Tre-trinnsfreser i arbeide. Foto: Produsenten
Tre-trinnsfreser i arbeide. Foto: ProdusentenVis mer

Hørt om tretrinns snøfreser?

Hva betyr to og tre trinn når vi snakker om snøfresere?

Snøfresere finnes i mange varianter. Når du skal kjøpe snøfreser til privat bruk har det imidlertid vært bensindrevne fresere med fra seks hestekrefter og oppover vi snakker om.

Disse er alltid totrinns.

Les også: Tid for snøfreser

Trinn for trinn

Enhver snøfreser har en motor som driver en tverrgående aksling med skovler. Disse skovlene roterer, tar tak i snøen, og fører den videre inn i maskinen.

Dette er første trinn.

Hvis skovlene er utformet slik at de først favner og så kaster snøen med stor fart bakover og oppover gjennom utkastet, da snakker vi om en ett-trinns snøfreser.

Ett-trinns snøfreser med gummiskovle. Foto: Produsenten
Ett-trinns snøfreser med gummiskovle. Foto: Produsenten Vis mer


Skovlene roterer med høy hastighet og er gjerne av gummi. Da tåler de møtet med småstein og lignende. Snødybden kan ikke være for stor, derfor egner slike snøfresere seg bare til små oppkjørsler og gangveier. Man bør heller ikke vente for lenge med å begynne å frese, ved store snøfall tar man snøen unna i flere omganger.

Skal du frese større snømengder er det bedre med en to-trinns snøfreser.

På en to-trinns snøfreser har vi også en tverrgående aksling med tannete skovler som utgjør første trinn. Men denne roterer langsommere og skovlene har en helt annen utforming. De skal ikke kaste snøen bakover, men skjære den løs, mate den innover mot midten og skyve den bakover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bak skovlene sitter neste trinn, som er utkasterviften. Dette er et hjul med skovler som roterer med høy hastighet, tar tak i snøen og kaster den opp og ut av utkastet.

Typisk to-trinns freser. Foto: Produsenten
Typisk to-trinns freser. Foto: Produsenten Vis mer


Dette prinsippet brukes i de aller fleste snøfresere, fra de små på tre-fire hestekrefter til store traktormonterte fresere.

Men nå har det dukket opp tre-trinns snøfresere.

Les også: Slik gjør du snøfreseren klar for sesongen

Hvordan virker tre-trinns freseren?

Tre-trinns fresere er nytt, og gjør at snøfreseren klarer enda tøffere oppgaver både når det gjelder snømengde og beskaffenhet.

Det brukes de samme tverrstilte skovlene som på to-trinns fresere, men i tillegg sitter det også skovler i lengderetningen. Dermed angripes snøen fra flere vinkler samtidig, og mates med enda større kraft bakover mot utkasterviften.

Tre-trinns snøfreser med både tverrstilte og langsgående skovler. Foto: Produsenten
Tre-trinns snøfreser med både tverrstilte og langsgående skovler. Foto: Produsenten Vis mer


Produsenten Cub Cadet påstår at en tre-trinns snøfreser med samme dimensjoner som tilsvarende to-trinns er opptil 25 prosent mer effektiv, avhengig av snømengde og beskaffenhet.