Hot i høst

Skal du fornye hjemmet i høst, er dette det du vil finne i interiørbutikkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire hovedtrender gjør seg gjeldende i butikkhyllene i høst, men skal vi tro trendforsker Mads Arlien-Søborg er det en trenduavhengig tendens du nok ikke vil komme bort ifra: Etikk og bærekraft.

- Etikk og bærekraft vil i økende grad gjennomsyre livet vårt - interiør, mote, mat, sier Mads Arlien-Søborg til DinSide.

Han peker på at det tar tid å snu forbruket, og å få forbrukere til å handle omtenksomt og riktig. - Man bør tenke over hva man handler, hvor det kommer fra, hvordan det er laget, man bør handle mindre og man bør velge kvalitet over kvantitet.

- Til tross for dette sitter vi nå her for å snakke om fire hovedtrender innenfor interiør. Som kan friste til å kjøpe nytt. Om ikke selvmotsigende, er det ikke litt dobbeltmoralsk?

Mads Arlien-Søborg tror fairtrade og gjenbruk er sterke tendenser som er kommet for å bli. Foto: Per Ervland
Mads Arlien-Søborg tror fairtrade og gjenbruk er sterke tendenser som er kommet for å bli. Foto: Per Ervland Vis mer


- Poenget er heller å se hva som er i butikkene dersom du skal skaffe noe nytt, eller har lyst til å oppdatere hjemmet ditt, sier Arlien-Søborg. - Denne tendensen er nok litt annereledes en det vi er vant til. Det er ikke en stil-trend, men en innholdstrend.

Han tror ikke at etikk og bærekraft vil være en forbigående trend som sådan, men at det vil være en snakkis i noen år, før det blir en selvfølgelighet.

- På begynnelsen av 90-tallet var det stort fokus på miljø, men det tok ikke lang tid før det var glemt. Hva er annerledes nå?

- Konsekvensene av våre handlinger er langt tydeligere i dag enn det var da, sier Arlien-Søborg, og legger til: Ting tar tid. Matbransjen startet i det stille. Nå er det nesten nok produsenter til å dekke dagens etterspørsel. Og andre bransjer er på vei; for eksempel klesbransjen og interiørbransjen.

Her er årets interiørtrender:

Jordnær og forsiktig

Stikkord: Naturlig og sart.
Farger: Naturlige, myke farger i grå- og brunskalaen.
Materialer: Naturmaterialer, tre, skinn - samt stengods og porselen.

Jordnær forsiktighet Foto: Per Ervland
De naturlige nyansene står i fokus, grått, beige, brunt. Her ses blant annet servise og vaser fra Wik og Walsøe, filtputer (det som ser ut som store rullesteiner) fra Isandi, puter fra Isandi, rensdyrskinn fra Granberg garveri, keramikkvaser fra Lots Living, morter fra Anucka. Foto: Per Ervland
Detalj; Puter fra Isandi, servise fra Wik og Walsøe. Foto: Per Ervland
Filtvesker fra danske En Gry & Sif (ABK Agentur), teppe i tovet ull fra Isandi, boller fra Shishi, frostet glasskål fra Stenige slott. Foto: Per Ervland
Garn fra Alpaca Society, vaser fra Wik og Walsøe. Rensdyrskinn fra Granberg garveri, keramikk fra Isandi. Foto: Per Ervland
Materialene er robuste og litt røffe - i naturlig fargeskala. Foto: Per Ervland
Serviset Woodstokk fra den nye norske prordusenten Wik og Walsøe lanseres nå i en hvit variant, Whitewood. Her ses en kombinasjon av de to. Foto: Per Ervland
Multietnisk miks

Stikkord: Øst møter vest, nord møter sør, i både mønster, farger og materialer. Etikk og fair trade er viktig.
Farger:Fargeskalaen er lett skitten, med gråtoner i det røde, blå, grønne eller brune. Mye mønster.
Materialer:Tekstiler og tapet, gjerne satt sammen i en collage. Mørke, eksotiske tresorter - ikke regnskog, men etisk og fair trade.

Multietnisk miks Foto: Per Ervland
Puter fra Au maison, Lys og bambuskurver (på benk) fra Broste, benk, skrin, samt lappeteppe (på seng) fra Anouska. Sengesett fra Høie. Foto: Per Ervland
Pute med skinnblomster fra Au Maison. Foto: Per Ervland
Lys og keramikk fra Broste, tapet fra Atex Decoration. Foto: Per Ervland
Lampe fra Globen, keramikk fra Broste, pute fra Au Maison, skrin fra Anouska.
Fargerik Livsglede

Stikkord: Pop-art, fargeglede, grafiske trykk og gjenbruk av kunstmaterialer.
Farger: Knallfarger! Glem kaffelatte, nå er det på tide å finne frem knallfargene. Hvilke? Du trenger ikke velge én, jo flere jo bedre. Hottest i år er lilla, gult og blått. Materialer: Mest typisk er plastikk og gjenbruksmaterialer, men det er fargene som er det aller viktigste her.

Fargerik Livsglede! Foto: Per Ervland
Lamper fra Globen og Elektroarmatur AS, bokser og puter fra Mille Moi, smånips fra Isandi Konsept. Foto: Per Ervland
Treku fra Filipiniana Sweden, plastrye esker og bokser fra Mille Moi, Permer og Plastnett fra Døvigen, Skulderbag og stol fra Isandi konsept. Foto: Per Ervland
Fargerike praktiske plastboller fra F & Hot Scandinavia, pledd fra Nordic Form. Foto: Per Ervland
Plastkurver fra Mille Moi, fargerike fairtrade-dukker fra Isandi Konsept. De fargerike eggeglassene i midten fra Menu er signert Verner Panton. Foto: Per Ervland
Nordiske røtter

Stikkord: Gå tilbake til røttene, inspirasjon fra svunne tider, folklore, myter og eventyr.
Farger: Naturfarger, som i jordnær forsiktighet, men med enda større kontraster: Svart og hvitt er essensielt.
Materialer: Naturmaterialer, nordiske tretyper som bøk, eik, ask, gran og furu, skinn og pels (men de utstoppete dyrene er her brukt som effekt: Kjør gjerne fake-pels, det finnes mange gode kopier!) og ben/horn.

Nordiske røtter Foto: Per Ervland
Hornvaser fra ShiShi, lampe fra Globen, puter fra Shishi, Alpaca Society og Au Maison, tapet fra Astex Decoration. (Dyrene, som fikk denne journalisten til å tenke på gamle og mørke britiske eller nederlandske malerier, var på utlån fra private.) Foto: Per Ervland
Porselen fra Wik og Walsøe, lys med kroko/Skinnpreg fra Broste, reinsdyr fra ShiShi. Foto: Per Ervland
Horn, pelspute og kurv fra ShiShi. Foto: Per Ervland
Lampe fra Globen. Tapet fra Astex Decoration. Foto: Per Ervland
Stol fra Au Maison, puter fra ShiShi og Alpaca Society. Foto: Per Ervland
Lampe fra ShiShi, tapet fra Astex Decoration. Foto: Per Ervland
Gave og interiørmessen er en lukket bransjemesse, der leverandører og produsenter viser frem årets nyheter. Og den gangen i året butikkmedarbeidere shopper - ikke selger.

Se også: Smugtitt på Ikea-katalogen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!