<b>FY-FY:</b> Ugress, sykdomsbefengte plantedeler og planter behandlet med plantevernmidler har ingenting i komposten å gjøre. Foto: KRISTIN SØRDAL
FY-FY: Ugress, sykdomsbefengte plantedeler og planter behandlet med plantevernmidler har ingenting i komposten å gjøre. Foto: KRISTIN SØRDALVis mer

Hold den unna komposten

I alle fall om du skal bruke komposten i blomsterbedet.

Standhaftig ugress, syke plantedeler og planter som har vært behandlet med ugressmiddel er noe av det du bør holde unna komposten - i alle fall dersom du skal bruke den ferdige komposten i blomsterbedet.

- Det vil jo spire i komposten, men det spørs jo hva du skal bruke komposten til etterpå. Skal du strø den oppå bed og sånne ting, er det dumt å ha ugressfrø og sånt i komposten, får vi vite hos Hageland Kråkstad i Akershus.

Ti steg for en bra vår

Jobb smartere i hagen

Er du av dem som hver vår kjører i skytteltrafikk mellom kommunens avfallsanlegg i den ene enden og hageland i den andre? Kvist og hageavfall til avfallsstasjonen, og deretter sekkevis med jord og bark fra hagelandet og hjem? Bråtebrann er sjelden en løsning, da mange kommuner har forbud mot dette - du bør sjekke hvordan dette er i din kommune før du fyrer opp. Noen kommuner gir deg amnesti en begrenset tidsperiode, typisk på våren.


Men med litt aktiv kompostering av hageavfallet, kan du slippe å ergre naboen med avfallsbrenningen, og du kan slippe ganske mange av turene til avfallsstasjonen. I tillegg så slipper du utgiftene som dette dobbeltarbeidet medfører i avgifter til avfallsstasjonen for å få lov til å levere avfallet der - og utgifter til transport, samt kjøp av ny jord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lager du hagejorda selv, får du næringsrik jord, uten å behøve å bekymre deg for hvilke kjøpesekker som er best egnet, eller hva du må betale:

Plantasjen er best i test - men langt fra billigst

En slik kompostbinge i netting kan du enkelt lage selv. Foto: Colourbox
En slik kompostbinge i netting kan du enkelt lage selv. Foto: Colourbox Vis mer
Al-ko Kompost beholder Jumbo 800 rommer 800 liter. Koster 658 kroner hos nettobuild.no. Fås også i 600-liters størrelse, da koster den 528 kroner. Foto: Al-ko
Al-ko Kompost beholder Jumbo 800 rommer 800 liter. Koster 658 kroner hos nettobuild.no. Fås også i 600-liters størrelse, da koster den 528 kroner. Foto: Al-ko Vis merDu trenger en binge

Dette trenger du for en vellykket kompostering: varme, luft, fuktighet, mikroorganismer, sopper, enzymer og kompostbinge.

For å ta det siste først: Kompostbingen. Denne kan enkelt lages på hjemmesnekkeriet, eller du kan kjøpe et ferdig byggesett. Det finnes mange ulike typer kompostbeholdere på markedet; alt fra de enkleste av netting, eller laget i tre, plast eller stål. Husk at dersom du kjøper en i tre, eller lager en selv forsåvidt, så bør det være behandlet: Ubehandlet trevirke råtner fort - og det er jo tross alt ikke selve beholderen du ønsker skal komposteres.

Beholderen bør være laget slik at komposten får god luftgjennomstrømning - og du bør sørge for å skape luftlommer i komposten underveis (med småkvister o.l.).

Tara Globe rommer 310 liter. Den er varmeisolert og kan brukes til kompostering av hageavfall og husholdningsavfall året rundt. Lufttilførselen besørges av en justerbar ventil, og fukt kommer inn gjennom flere kanaler i bunnnen. Pris: 2.550 hos FK butikken
Tara Globe rommer 310 liter. Den er varmeisolert og kan brukes til kompostering av hageavfall og husholdningsavfall året rundt. Lufttilførselen besørges av en justerbar ventil, og fukt kommer inn gjennom flere kanaler i bunnnen. Pris: 2.550 hos FK butikken Vis mer


For øvrig finnes både lukkede og åpne kompostbeholdere - og til hageavall trenger du strengt tatt kun en åpen beholder - men dersom du skal kompostere matavfall, stilles det andre krav (tenk på lukt og skadedyr). Men dette er et annet kapittel og en annen historie.

Er du handy, eller har ganske enkelt noen plankerester og en drill liggende, kan du lett sette sammen en kompostbeholder selv. Dersom du har plass, kan du vurdere en beholder med to eller tre kammer; da har du ett kammer til ferskt hageavfall, et til fjorårets kompost og et til ferdig kompost.

Hva kan du kompostere og hva kan du ikke kompostere? Se informasjon om dette til høyre.

Dersom du snekrer selv: Husk å lage en luke som kan tas av nederst, slik at du kan skrape ut den ferdige komposten.

Slik gjør duNår kompostbingen er på plass, er det neste du bør gjøre å få en oversikt over hva som kan komposteres og ikke. Dette kan du lese litt om i boksene til høyre.

Når du begynner å legge komposten i bingen, bød du legge et luftig bunnlag av kist eller annet grovt planteavfall. Deretter legger du planterestene lagvis, med noe god hagejord, ferdig kompost eller husdyrgjødsel mellom lagene. Husk å blande inn litt småkvister for å skape luftlommer - som tilfører nødvendig luft til komposten.

Dersom det er tørke, bør du altså passe på at komposten er fuktig nok - men den skal ikke være for våt. Du kan også tilsette kalk, kunst- og naturgjødsel for å fremme komposteringsprosessen.

Spa om komposten et par ganger i året, så går komposteringsprosessen raskere. Du kan også bruke kompostpreparat for raskere kompostering. Og kjører du kvister og annet hageavfall gjennom en kompostkvern før du hiver det i bingen, går forråtnelsesprosessen enda raskere.

I en åpen komposthaug tar prosessen cirka tre år før du har jord. I tradisjonell uisolert binge tar prosessen cirka to år. I isolert binge med optimale forhold kan du få ut jord etter fem-seks måneder.

Flymo Pac a Shredder (elektrisk) koster 3.990 kroner hos Plantasjen. Har oppsamler på 62 liter, motor på 2.200 W. Foto: Plantasjen
Flymo Pac a Shredder (elektrisk) koster 3.990 kroner hos Plantasjen. Har oppsamler på 62 liter, motor på 2.200 W. Foto: Plantasjen Vis mer
Viking GE 150 koster 3.990 kroner hos FK butikken. Yter 2.500 W og kan ifølge produsenten kappe 35 mm tykke grener.
Viking GE 150 koster 3.990 kroner hos FK butikken. Yter 2.500 W og kan ifølge produsenten kappe 35 mm tykke grener. Vis merKvern

Har du fremdeles juletreet liggende hel, men falmet, bak garasjen? Eller kanskje har du mye grener og haugevis med kvist liggende etter vårens beskjæring? Dersom du vil spare deg turen til miljøstasjonen, eller du har begrenset med plass i kompostbingen, eller du ganske enkelt vil framskynde komposteringsprosessen av denne typen materialer litt, kan en kompostkvern være løsningen.

Har du erfaringer med bruk av kompostkvern? Del dem med andre i forumet nedenfor.

Du får dem i alle prisklasser, fra rundt 1.500 kroner og opptil 10.000-12.000 kroner for de dyrere. Hvilken du bør velge, avhenger selvsagt av størrelsen på hagen, hvor mye kvist og grener det er snakk om - og diameteren på disse, hva du skal benytte restmaterialet til (jorddekking eller kompostering) og hvor mye støy har å si.

Du kan få bensindrevne kompostkverner - men det vanligste og den typen med størst utvalg, er de elektriske. Det skilles også mellom valsekvern og knivkvern.

Svenske Smartson har testet kompostkverner - du kan lese testen her. Her er også en svensk test av kompostkverner, fra 2008: Gör det själv. Viking GE 150 er best i test i begge testene, og førsteplassen hos Smartsom deles med Flymo Pac-a-shredder.

Viking GE 150 koster 3.990 kroner hos FK-butikken, og Flymo Pac-a-shredder selges for samme pris hos Plantasjen.

Er du i markedet for å handle, bør du sjekke priser hos flere. Finner du et kampanjetilbud som du vurderer å slå til på? Sjekk da også om byggevarehusene med lavprisløfte har tilsvarende produkt i sitt sortiment - i så fall kan du få ytterligere rabatt ved å benytte deg av lavprisløftet og handle der i stedet.

Dersom du går for en kompostkvern for å fylle i komposten, så husk å spare noen grener for knivene; komposten trenger luft, og du kan lage luftlommer ved hjelp av greiner.