Hotellkrumspring til fjells

Kjøp en aksje til 89.000 kroner og få fri bruk av Skjerdingen Høyfjellshotell resten av livet, lover Postbanken Eiendomsmegling. Dessverre er det slett ikke snakk om 'fri bruk'.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

En nærmere kikk på betingelsene avslører nemlig følgende begrensninger:

 • "Fri bruk" gjelder ikke årets 11 ferie- og høytidsuker.
 • Såkalt "fri bruk" av hotellet i Østerdalen gjelder dermed i 41 uker per år.
 • I disse ukene gjelder tilgangen i første rekke kun fredag til søndag.

  Timeshare?

  - Det som ellers skiller dette fra timeshare er at du faktisk eier en del av boligmassen og at du selv kan velge ukene "dine", sier megler Thomas Wahl i Postbanken Eiendom i Oslo.

  Are Slettan, redaktør i iMarkedet, er ikke enig. Han ser klare elementer av timeshare, hvor man kjøper en bruksrett, i prosjektet.

  - Etter min vurdering er dette timeshare med ett tilleggselement, nemlig at man også eier en del av eiendommen, sier Slettan.

  Trangt om plassen

  Å "velge ukene dine" på Skjerdingen Høyfjellshotell er ikke så enkelt som det kan virke. Prosjektet har nemlig denne klausulen:

 • Hvis hotellet blir fullt, gjelder først til mølla-prinsippet.

  Hotellet har 156 sengeplasser. Hver aksje gir tilgang til et hotellrom med fire sengeplasser eller en hytte med seks sengeplasser. Totalt skal 250 aksjer selges.

  Dersom alle aksjeeierne tar med seg tre personer, skal 1.000 personer slåss om hotellets 156 senger. Ergo er det 6,4 ganger så mange personer som senger i hotellet.

  Du kan risikere at det blir vanskelig å få plass. Dette er langt fra "fri bruk".

  Ikke når du kan

  De 11 ukene i sommer-, påske, jule-, høst- og vinterferien rullerer mellom aksjeeierne slik at de kun får bruke hotellet vekselvis en og to uker hvert år.

  Satt på spissen får du maksimalt tilgang i to uker når du har muligheten (fri fra jobben) til å bruke hotellet. Dette begrenser verdien av tilbudet. Felleskostnader på 3.500 kroner i året kommer dessuten i tillegg.

  På den annen side kan fremtidig salg av B-aksjer tilknyttet hotellet gi både deg og prosjektutviklerne gevinst.

  Jeg vil lese mer om fordelene og ulempene

  Nytt

  DinSide kontaktet en rekke eiendomsmeglere i Oslo-området. Det viste seg at ingen hadde hørt om denne måten å selge eiendom på, og ingen ville derfor kommentere saken.

  - Dette er nytt i Norge. Poenget er å ha tilgang til hytte eller hotell uten arbeidet og forpliktelsene som følger med, sier Thomas Wahl i Postbanken Eiendom. Det forkludrer ikke følgende regnestykke:

  250 aksjer á 89.000 kroner = 22.250.000 kroner

  I lokalavisa Gudbrandsdølen Dagningens arkiv finner vi en notis som forteller at en Skjerdingen Høyfjellssenter ANS i fjor solgte en eiendom med hotellets gårds- og bruksnummer (196/1) til Skjerdingen Eiendom AS for seks millioner kroner - under en tredjedel av verdien av aksjene som nå er til salgs.

  - Ja, er hotellet verdt 22 millioner? Man kan jo spørre seg om dette er en kreativ måte å få videresolgt hotellet for en høyere sum enn det er verdt, sier Are Slettan i iMarkedet.

  Jeg vil se hva aksjeeksperten mener om prosjektet

  Vi forsøkte forgjeves å få tak i Steinar Klein, en av investorene i prosjektet, for en kommentar.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!