Midt i bildet, der tivoliet har slått seg ned, står Oslo spektrum i dag. Her fra 1984, etter postgirobygget ble oppført (du ser såvidt skyggen av det, nederst i bildet), men lenge før Oslo City og Oslo Plaza ble bygget opp.  Foto: Finn.no
Midt i bildet, der tivoliet har slått seg ned, står Oslo spektrum i dag. Her fra 1984, etter postgirobygget ble oppført (du ser såvidt skyggen av det, nederst i bildet), men lenge før Oslo City og Oslo Plaza ble bygget opp. Foto: Finn.noVis mer

Historiske foto: Ny tidstyv fra Finn.no

Se historiske flyfoto på Finn.no.

Det første som slår oss når vi ser på Finn.nos karttjenestes nye tilskudd; historiske foto, er at her kommer vi til å bli en stund.

LES OGSÅ:

Og det til tross for at vi allerede bruker alt for mye tid inne på tjenesten. For hva er vel morsommere enn å se hvordan andre [vil at det skal fremstå som at de] bor? Portalen er allerede en stor tidstyv, og vi er redd for at det ikke kommer til å bli bedre med det første.

For nå har Finns kartjeneste lagt ut en rekke historiske bilder. Og det er langt fra så historisk kjedelig som det kan høres ut.

Jaaa, vi husker hvordan Bjørvika så ut før Operaen

For joda, vi husker fortsatt hvordan Bjørvika så ut før Operaen. Og langt tilbake i fjernarkivet kan jeg minnes at det ble diskutert om eller at Oslo Plaza skulle bygges. Men hvordan det så ut før høybygget ble oppført? Før Oslo City, før Oslo Spektrum? Nope.

Likeledes med nabolaget der jeg vokste opp. Når denne journalisten er tilbake på gamle trakter i Bergen synes jeg det er voldsomt fortettet, og det ser ut som om de har tatt hvert eneste lille skogholt vi lekte gjemsel i og teppelagt det med småhus. En kjapp titt på bildene viser imidlertid at den store utbyggingen av området skjedde lenge før jeg ble født.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er gamle flyfoto som er digitalisert, sier Per Eirik Marton, produktsjef for kart på Finn. Han forteller at tjenesten ble lansert i nå i februar, og at Finn har fått kartene fra Statens kartverk og Oslo kommune, gjennom Norkart.

– Tanken er at det kan være litt gøy å søke etter forskjellige ting på denne måten. De som er interessert i nyere eller eldre historie synes kanskje også at det er spennende, sier Marton.

Slik finner du frem

Søk i det ordinære kartsøket på Finn. Så velger du Historiske fra menyen øverst til høyre; og du vil se hvilke foto som er tilgjengelig for området du har valgt. Ikke overraskende er det de største byene som er best representert. For mens vi i Vadsø og i Os i Hordaland kun fikk opp to alternativer fra 2000-tallet, hadde vi mange årstall å boltre oss i da vi så på området rundt DinSides kontorer i Oslo sentrum.

Her kan du se noe av det vi lekte oss med:

Fortetting av boligområder fint illustrert. Her fra område ved Nesttun i Bergen i (fra venstre) 1951, 1971 og 2009. Foto: Finn.no
Bjørvika anno 1937. Foto: Finn.no
Bjørvika 2011 Foto: Finn.no
Anno 1997 Foto: Finn.no
Holmenkollen 1937. Foto: Finn.no
Holmenkollen 1971 Foto: Finn.no
Holmenkollen, 2009 Foto: Finn.no
Holmenkollen i fjor, 2011. Foto: Finn.no
Slik ser området rundt Oslo spektrum ut i dag. Foto: Finn.no
Midt i bildet, der tivoliet har slått seg ned, står Oslo spektrum i dag. Her fra 1984, etter postgirobygget ble oppført (du ser såvidt skyggen av det, nederst i bildet), men lenge før Oslo City og Oslo Plaza ble bygget opp. Foto: Finn.no
... og slik så området rundt Oslo spektrum ut i 1937. Foto: Finn.no
Samme område sørøst i Oslo fra 1937 til 2004. Foto: Finn.no/DinSide