Hvordan holde kjøkkenet ryddig

Hold kjøkkenet strøkent hver dag

Ryddetipsene er enkle og geniale.

RETT I MASKINEN: Kanskje det viktigste tipset av alle: Rydd alt du er ferdig å bruke rett inn i oppvaskmaskinen, så unngår du at kjøkkenet flyter. FOTO: Linn M. Rognø.
RETT I MASKINEN: Kanskje det viktigste tipset av alle: Rydd alt du er ferdig å bruke rett inn i oppvaskmaskinen, så unngår du at kjøkkenet flyter. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kjenner deg sikkert igjen i følgende situasjon: Gryter og kar hoper seg opp i oppvaskkummen, tomflasker pryder kjøkkenbenken, fettflekker fra gårsdagens middag sitter godt fast på veggen over komfyren og brødsmulene ligger som perler på en snor langs gulvlistene.

Om det kan være en trøst: tusenvis av oss har det sånn hele uken. Men enda bedre - dette kan du enkelt unngå.

Her får du noen smarte tips fra rengjøringsekspertene, som gjør at du lettere klarer å holde kjøkkenet rent.

Rent og ryddig hver dag

VANESAK: – Gjør det til en vane at dere setter inn frokost -og middagsserviset rett i oppvaskmaskinen etter måltidene, tipser Line Mercedes Åramnes, leder Kvalitet og Opplæring ved CityMaid. FOTO: CityMaid.
VANESAK: – Gjør det til en vane at dere setter inn frokost -og middagsserviset rett i oppvaskmaskinen etter måltidene, tipser Line Mercedes Åramnes, leder Kvalitet og Opplæring ved CityMaid. FOTO: CityMaid. Vis mer

Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring ved rengjøringsselskapet CityMaid, legger først og fremst vekt på godt samarbeid i familien.

– For å holde kjøkkenet rent og ryddig anbefaler jeg å ta med hele familien i oppgaven. Alle bærer sin asjett inn fra spiseplassen, sammen med glass og eventuelt boller, sier Åramnes.

Et serveringsbrett hjelper for å rydde av bordet kjapt og enkelt. Rengjøringseksperten råder dere å ikke utsette noe, men holde dere til en enkel rutine.

HOPER SEG OPP: Dette er enkelt å unngå hvis du gjør det for vane å sette alt rett i oppvaskmaskinen så snart du er ferdig å bruke det. FOTO: Linn M. Rognø.
HOPER SEG OPP: Dette er enkelt å unngå hvis du gjør det for vane å sette alt rett i oppvaskmaskinen så snart du er ferdig å bruke det. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer

– Gjør det til en vane at dere setter inn frokost -og middagsserviset rett i oppvaskmaskinen etter måltidene. Matbokser og drikkeflasker går også fort unna om dere setter de inn i maskinen når dere kommer hjem fra jobb. På den måten unngår dere en haug på kjøkkenbenken. Sett i gang maskinen, og så timer du det slik at oppvaskmaskinen kan tømmes hver kveld, tipser Åramnes.

Når du har tømt oppvaskmaskinen om kvelden, kan du i samme slengen lage matpakker.

– Da har du tid til å rydde etter deg, og du unngår både sur melk og rot på kjøkkenet, foreslår hun videre.

System i rotet

Marit Røttingsnes Westlie er mamma, kokebokforfatter og mat-bloggeren kjent som Fru Timian. Med andre ord: hun bruker en del tid på kjøkkenet.

RYDDER: Matblogger Marit Røttingsnes Westlie forteller at hun har system i rotet sitt. FOTO: Øystein Westlie.
RYDDER: Matblogger Marit Røttingsnes Westlie forteller at hun har system i rotet sitt. FOTO: Øystein Westlie. Vis mer

Hun syns derfor at et kjøkken skal være et koselig sted å være på.

– Det blir veldig lett kaotisk på kjøkkenet fordi jeg har så himla mye som står fremme, sier Westlie.

Matentusiasten ønsker å ha en god stemning på kjøkkenet.

– Jeg har orden i rotet mitt. For eksempel elsker jeg å ha ting og utstyr som stekepannen på veggene, forteller Westlie.

Siden hun lager så mye mat, trenger hun god oversikt over hvor hun oppbevarer alt.

– Alt har sin faste plass i skuffer og skap, og jeg setter alltid ting tilbake der jeg finner det. Når jeg lager mat, tenker jeg over hvor jeg vanligvis står slik at jeg har søppelbøtten i nærheten, korte avstander mellom ulike brødfjøler, og oppvaskmaskinen lett tilgjengelig for å sette utstyr i etter hvert som jeg er ferdig med å bruke det, sier bloggeren.

Plettfritt kjøkken

Her får du nøkkeltipsene fra rengjøringsekspert Mercedes Åramnes:

  • Mikrofiberkluter fjerner smuss, oljer og bakterier i en fei. Men pass på å ikke svi mikrokluten på en varm koketopp. Bruk heller miljøvennlig tørkepapir eller en annen type klut til å fjerne vannet som koker over. Tar du det med en gang, blir jobben enklere.
  • Sprayflaske med nøytral såpe er til flekkene som sitter godt fast, yoghurt, tørket juice og lignende.
  • Er det makrell i tomat som har krasjet i gulvet, kan du bruke en svak blanding av Zalo og vann og tørke over med papir. Zalo er alkalisk og løser opp oljen bedre enn vann og pH-nøytrale produkter. Bruker du ren Zalo på overflater må du passe på å få fjernet såpen etterpå. Fjern med vann og mikrofiber til all såpe er borte.
  • Går det galt i mikroen eller du har kaffeflekker i vasken, kan du skrubbe over med sitron. For mikro: putt sitronsaft og vann i en bolle. La det koke i mikroen til det har dampet ordentlig. Tørk av skitten i mikro med klut eller papir.
  • Lette kaffeflekker kan fjernes med bare sitron. Men husk å la sitronen virke, bruk en svamp og skyll godt etterpå.
  • OBS! Er kjøkkenbenken din av naturstein som kalkstein, marmor eller skifer, vær forsiktig med syre. Dette gjelder både til matlaging og vask. Syre kan skade benkeplaten dersom den går igjennom barrieren på toppen. Bruk heller rent vann og litt Zalo for å fjerne smusset.

Orden med åpen kjøkkenløsning

Mange har åpen kjøkkenløsning slik at det er godt synlig fra stuen. Da føler du deg kanskje enda mer forpliktet til å holde kjøkkenet plettfritt til enhver tid.

Stress, tenker du? Neida – en åpen løsning kan være et fint tilskudd til et personlig interiør, og absolutt ikke vanskelig å holde fresht.

– Jeg synes at benkeplaten skal være ren på kjøkkenet. Det får du ved å rydde vekk unødvendig utstyr og få oppvasken ut av syne. Da lar du det du har stående fremme få full oppmerksomhet. Det viktigste er at du skaper et system som virker oversiktlig, så unngår du den rotete følelsen, tipser Åramnes.

I tillegg kan du faktisk bruke ryddemetoder til å pynte opp kjøkkenet, mener Westlie.

– Har du krukker med øser og slikkepotter oppi, blir det ikke bare ryddig men noe som deler stue og kjøkkenområdet opp på en pen måte. Men da må utstyret være rent og ikke fettete, råder hun.

Et annet praktisk tips er å investere i noen fine kurver til å plassere små krukker, glass og oljeflasker oppi som du bruker ofte.

– Da skaper du små soner på kjøkkenet. Det er praktisk å ha en kurv med krydderet og oljen du bruker oftest nær stekeplaten, så er det lett tilgjengelig. I tillegg er det lett å løfte bort kurvene og rydde og vaske rundt dem.

Og selv om du trenger en rengjøringsklut tilgjengelig på kjøkkenet, trenger ikke denne være skjemmende i en åpen kjøkkenløsning.

– La den ligge på en fast plass, og bruk den hyppig til å tørke bort brødsmuler og flekker fra ett hjørne til et annet.

Rydd underveis

Matbloggeren rydder underveis mens hun lager mat. Hun setter i oppvasken det hun er ferdig med i stedet for i oppvaskkummen.

– Ikke la kummen bli en mellomplass. Ta utstyr bort fra benken og rett i maskinen, tørk over benken med én gang. Da er det mye koseligere å lage mat, og lettere å vite hva du har gjort ferdig, foreslår Westlie.

Tørrmopp og engangskluter

Det er flere praktiske ting du kan oppbevare på kjøkkenet uten at det står i veien eller ødelegger stilen på kjøkkenet. For eksempel er det smart å ha en tørrmopp stående i et hjørne slik at du kan dra den kjapt over gulvet etter at du har laget mat.

– En tørrmopp, kost eller håndstøvsuger du kan fjerne brødsmuler med, eller engangskluter som du kan bruke hvis du søler oljer og lignende som lager flekker på gulvet. Da unngår du å bruke håndkluten på gulvet, tipser Westlie mens hun fortsetter:

– Det er hyggelig å få gjester på en lørdagskveld med åpen kjøkkenløsning som ikke består av kaos.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer