Tenåringen bruker desidert mest strøm. Foto: Colourbox.com
Tenåringen bruker desidert mest strøm. Foto: Colourbox.comVis mer

Hjemmets store strømsynder

Tenåringen bruker 20 prosent mer strøm enn resten av familiemedlemmene.

Barn og unges strømforbruk har steget voldsomt de siste årene, og ifølge Lokalenergi i Århus bruker tenåringer mest strøm, melder fpn.dk.

- Våre undersøkelser viser at tenåringer typisk bruker 20 prosent mer strøm enn resten av familiemedlemmene, sier Lisbet Stryhn Rasmussen, konsulent ved Lokalenergi i Århus til den danske nettavisen.

Det er særlig PC og andre elektroniske apprater som er de største strømslukerne. De står for 28 prosent av det samlete strømforbruket.

Dyrest i drift: Her er hjemmet største strømsluk.

Lurer du på hvor mange kroner ett av dine elektriske apparater koster deg? Det er enkelt å regne ut:


Latskap koster

En ting er at apparater trekker mye strøm når de er i bruk. Men unødvendig mange står på og trekker strøm selv om de ikke brukes. Foto: colourbox.com
En ting er at apparater trekker mye strøm når de er i bruk. Men unødvendig mange står på og trekker strøm selv om de ikke brukes. Foto: colourbox.com Vis mer


En ting er at tenåringer omgir seg med elektriske duppeditter som har et enormt strømforbruk. Visste du for eksempel at en Playstation 3 bruker like mye strøm som fem kjøleskap?

Se også hvor mye strøm de andre spillkonsollene trekker.

Et annet, og kanskje større problem, er at apparater som ikke er i bruk, blir stående på. Lokalenergis tall viser at 32 prosent av 13-18-åringer daglig lar PCen stå på i mer enn to timer uten at den er i bruk. Og mens man snakker om unødvendig strømforbruk: Visste du at passivt strømforbruk, altså elektriske apparater du ikke slår av, men setter i standbymodus, står for opp til 5 prosent av strømregningen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Se hvor mye latskapen koster deg

Det dyre varmtvannet

Tenåringer er heller ikke kjent for å være noen racere i dusjen, snarere tvert imot. Du vet du har en tenåring i huset, når den badenektene smårollingen plutselig kan tilbringe timesvis på baderommet, helst i dusjen. Og det er dyre dråper tenåringen mesker seg med.

Vil du vite hvor dyrt - og hvor mye man kan spare på å kutte dusjetiden eller bytte til sparedusj - kan du bruke vår smarte varmtvannskalkulator.

Betaler du for mye for strømmen? Finn ut med vår Strømkalkulator