Høye grensager med kjede - utrolig praktisk

Langt mer praktisk enn motorsag og stige, og vesentlig mindre farlig.

<B>TRYGGERE:</B> Grensager er effektive og praktiske, og langt mindre farlige enn motorsag og stige. Foto: BRYNJULF BLIX
TRYGGERE: Grensager er effektive og praktiske, og langt mindre farlige enn motorsag og stige. Foto: BRYNJULF BLIXVis mer

Trær har det med å få greiner, men det er ikke alle disse som vokser slik vi ønsker. Noen strekker seg i feil retning, noen blir for lange og noen bare gir seg og blir til tørre kvister.

Spesielt der trærne står tett ved hverandre blir det et kaos som trenger beskjæring. Men det er en utfordring å komme til med sag, og helt ufarlig er det heller ikke.

Det beste verktøyet?

Noen står på stige med motorsag, noe som byr på flere utfordringer. Men flere produsenter har laget løsninger med en liten kjedesag på et langt skaft - grensager med sagkjede. Disse drives av elektriske motorer, og får strøm fra strømnettet eller fra et batteri.

Vi har testet tre varianter fra to leverandører.

Høye grensager med kjede - utrolig praktisk


Bosch AMW SG

Dette er en tilleggsenhet i Bosch AMW 10-serien. Serien består av selve drivenheten AMW 10 med motor og skaft, et 70 centimeter forlengerstag AMW TS, en hekksaksforsats AMW HS, en gresstrimmerforsats AMW RT og kjedesagsforsatsen AMW SG.

DELER: Motorenhet, forlenger og sagtilsats fra Bosch. Foto: BRYNJULF BLIX
DELER: Motorenhet, forlenger og sagtilsats fra Bosch. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Vi har tidligere testet AMW 10 med hekksakstilsats AMW HS, og det var denne som raget høyest blant hekksaksene, når den ble kombinert med forlengerdelen AMW TS.

Tilsatsene er svært enkle å montere. Det er bare å skyve røret inn i muffen, vri det litt frem og tilbake slik at drivmekanismen kobles til, og skyve det inn til kulelåsen klikker på plass. Deretter strammer du den store røde festeskruen, så er den klar til bruk.

SOLID: Sammenkobling av delene i Boschsystemet er svært enkelt og solid. Foto: BRYNJULF BLIX
SOLID: Sammenkobling av delene i Boschsystemet er svært enkelt og solid. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Selve sagforsatsen kom i deler, hvor sverd og kjede måtte monteres på selve drivenheten. Dette var en enkel prosess, og du strammer kjedet med skrutrekkeren som følger med. En liten flaske smøreolje følger også med.

KJAPT: Montering av sagkjede var enkelt. Foto: BRYNJULF BLIX
KJAPT: Montering av sagkjede var enkelt. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
SLIK: Justering av kjede gjøres med skrutrekker som følger med. Foto: BRYNJULF BLIX
SLIK: Justering av kjede gjøres med skrutrekker som følger med. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
I bruk

Som vi bemerket da vi testet AMW 10 som hekksaks, er balansen på dette systemet annerledes i og med at motoren er montert på enden av skaftet nærmest bakken. Da blir det mindre vekt å holde opp i lufta, noe som gir bedre balanse og kontroll.

Stort håndtak som kan flyttes og vinkles samt skulderstropp gjør at den er relativt komfortabel i bruk.

Sagsverdet peker rett fram i samme retning som skaftet. Du vil dermed sage grener noe mer fra siden enn ovenfra, sammenlignet med sager med vinklet sverd. I praksis bød ikke dette på noe problem.

Saga er meget effektiv, sverdlengden er 26 cm og kjedehastigheten er 12 meter i sekundet. Motoren kan ta ut hele 1000W effekt, og leverer krefter i overflod. Våre opp til 12 -15 cm tykke grener ble saget over på få sekunder. Nyslipt kjede er selvsagt en viktig del av bildet.

Hele verktøyet kan demonteres på en enkel måte, og alle enhetene kommer med en opphengshylse som klikkes på plass. Da kan hver enhet henges på en krok i redskapsboden.

SMART: Bosch har et smart oppheng til alle enhetene i systemet. Legg merke til at det er to hull i opphengshylsen. Foto: BRYNJULF BLIX
SMART: Bosch har et smart oppheng til alle enhetene i systemet. Legg merke til at det er to hull i opphengshylsen. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Ryobi RPP720

Ryobi sin grensag for 230 volt nettspenning kommer som tre deler brettet sammen. Solide gummiforinger sørger for at ledningen ikke blir skadet under transport, og disse fjernes før du monterer den.

SITTER FAST: 230 volt-utgaven kommer også i tre deler, men kan ikke demonteres. Foto: BRYNJULF BLIX
SITTER FAST: 230 volt-utgaven kommer også i tre deler, men kan ikke demonteres. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
BESKYTTELSE: Gummiforinger beskytter kabelen under transport. Foto: BRYNJULF BLIX
BESKYTTELSE: Gummiforinger beskytter kabelen under transport. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Skaftet er av glassfiber og er teleskopisk, lengden kan justeres. Strømkabelen som går inne i skaftet, er spiralformet; den kan da strekkes ut eller presses sammen uten problemer uansett hvilken lengde du velger.

ENKEL: Sammenføyningen er enkel og solid. Foto: BRYNJULF BLIX
ENKEL: Sammenføyningen er enkel og solid. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


I bruk

Lengden på denne sagen er omtrent den samme som Bosch sin løsning inkludert skjøtestykke. Arbeidshøyden er da over fire meter, avhengig av brukerens høyde. Motoren sitter på toppen ved sagen, men er svært kompakt. Vekten er ikke noe problem, og skulderstroppen bidrar til god balanse.

Motor og sverdet er vinklet, slik at du kan legge sverdet nesten horisontalt på grenen du skal sage, selvsagt avhengig av høyden og vinkelen.

VINKLET: Motor og vinklet sverd. Foto: BRYNJULF BLIX
VINKLET: Motor og vinklet sverd. Foto: BRYNJULF BLIX Vis merMotoreffekten er på 720 watt, kjedehastigheten er 15 meter i sekundet og sverdlengden er 20 centimeter. Dette gir meget god ytelse, tykke grener ble meget raskt kuttet over, vi snakker om få sekunder.

Etter bruk er det ingen annen måte å demontere verktøyet på enn å skru hylsekoblingene løse, tre på gummiforingene som beskytter spiralkabelen og brette de tre delene sammen. Dette er ikke spesielt praktisk.

Ryobi OPP1820

Denne grensagen er batteridrevet og er en del av 18 volts One+-systemet som inneholder over 35 forskjellige verktøy og redskaper som alle drives av de samme batteriene.

Også denne består av tre deler, men det er ingen ledning inni skaftet. I stedet er det kontakter mellom hver del, og du kan sette sammen to eller tre deler, om du vil ha full lengde eller ikke.

DELER: Ryobi 18V grensag i tre deler. Foto: BRYNJULF BLIX
DELER: Ryobi 18V grensag i tre deler. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
BATTERI: To av delene satt sammen, du kan velge mellom to batterivarianter med forskjellig kapasitet. Tilleggsutstyr. Foto: BRYNJULF BLIX
BATTERI: To av delene satt sammen, du kan velge mellom to batterivarianter med forskjellig kapasitet. Tilleggsutstyr. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Den totale lengden er faktisk et godt hakk over de andre to sagene, rundt 30 centimeter, avhengig om man måler total lengde eller fra selve grepet. Vinkelen og sverdlengden er den samme.

Vekten er litt høyere enn den nettdrevne grensagen fra Ryobi, men forskjellen utgjøres hovedsakelig av batteriet som sitter ytterst mot bakken, og bidrar totalt sett til bedre balanse. Skulderstropp følger med her også.

I bruk

Den ekstra lengden er ikke noen stor utfordring, takket være stropp og batteri. Det som merkes er at kjedehastigheten er vesentlig lavere enn hos de grensagene som drives av nettspenning. Den er oppgitt til fem meter i sekundet mot de andres 12 og 15.

Men i praksis er det ikke noe problem, du bruker noen få sekunder mer, men det er også alt. Der den nettdrevne kutter en 10-12 centimeter på fire sekunder må den batteridrevne kanskje ha seks sekunder.

Etter bruk er det enkelt å demontere sagen i tre deler, og plassere dem på egnet sted. Det er ingen egne festeanordninger for oppheng.

Konklusjon

Alle tre grensagene er både svært effektive og praktiske. De gjør jobben langt raskere enn med hånddrevet sagblad på skaft, og mye enklere og tryggere enn å bruke stige/gardintrapp og motorsag.

NÅR LANGT:  Rekkevidden er meget god, også når du står på bakken. Foto: BRYNJULF BLIX
NÅR LANGT: Rekkevidden er meget god, også når du står på bakken. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Vi fjernet alle uønskede greiner i løpet av få minutter, sammenlignet med mange ganger så lang tid hvis vi skulle saget med andre redskaper.

KJAPT: Å rydde opp i virvaret av grener var gjort på få minutter med gode grensager. Foto: BRYNJULF BLIX
KJAPT: Å rydde opp i virvaret av grener var gjort på få minutter med gode grensager. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Den elektriske sagen fra Ryobi er klart billigst og best hvis du bare skal ha en grensag, de andre enhetene inngår i et system og koster mer når du skal kjøpe sentrale deler som batteri/lader eller motorenhet.

Selv om den batteridrevne sagen Ryobi OPP1820 var noe langsommere, er batteridrift så praktisk at vi velger den som vår favoritt. At den i tillegg er lett å demontere og oppbevare er ytterligere et pluss.

BILLIGST: 18 volt-utgaven er vår favoritt, hvis du foretrekker batteridrift. Men den nettdrevne sagen er klart rimeligst. Foto: BRYNJULF BLIX
BILLIGST: 18 volt-utgaven er vår favoritt, hvis du foretrekker batteridrift. Men den nettdrevne sagen er klart rimeligst. Foto: BRYNJULF BLIX Vis merPrismessig er den kanskje ikke den billigste løsningen, det avhenger om du allerede har annet utstyr fra Ryobi med tilgang til batteri og lader. Har du ikke det må du ut med 649 kroner for 1,5 Ah batteriet eller 979 kroner for 4 Ah kapasitet, og laderen koster 379 kroner.

Sagen fra Bosch inngår i et relativt dyrt men fleksibelt system. Her koster Motorenhet 1199 kroner, forlenger 349 kroner og sagforsatsen 999 kroner.