Glasskrukker med bakterier som lyser opp hverdagen.  Foto: © Philips Design
Glasskrukker med bakterier som lyser opp hverdagen. Foto: © Philips DesignVis mer

Her VIL vi ha bakterier

Philips eksperimenterer med biologi i hjemmet.

Det ligger i tiden å se på nye måter å skaffe energi. Vi har nylig omtalt metoder for å skaffe elektrisitet fra urin. Mer vanlig er det å benytte ulike typer alternative varmekilder som kutter strømforbruket, som varmepumper og fjernvarme.

Men det er ikke bare på oppvarming vi skal spare. Belysning har også i høyeste grad endret seg de siste årene. I september ble det slutt for den gode gamle 60-watts glødepæren, mens det i 2008 og 2009 var kroken på fabrikkdøren for 125-wattspærer og 100-wattspærer. Dessuten tok vi også farvel med frostete lyspærer og perlemorslamper.

Hvilken sparepære bør du bruke hvor? Alternativer til glødelamper.

Bakterier som lyser opp

Men det stopper ikke ved sparepærer og ledlys. Det er er nemlig mulig å få lys uten å plugge i stikkontakten eller benytte batterier.

Philips ser nå på hvordan biologiske prosesser kan utnyttes, for eksempel i private boliger. Og resultatene er spennende. En av forsøkene går på å lage bio-lys. Ikke akkurat flombelysning, men hyggelig og effektivt bakgrunnslys blir det.

Mer om prosjektet her (ekstern lenke).

Betaler du for mye for strømmen?
Finn billigste abonnement for ditt strømforbruk med DinSides strømkalkulator

Vegg av glasskrukker med bakterier

Dette designkonseptet bruker en slags vegg av glasskrukker som inneholder levende bakteriekulturer med den egenskapen at de avgir lys. (Altså ikke bakterier av den typen vi helst ikke vil ha for mange av hjemme.) De viste glasskrukkene er håndblåste, og montert i stålramme. De kan enten stå på gulvet, eller henges på veggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke akkurat leselys, men spennende stemningsbelysning. Foto: © Philips Design
Ikke akkurat leselys, men spennende stemningsbelysning. Foto: © Philips Design Vis mer


Disse bakteriene lever av metan og kompost, som blant annet kan hentes fra biologiske prosesser knyttet til kloakk og matavfall. I praksis blir her hver glasskrukke knyttet til "matkilden" via silikonrør, og kulturene kan leve evig om de får jevnlig påfyll av energi fra husholdningsavfallet.

Ikea vil satse på bærekraftig kjøkken.

Grønt lys på grønt vis

Dette er lys som skapes ved lave temperaturer, og er avhengig av at livsformene som skaper lyset holdes i live. Men lyskilden trenger verken strøm eller batteri for å fungere.

Philips opplyser at biolyset også kan komme fra fluoriserende proteiner, og selskapet ser for seg flere ulike bruksområder, som for eksempel disse:

  • Veimerking i mørket
  • Advarselsmerking, for eksempel i trapper
  • Stemningsbelysning i boliger og andre steder
De vanligste lysfeilene vi gjør hjemme