Høyttaler du bare trenger én av

IFA 2010: Jarre Technologies mener du ikke trenger mer enn én høyttaler i stua.

<B>SÅ MANGE TRENGER DU IKKE:</B> Jean Michel Jarres høyttalerserie, AeroSystem One, er ment å stå alene i stua. Foto: Øivind Idsø
SÅ MANGE TRENGER DU IKKE: Jean Michel Jarres høyttalerserie, AeroSystem One, er ment å stå alene i stua. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den franske synthpionéeren Jean Michel Jarre har etterhvert rukket å bli 62 år, og det er lett å glemme at han for 20 år siden var et av de heteste navnene musikkverden hadde å by på. Han har fortsatt ikke tatt steget bort fra synthene sine, og spilte blant annet nylig med Röyksopp i Oslo.

Som andre musikere som når en viss status har også Jarre oppdaget at det er mulig å knytte navnet sitt til produkter som i utgangspunktet ikke har så mye med ens opprinnelige virke å gjøre, og det er nettopp det han gjort med høyttalerserien Aerosystem One.

Ikke to - bare én

Via selskapet Jarre Technologies har han fått et selskap ved navn emotion til å designe en mildest talt oppsiktsvekkende høyttaler, som vises fram under forbrukerelektronikkmessa IFA 2010 her i Berlin.

Og dette er høyttaler i entall. Som en del andre iPhone/iPod-høyttalere som finnes på markedet nå er den laget for å brukes alene, og til tross for at den måler en drøy meter i høyden og veier nesten 15 kilo, tar den ikke spesielt stor plass i stua.

Jarre skal ha gitt streng beskjed om at alle former for plast skulle holdes langt unna Aerosystem One, og det er blant annet brukt glass for å lage selve søylen, mens en tynn, gjennomhullet stålramme innhyller den øverste delen av høyttaleren.

Sub i bunn

På innsiden finnes to satelitthøyttalere på 30W - én høyrevendt og en venstrevendt -, mens den runde basen nederst inneholder en 60 watts subwoofer.

I DYBDEN: Subwooferen er pakket inn i foten på høyttaleren. Foto: Øivind Idsø
I DYBDEN: Subwooferen er pakket inn i foten på høyttaleren. Foto: Øivind Idsø Vis mer


Lyden distribueres ut av søylen på undersiden, i tillegg til å spres 240 grader i rommet ved hjelp av 3D-filter.

En kort demonstrasjon avslørte at selv om nok ikke hifi-freakene vil miste munn og mæle i møte med Aerosystem One, vil mange være svært fornøyd med både lydnivået, oppløsningen og den - gitt konstruksjonen av overraskende gode bredden i lydbildet.

Dockingstasjonen på toppen takler altså iPod og iPhone-tilkobling, mens en USB-inngang gjør at du også kan bruke den sammen med PCen eller Macen. Helt nederst finner du en digitalinngang, slik at du for eksempel kan koble til en Squeezebox eller Sonos-spiller uten tap av signalkvalitet. Den fjerde og siste tilkoblingen gjøres via en enkel minijackplugg (3.5mm), og kan benyttes av alle enheter som har en slik utgang. Det er som kjent ganske mange, selv om lydkvaliteten fra minijack ikke alltid er den beste.

Foto: Øivind Idsø
SÅ MANGE TRENGER DU IKKE: Jean Michel Jarres høyttalerserie, AeroSystem One, er ment å stå alene i stua. Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
I DYBDEN: Subwooferen er pakket inn i foten på høyttaleren. Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)


- Snart til Norge

Jarre Technologies jobber med å få til en distribusjonsavtale i Norge, og regner med en avklaring "i løpet av høsten". Enn så lenge kan høyttaleren bestilles på nett, med en serviceavtale det står respekt av: Garantien er på to år, og innenfor denne perioden kommer produsenten hjem til deg for å reparere eventuelle feil - selv om du skulle finne på å bestille nå.

Prisen ligger på 799 Euro (uten frakt, moms og fortollingsgebyr), eller rundt 6.300 kroner. Skulle du være interessert kan det uansett være smart å vente til norsk distribusjon er på plass.