Høy varme kan ødelegge stekepanna

Se hvilke stekepanner som er mest utsatt.

<b>PLASTBELEGG:</b> Såkalte non-stick eller slipp-lett belegg av plast, tåler ikke høy varme. Foto: ELISABETH DALSEG
PLASTBELEGG: Såkalte non-stick eller slipp-lett belegg av plast, tåler ikke høy varme. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du steke biff i helga, bør du velge stekepanne med omhu. Mens en gammel jernpanne tåler svært høy temperatur, er det enkelte stekepanner du bør være ekstra forsiktige med.

Skrur du plata på fullt, risikerer du nemlig å ødelegge belegget i stekepanna.

Vær forsiktig med disse stekepannene

Det er stekepanner som har såkalte non-stick eller slipp-lett belegg som kan bli ødelagt ved for høy varme. Ifølge Henning Eriksen, markedssjef i Jernia, inkluderer dette panner med et belegg av plastforbindelsen PTFE, som teflonbelegg eller panner som har et titanforsterket belegg.

Bruker man for høy varme på disse produktene, risikerer man at belegget blir ødelagt.

Gro Flisnes, markedsansvarlig for Høyang Polaris, bekrefter at det er slipp-lett panner med plastbelegg som er mest utsatt, mens panner med et keramisk slipp-lett belegg tåler høyere varme.

- Panner med slipp-lett belegg i plast tar skade ved varme over 250 grader, forteller Flisnes.

Det første tegnet på at man har brukt for høy varme på panner med denne typen belegg, er ifølge Flisnes fargeendringer i belegget, og at det blir ”tørt”.

Skal du lage mat med slike stekepanner, bør du skru varmeinnstillingen på maks nivå fire av seks mulige (eller seks av ni). Dessuten bør ikke pannen være tom ved oppvarming, skriver Høyang-Polaris på sine nettsider.

Husk og at feil rengjøring kan ødelegge panner og gryter. Stekepanner med slipp-lett belegg bør ifølge Henning Eriksen i Jernia helst rengjøres så fort pannen er avkjølt etter bruk, med såpe, varmt vann og oppvaskbørste.

Varme kan skade bunnen

Det er ikke bare det innvendige belegget i en stekepanne som kan ta skade av for høy varme. Også bunnen av stekepanna kan få temperatursjokk.

- Pannen kan slå seg, som regel ned, og det vil føre til at den vipper på platen, sier Flisnes.

Både for å skåne eventuelt belegg og bunnen av pannen, er rådet fra Flisnes å varme opp stekepanna gradvis. Det finnes også panner som har en bunn som ikke skal slå seg ved for høy varme.

Som DinSide har fortalt tidligere, bør man dessuten være forsiktig med boost-funksjonen på induksjonskomfyrer. Jernias råd er at man kun bruker boost-funksjonen til oppvarming av vann.

Les også: Slik sjekker du om jernpanna er klar til steking