<b>Kaldt og vått</b> men kan bidra til å krympe strømregningene i vinter betraktelig.  Foto: Colourbox.com
Kaldt og vått men kan bidra til å krympe strømregningene i vinter betraktelig. Foto: Colourbox.comVis mer

Høstregn gir hyggelige strømpriser

Dersom det faller ned på riktig sted.

Norges Vassdrags og Energidirektorat (NVE) går i dag ut med flomvarsel for store deler av Sør- og Østlandet.

Dette er godt nytt for 2,2 millioner norske husstander. For fyllingsgraden i norske vannmagasiner ligger langt under normalen, viser tall fra NVE.

Så høstregnet er godt nytt.

- Ja. Dette vil bidra til mer vann i magasinene og en bedret hydrologisk balanse, sier Kristian Rasmussen, avdelingsingeniør i NVE til DinSide.

- Forutsetningen er naturligvis at dette faller i nedslagsområdet til en kraftstasjon.

Han presiserer på at dette er basert på kraftsituasjonsrapporten for uke 38. Rapporten for uke 39 publiseres i morgen klokken 14:00.

Betaler du for mye for strømmen? Finn billigste abonnement med vår strømkalkulator

Alt regn er kjærkomment

Ved utgangen av uke 38 var fyllingsgraden i norske vannmagsiner 68,6 prosent, noe som er 19,7 prosentpoeng under medianen for denne uken (for perioden 1990-2007).

- Omregnet til energi betyr dette at vi ved utgangen av uke 38 hadde 57,8 TWh i magasinene, mens medianen er 74,4. Underskuddet i magasinene var da med andre ord 16,6 TWh. Dette tilsvarer årlig energibruk i 830.000 boliger*.

Fyllingsgrader er over minimumsnivå, men langt under nivået fra de siste årene. Foto: NVE
Fyllingsgrader er over minimumsnivå, men langt under nivået fra de siste årene. Foto: NVE Vis mer

Artikkelen fortsetter under illustrasjonen

Det er imidlertid viktig at vannet faller i områder der det kommer kraftproduksjonen til gode. For de neste dagene er det utstedt flomvarsel for Rogaland, Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold og Oslo og Akerhus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Generelt er det mye vannkraftproduksjon i Sør-Norge. Forhåpentligvis snapper vi opp en god del av dette regnet, sier Rasmussen.

Les også: Trikset som kutter strømregningen enda mer

Europeisk kraftmarked

Nedbør og strømproduksjonen i Norge er imidlertid ikke det eneste som påvirker strømprisene. Norge er ikke en isolert enhet når det kommer til strøm, vi både eksporterer og importerer strøm.

- Naturen lar seg vanskelig kontrollere, og vi må ta det regnet vi får. Selv om vi i dag har et underskudd på vann sammenlignet med medianen, har vi gode utenlandsforbindelser som sikrer oss importmuligheter, avslutter Rasmussen.

Ikke bare godt nytt

Dette er gode nyheter for strømregningen, men kanskje ikke fullt så bra for boligen? Foto: Yr.no
Dette er gode nyheter for strømregningen, men kanskje ikke fullt så bra for boligen? Foto: Yr.no Vis mer


Godt nytt for strømpriser, betyr ikke nødvendigvis gode nyheter for selve boligen. For store nedbørsmengder kan være de ekstra dråpene som får for eksempel taket til å gi etter.

- Man bør sjekke taket en gang i året - minst, har Bjørn Lind, Daglig leder i Hesselbergtak, tidligere sagt til DinSide. Og du gjør klokt i å sjekke over taket ditt før vinterstormene setter i gang.

Vær føre var: Ta taksjekken nå

*Basert på tall fra Sintef