Hjemmets hete midtpunkt

For ti år siden var det store spørsmålet vanlig emaljert koketopp - eller keramisk. Nå har vi atskillig mer å velge mellom. Elektrisk, gass eller induksjon? Her er en kjapp oversikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjemmets hete midtpunkt

  1. BILDESPESIAL


Elektrisk komfyr

Den tradisjonelle elektriske komfyren er også den billigste å kjøpe. Etter en kjapp sjekk hos en rekke produsenter og forhandlere fant vi flere modeller fra cirka 1.800-2.500 kroner, om du vil ha den tradisjonelle emaljerte koketoppen og de aller enkleste funksjonene som stekevarme og grillvarme.

Vil du opp i funksjoner må du også opp i pris. Nå får du komfyrer som kan gjøre det meste: Varmluft, pizzaovnfunksjon, innebygget elektronisk steketermometer, mikrobølgeovn... Valget er ditt, men jo flere funksjoner, jo dyrere blir det, stort sett. I tillegg må du påregne minst en tusenlapp for å få en keramisk topp.

KLIKK HER FOR Å SE BILDESPESIALEN.

Induksjonsovner overfører varme ved magnetisme. Her ser du eksempelet med et egg som steker i den halve pannen - men ligger rått rett på platen.
Faksimile fra www.beha.no
Induksjonsovner overfører varme ved magnetisme. Her ser du eksempelet med et egg som steker i den halve pannen - men ligger rått rett på platen.
Faksimile fra www.beha.no Vis mer


Induksjon

Induksjonsovner ser nesten lik ut som en vanlig ovn med keramisk overflate - men er det altså ikke. Induksjonsovnene overfører varme magnetisk - og vil ikke varme opp noe annet enn grytene. Du kan visstnok legge et papirark mellom gryte og komfyr, og det skal komme seg helskinnet gjennom opplevelsen. Det virker også mye hurtigere enn en vanlig elektrisk komfyr.

Induksjonplatene avgir ikke varme ved berøring og er derfor populært blant mange barnefamilier. Du må imidlertid opp enda en prisklasse om du vil investere i en av disse: Induksjonsovner får du fra seks-syvtusen kroner, og oppover. I tillegg må du kanskje skifte ut endel gryter, ettersom ikke alle er laget i et induksjonsvennlig materiale. Panner for induksjonsovner er imidlertid ikke nødvendigvis dyrere enn andre: For eksempel 365+ serien fra IKEA fungerer bra på en induksjonsovn.

Vil du vite mer om hvordan induksjon fungerer? Se en filmsnutt fra beha.no her.

KLIKK HER FOR Å SE BILDER.

Gass

Har du først prøvd gass, vil du aldri klare deg uten, sier flere. Snobberi, sier mange andre, for de er også dyrere enn vanlige elektriske komfyrer, men kokeopplevelsen skiller seg definitivt ut på en positiv måte. Et gassbluss blir øyeblikkelig varmt - og kan skrus ned - så det er mye lettere å regulere varmen. For dem som er glad i å koke i wok vil det også være en a-ha opplevelse første gang man bruker en tynnbunnet wok-panne på en gasskomfyr.

Å bruke gasskomfyrer er hakket mer komplisert enn en elektriske komfyrer, men det er ikke vanskelig å få teken på. Nyere komfyrer er utstyrt med innebygget "fyrtøy" så det er slutt på å brenne fingertupper for å få fyr på komfyren. En må også bytte gasstank med jevne mellomrom - men dette er heller ingen komplisert operasjon. Tankene får du blant annet kjøpt på de fleste bensinstasjoner - og de tar også tomme tanker i retur.

For dem som skulle være redd for lekkasje er faren minimal: De fleste nye gasskomfyrer er utstyrt med automatiske lukkemekanismer som vil stenge for gassen om en skulle glemme å skru av.

KLIKK HER FOR Å SE BILDER.

Konstant varme

Den engelske AGA-ovnen er blitt en institusjon i sitt hjemland. Har du en AGA i huset øker verdien med cirka 100.000 kroner, vel og merke om du skulle befinne deg på den britiske øyen, men så må du da også ut med samme beløp om du skal til anskaffelse av en av disse.

En AGA ovn står konstant på, og er alltid klar til matlaging. Den har to kokeplater, under lokk, som holder 400 grader. AGAen kan gå på gass eller elektrisitet. Den har to eller fire ovnskammer som holder konstant varme i forskjellige temperaturnivåer. Fire-kammer varianten har stekeovn, langstekeovn, "småkoke"ovn og varmeskap.

Varmekilden har termostat, og sørger for at ovnen bruker minimalt med elektrisitet (evt gass) når den ikke er i bruk. AGAen er også godt isolert, slik at man ikke vil brenne seg ved berøring av overflaten. (Kokeplatene og inni ovnene er imidlertid smellvarmt!)

I Norge får du kjøpt AGAer på AGA/Fired Earth i Bygdøy Allé. Har du lyst til å vite mer eller se hvordan en AGA virker kan du besøke butikken som har et prøvekjøkken. Butikken leverer ovner til husstander over hele landet. www.itadesign.no

KLIKK HER FOR Å SE DEN KULE BILDESPESIALEN.

Les mer:
Selvrensende komfyrer
Dette kjøper folket: Gass, gass, gass.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!