– Hold kald mat kald, og varm mat varm

Gårsdagens middagsrester har ikke alltid like godt av å ligge i skolesekken. Slik holder du maten kald, helt frem til lunch.

Alt du trenger for å lage ditt eget kjøleelement, og litt til: Vann, svamp og en pose. Se hvordan - trinn for trinn - nederst i artikkelen.  Foto: Per Ervland
Alt du trenger for å lage ditt eget kjøleelement, og litt til: Vann, svamp og en pose. Se hvordan - trinn for trinn - nederst i artikkelen. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lenger ikke morsomt å spise sin mat, når den ligger i pakke og ikke på fat. I alle fall ikke om vi skal tro den enorme interessen rundt de siste års matpakkebøker, matpakkeblogger - og instagram/pinterest.

– Middagsrester er topp!, sier blogger og matpakkebokforfatter Susanne Kaluza til Mammanett.no.

Middagsrester i matpakken er ikke bare med på å gjøre den mer spennende; det er også økonomisk gunstig. Du kutter utgiftene til matpakken, og spiser opp restemat i stedet for å kaste den. Bedre planlegging og full utnyttelse av råvarene kan redusere matbudsjettet til en familie på fire på rundt 10.000 kroner i året.

Kald mat kald, og varm mat varm

All mat som ikke skal spises bør kjøles ned og settes i kjøleskap så fort som mulig, ifølge Espen Vesterdahl fra Kulinarisk Akademi. Foto: Per Ervland
All mat som ikke skal spises bør kjøles ned og settes i kjøleskap så fort som mulig, ifølge Espen Vesterdahl fra Kulinarisk Akademi. Foto: Per Ervland Vis mer


Det er imdilertid ikke sikkert middagsrestene dine egner seg for å spises dagen derpå. Spesielt ikke om de oppbevares i romtemperatur de varmeste dagene i året.

– Vi har en gyllen regel: Hold kald mat kald og varm mat varm. Det gjelder uansett om det er snakk om middagsrester eller vanlig brødmat med for eksempel kjøttpålegg, sier Ellen Christine Sjølie, seniorrådgiver i Mattilsynets tilsynsavdeling til DinSide.

Det betyr ikke at middagsrestene ikke kan kjøles ned og spises kaldt. Men det verste du gjør med maten er å kjøle den ned, varme den opp, kjøle den ned, varme den opp ...

– Det skal være en ubrutt kjølekjede, sier Sjølie. Når maten først er kjølt ned, bør den holdes kald til den skal spises. Hun anbefaler å bruke kjøleelement i matboksen, eller ved siden av matpakken. – Det er jo ikke helt vanlig ennå å ha kjøleelement i matpakken, hverken for barn eller voksne, men det er mange som har en lang reise til skole eller arbeid. Om de da ikke har kjøleelement, og maten blir oppvarmet på veien før den får stå i kjøleskap, er ikke det så heldig.

Dette er spesielt viktig, nå på sensommeren - og på våren. For jo varmere det er ute, jo mer risikabelt er det.

Nei, det er ikke alt som holder seg best i kjøleskapet: Dette bør oppbevares i romtemperatur

Så fort som mulig

Det er flere faktorer som spiller inn. Hvor lenge står maten på middagsbordet før den blir ordentlig kjølt ned?

– Det er viktig å få kjølt ned varm mat så fort som mulig, sier Espen Vesterdahl fra Kulinarisk Akademi til DinSide.

Er den hurtig kjølt ned, kan den holde lenge i kjøleskap - eller i nedkjølt matboks i skolesekken - før den blir dårlig.

– Og når den først blir kald, bør den holdes kjølig, presiserer Sjølie.

Lag ditt eget kjøleelement:

Det finnes matpakker med kjøleelement, og du kan selvfølgelig bruke dem du har tilgjengelig. Har du ikke, tar det heldigvis liten tid å lage sitt eget. Se bare her:

Sørg for at svampen(e) er godt mettet med vann. Foto: Per Ervland
Press luften godt ut av svampen, slik at den trekker til seg så mye vann som mulig. Foto: Per Ervland
Legg den våte svampen i en plastpose. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Brett sammen, og sørg for at det blir minst mulig luft i posen sammen med svampen. Foto: Per Ervland
... og legg i fryseren. Foto: Per Ervland
... og legg i fryseren. Foto: Per Ervland
Og neste morgen: Fiks ferdig kjøleelement. Foto: Per Ervland
Synes du det blir litt lite med én svamp, kan du bare bruke flere. Fremgangsmåten er uansett den samme: Sørg for å mette svampene med vann ... Foto: Per Ervland
Legg i en pose, og sørg for at du presser ut så mye luft som mulig før du lukker den. Foto: Per Ervland
Zipp igjen ... Foto: Per Ervland
.. og her er fiks ferdig kjøleelement som dekker hele flaten av matboksen. Foto: Per Ervland


Alternativt kan du fryse ned vannflasken (husk at den ikke bør fylles helt opp, for da kan den sprekke i fryseren) og legge den inntil matpakken. Som bonus får du iskaldt vann uten kjøleskap.

Slik bør matpakken se ut: - og da snakker vi ikke om utseendet.