Hot i hagen

Butikkene flommer over av fristende nyheter til uterommet. Her er våre favoritter fra de største møbelkjedene.

Før du kjøper

Før du kjøper nye hagemøbler er det et par spørsmål du bør stille deg selv. Aller først kan du jo starte med å tenke på om du må kjøpe nytt? Kan noen av dine eksisterende møbler kanskje pusses opp?

Det er utrolig hva som kan gjøres med en god vask, litt maling og kanskje noen nye puter, eller tekstiler i friske farger.

Dette er det både god økonomi i - og det er også et miljømessig spørsmål - hvorfor kjøpe nytt når en har noe som fortsatt er bruktbart?

Plassering

Søtt og sart fra Ikea. Det finnes også mange fargebomber for våren og sommeren. Sjekk bildespesialen!
Søtt og sart fra Ikea. Det finnes også mange fargebomber for våren og sommeren. Sjekk bildespesialen! Vis mer


Det er imidlertid ikke alle møbler som kan reddes - og det er heller ikke sikkert at du har nok - eller noen - hagemøbler for den saks skyld.

Vi har trålet markedet, og her er våre favoritter fra de (stort sett) budsjettvennlige møbelkjedene, Bohus, Skeidar, Ikea, Åhlens og Ellos.

Før du kjøper møbler er det også viktig at du tenker igjennom hvor møblene skal stå. Skal de stå ute hele sommerhalvåret? Skal de stå under tak? Kan du ta dem inn hver natt? Bor du i nærheten av sjøen, er klimaet rått?

Jo mer fuktighet møblene blir utsatt for, jo viktigere er det å tenke over hvilket materiale du velger. Stoler med stoff, for eksempel (som for eksempel dekkstoler eller regissørstoler) egner seg ikke til å stå ute hele natten. Disse må tas inn hver kveld, og du trenger derfor lett tilgjengelig og tørr plass til å oppbevare disse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Plastikkmøbler tåler det meste - og kan stå ute mesteparten av året. Det finnes også en rekke møbler i nye typer kunstfiber som er så godt som vedlikeholdsfrie og tåler det meste, ettersigende også norske vintre.

Lysforhold er en annen ting du bør tenke på. Selv om for eksempel plastikk tåler regn og ruskevær godt, vil fargete møbler falme i sterkt sollys. Det kan derfor lønne seg å går for duse farger på selve møblene, og heller velge knallfarger på tekstiler og puter som er enklere og billigere å skifte ut.

Tekstiler, som puter, pledd og duker bør du ta inn hver kveld for at det ikke skal gå jordslag i dem.

Etikk - ikke teak

Tømmerhogst er en av de viktigste årsakene til at regnskogen forsvinner. De vanligste tresortene du bør unngå er teak, akasie og eukalyptus.

Trass i gjengs oppfatning om at tresorter fra regnskogene er eksklusive, er det ofte rimeligere å kjøpe slike møbler, enn mange som er laget av de norske tresortene, som for eksempel furu. Dersom du synes miljø er viktigere enn pris - bør du spørre deg for hos din forhandler. Er du ikke sikker, kan du jo alltids gå for plast.

Regnskogsfondets hagemøbelguide fra i fjor har en grei oversikt over alle tretypene du bør unngå, hvilke som er verst, og hvilke forhandlere som fører de ulike typene.

STOR BILDESPESIAL: Sommerens hotteste hagemøbler

(Vi gjør oppmerksom på at noen av prisene fra Skeidar er kampanjepriser og kun gjelder frem til 24. april)

Les mer om hvordan du forbereder uterommet på sommeren: