Synes du det er vanskelig å forholde seg til å kjøpe bolig, kan du hyre din egen megler som kan hjelpe deg med jobben.  Foto: iStockphoto.com
Synes du det er vanskelig å forholde seg til å kjøpe bolig, kan du hyre din egen megler som kan hjelpe deg med jobben. Foto: iStockphoto.com Vis mer

Hjelper deg til det gode boligkjøpet

Ta med deg din egen eiendomsmegler eller takstmann på visning. Så slipper du å kjøpe katta i sekken.

Publisert
Sist oppdatert

Her i landet er vi vant til å tenke på eiendomsmegleren som en representant for boligselgeren. Og det er ikke så rart - akkurat som selger har jo den provisjonslønnede megleren som målsetting å oppnå en høyest mulig salgssum.

Det betyr imidlertid ikke at du som boligkjøper trenger å møte opp på visning alene og "forsvarsløs". Vi har snakket med flere representanter for eiendomsmeglerbransjen som kan fortelle at de villig stiller opp for kunder som måtte ønske bistand i sammenheng med boligkjøpet. Privatmegleren er et av meglerforetakene som tilbyr denne tjenesten.

Muligheter og alternativer

- Tradisjonelt har det vært slik at det stort sett er kjøpere av litt spesielle og relativt dyre eiendommer som etterspør denne typen tjeneste. Men vi stiller selvsagt opp for alle boligkjøpere som ønsker bistand fra oss i kjøpsprosessen, sier Robert Fauske, kjedesjef for salg og marked hos Privatmegleren.

- En megler fra oss kan blant annet hjelpe til med å vurdere pris, utbyggingsmuligheter, utleiemuligheter, alternativer i samme prisklasse og andre elementer som er interessante for kunden, sier Fauske.

- For mange kan det også være godt å ha med seg en profesjonell rådgiver i sammenheng med selve budruden. Det ligger mye psykologi og strategi i en budrunde, som tidvis også kan være en ganske stressende affære. En god megler kan gi verdifulle råd i en slik situasjon, sier han.

Mellom 1.000 og 3.000 kr

Ved å ta med en egen takstmann kan du dermed få et konkurransefortrinn fremfor de andre potensielle budgiverne.

Hva med deg?

Har du brukt megler eller takstmann som rådgiver ved boligkjøp? (Avsluttet)
Nei, jeg klarer meg på egen hånd(30%)
Nei, men jeg vil gjøre det neste gang(28%)
Nei, jeg bruker venner og bekjente(27%)
Ja(15%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Den som ønsker å kjøpe meglerbistand kan velge å betale timepris eller å avtale en provisjonsbasert ordning. Timeprisen vil ifølge Fauske vanligvis ligge et sted mellom 1.000 og 3.000 kroner, avhengig av den aktuelle meglerens erfaring og senioritet.

Takstmannen

En erfaren og oppegående megler har meget gode forutsetninger for å bistå deg med vurderinger omkring beliggenhet, tomt, romløsninger, utleiemuligheter, tidsmessighet og så videre. Det er imidlertid viktig å være klar over at megleren vanligvis ikke besitter byggteknisk kompetanse. Hvis du er opptatt av at den aktuelle boligen skal være i god teknisk stand, bør du derfor også vurdere å ta kontakt med en takstmann.

Også denne yrkesgruppen hyres vanligvis av boligselgere. Men om kjøpere tar kontakt, vil de fleste takstmenn villig stille opp.

Alternativ verdivurdering

- Ja, det kan absolutt være nyttig å ha med seg en egen takstmann uten interesse i salget som ærlig og oppriktig kan uttale seg om en spesifikk bolig.

Det sier Arne M. Støbakk, administrerende direktør i Norges TakseringsForbund.

Selv om de aller fleste boligselgere i Norge kan oppvise en egen takst, er det ikke nødvendigvis sikkert at "selgerens takstmann" har hatt tid til å gå så veldig grundig til verks.

- Det er selvsagt ikke utenkelig at takstmann nummer to kan oppdage ting som har unnsluppet takstmann nummer én. Og fordi en takst alltid vil være basert på en markedsvurdering, kan det også hende at takstmann nummer to kommer frem til en annen og mer realistisk verdivurdering, sier Støbakk.

Les også: Hva skjer med boligprisene?

Konkurransefortrinn

Og i aller beste fall kan slik bistand bidra til at du blir sittende som eier av gullobjektet de andre overså.


Ved å ta med en egen takstmann kan du dermed få et konkurransefortrinn fremfor de andre potensielle budgiverne. Hvis din takstmann vurderer at den aktuelle prisantydningen er for høy, kan du finne deg en annen bolig å by på. Hvis din takstmann mener at den aktuelle prisantydningen er for defensiv - og du virkelig har lyst på boligen - kan du kline til med et aggressivt bud som forhåpentligvis skremmer de andre budgiverne til budtaushet.

Rundt 1.250 kroner timen

- Ja, boligkjøpere som ønsker å redusere risikoen for fremtidige overraskelser kan bare ta kontakt med oss, sier Alexander Hotvedt, takstmann i kontorfellesskapet Takstsenteret.

Hotvedt kan opplyse at slike takstmanntjenester i hans kontorfellesskap koster rundt 1.250 kroner per time.

- Det er imidlertid greit å være klar over et par ting. Vi er gjerne med på boligjakten, men de fleste av oss arbeider normalarbeidstid og vil derfor ta ekstra betalt for kvelds- og helgearbeid. Vi anbefaler derfor at kjøper ber om en privatvisning innenfor normalarbeidstid, sier Hotvedt, og legger til:

- Privatvisninger er uansett greit når man har med seg egen takstmann. For det første er nok ikke alle meglere like glade for at boligkjøpere har med seg egne takstmenn på åpne visninger. For det andre vil oppdragsgiver og takstmann kunne kommunisere mer åpent om ikke andre potensielle budgivere er til stede, sier Hotvedt.

LES OGSÅ: Tryggere å kjøpe bolig

Alt er relativt

Synes du timesatsene til meglere og takstmenn høres stive ut? Da er det greit å minne seg selv på at boligkjøpet for de fleste av oss er den største og viktigste investeringen vi gjør. Stadig flere nordmenn kjøper boliger som koster både to, fire og seks millioner kroner - med tilhørende dokumentavgift og oppussingskostnader. Sett i dette prisperspektivet blir 10.000 til 30.000 kroner for profesjonell megler- og takstmann-bistand et relativt begrenset beløp.

Det er også viktig å ha i bakhodet at denne investeringen med stor sannsynlighet bidrar til at du unngår å kjøpe katta i sekken. Og i aller beste fall kan slik bistand bidra til at du blir sittende som eier av gullobjektet de andre overså.

Artikkelen ble første gang publisert 2. juli i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer