder enn andre, og noen har sett muligheter til å gjøre seg et gigantkupp på bolig i nedgangstider. Ekteparet Sarah Wagner og Jon Brumit er blant disse.

De kjøpte nylig sitt første hus for bare 100 amerikanske dollar, drøyt 640 kroner etter dagens kurs. Ekteparet er begge kunstnere og forteller til CNN at de lever på svært begrensede midler, derfor har det aldri tidligere vært i tankene å kjøpe en bolig. Da de kom over boligen til den svært forlokkende prisen, måtte de bare gripe sjansen.

SJEKK HER: Hvor mye er boligen din verdt?

Som vanlig: En liten hake

Huset ekteparet har kjøpt krever betydelig oppussingsarbeid, men det alene forklarer ikke gi-bort-prisen.

En annen forklaring på at et stort hus kan bli solgt til denne prisen, er at huset ligger i et boligområde i Detroit, som er et av områdene som blir beskrevet som et av startpunktene for den amerikanske økonomiske krisen.

Den beste måten å beskrive den økonomiske situasjonen i området på, er å se på arbeidsledigheten i byen, som i januar var på vanvittige 22 prosent, en oppgang på fem prosentpoeng på to måneder. Ingen annen amerikansk storby kan komme opp med tilsvarende dystre arbeidsledighetstall. Dette ifølge den amerikanske kanalen ABC.

Vil gjøre noe med situasjonen

Detroit har tidligere hatt den tvilsomme æren av å toppe listen over amerikanske byer med mest kriminalitet. Den økonomiske nedgangen har ført til at kriminaliteten har økt betraktelig. I Wagner og Brumits nye nabolag, har tyverier og ildspåsettelser vært et stort problem. Det inntil nå forlatte hundredollarshuset har eksempelvis blitt forsøkt tent på to ganger i løpet av kort tid.

Ekteparet har likevel ikke latt seg skremme.

- Dette huset var verdt 70.000 dollar for to år siden (cirka 450.000 kroner red. anm.). -Dette er egentlig både fantastisk og utrolig trist på samme tid, sier Brumit.

De ser på boligkjøpet som en mulighet til å forandre den kritiske situasjonen i området.

- Dette er hva vi har å jobbe med, vi må prøve å skape noe nytt, sier Brumit, som håper å starte et radioprosjekt i nabolaget denne sommeren.

SE LISTEN: Disse byene er best å bo i - Oslo på 24. plass

Oppgang i Norge

Her i Norge var det en jevnt over pessimistisk stemning blant aktører i boligmarkedet i fjor senhøst. Prisene falt jevnt og trutt i et halvt år, og til og med de mest optimistiske meglerne tørket av smilet, og varslet kraftig prisfall videre i 2009.

Et halvt år inn i 2009 vet vi at faciten så langt har vært en helt annen. Hittil har prisene steget måned for måned, og det store prisfallet som kom i fjor høst er snart tatt igjen.

Prisene per mai 2009 er 1,2 prosent lavere enn prisene var i samme måned for et år siden. Prisene er 4 prosent lavere enn i toppmåneden august 2007.

Boligpristallene finner du her

Kilder: CNN, ABC og Norges Eiendomsmeglerforbund