Hjelp i hagen

Hva er bedre enn å kjøre rundt på en herlig hagetraktor, og motta misunnelige blikk fra naboene?

Kul og kjørende

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Om ikke lenge er all snøen borte, og det grønne gresset begynner å piple frem. Da er det frem med motorkraft og muskelmasse - eller kanskje du kan kutte ut muskelmassen?

For har du en hagetraktor, kan du kjøre rundt og slå gresset - samtidig som maskinen kan brukes til andre praktiske ting i hagen eller på hytten. Og ikke minst: Du kan se kul ut samtidig.

Sjekk bildene av de kule hagetraktorene her - som egner seg til privat bruk.

Bare til privat bruk

- Når du velger hagetraktor, må du bestemme deg for om du vil ha en oppsamler til gresset, eller om du bare velger sideutkast. Det mest populære for privatpersoner er sideutkast, for de med oppsamler blir mye mer voldsomme i størrelsen, forteller selger hos Skogsredskaper, Rune Kirkenær.

Hagetraktorene vi presenterer i denne artikkelen, egner seg for privat bruk. Det er med andre ord ikke maskiner som kan brukes profesjonelt, for eksempel i borettslag.

Men hvor stor hage må du ha for at du kan "forsvare" å kjøre rundt på en traktor, i stedet for å dytte en vanlig gressklipper foran deg?

- Jeg mener at våre minste maskiner (for eksempel LR2107C fra Jonsered) passer for de som har fra 900-1.000 kvadratmeter og opp, sier Kirkenær.

Men kan disse traktorene brukes til andre fornuftige ting, for eksempel snørydding?

To modeller fra produsenten Husqvarna.
To modeller fra produsenten Husqvarna. Vis mer

- Disse små maskinene klarer ikke å rydde snø godt nok, da trenger du en kraftigere maskin. Men du kan kjøpe mye utstyr til de små traktorene også, for eksempel en liten tilhenger eller gjødselsspreder, forklarer han.
To typer

Overordnet finnes det to typer traktorer som brukes til å klippe gress: De vanlige traktorene, og de som har klippeaggregatet foran selve traktoren (ridere).

Ifølge Husqvarna er forskjellen mellom en traktor og en rider bare at traktoren har sitt klippeaggregat midt under maskinen, mens rideren har et frontmontert klippeaggregat.

For større, frie arealer kan man like gjerne velge en hagetraktor med midtmontert klippeaggregat, som en rider. Finnes det derimot mange busker og hinder i hagen, er rideren med sitt frontmonterte klippeaggregat å foretrekke fordi den er smidig, og har lett for å komme til.

I tillegg har rideren den fordel at den ikke kjører over gresset før det klippes. Men traktoren har den fordel, at det er mulig å oppsamle gresset - det klarer ikke rideren.

Hva man bør velge, avhenger altså i hovedsak av hvilke behov man har.

Traktorene vi har samlet i denne artikkelen, er bare de vanlige traktorene. Riderne er vanligvis noe dyrere.

Her ser du bildene av de herlige hagetraktorene.

Prisen

De aller billigste traktorene koster godt 10.000 kroner. De typene vi presenterer her, koster alle mellom 12.000 og 20.000-25.000 kroner.

Det er fullt mulig å finne ridere og traktorer til hagebruk som koster 50.000-70.000 kroner. Men å bruke så mye penger på maskinen, er ikke nødvendig dersom du har en mindre privat hage. Det man i hovedsak får dersom man betaler mer, er en kraftigere motor. Og det trenger man altså bare hvis man skal rekke over et stort areal, eller skal bruke maskinen flere timer om dagen.

Eksterne lenker:

MTD og Bolens: www.bye.no
Husqvarna: www.husqvarna.com
Jonsered: www.jonsered.no
Stiga: www.stiga.no
Viking: www.stihl.no
Honda: www.berema.no
Partner: www.partner.electrolux.no