Sikre bolig mot innbrudd

Her velger flest tyver å ta seg inn i boligen

Og har du lite innsyn rundt huset ditt, er det akkurat hva tyven ønsker seg.

INNBRUDD: De fleste innbruddstyvene velger å ta seg inn gjennom vinduet i første eller andre etasje, viser fersk statistikk. Foto: Scanpix.
INNBRUDD: De fleste innbruddstyvene velger å ta seg inn gjennom vinduet i første eller andre etasje, viser fersk statistikk. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

If Skadeforsikring har nylig gjort en detaljert analyse av skademeldinger som forsikringsselskapet har mottatt de siste fem årene. Tallene bygger på tusenvis av skademeldinger etter innbrudd.

Noe av det som kommer frem i analysen er hvor i privatboligen innbruddstyvene som oftest velger å bryte seg inn.

Vindu eller dør

- Vår analyse avslører at tyvenes favoritt-framgangsmåte for å komme seg inn i boligen, er å bryte opp et vindu. De vinningskriminelle foretrekker å bryte vinduet opp framfor å knuse glasset, forteller Sigmund Clementz, informasjonssjef hos If Skadeforsikring til Dinside.

I motsetning til hva mange kanskje tror, er kjellervinduet forholdsvis lite brukt av innbruddstyver. Det er først og fremst boligens andre vinduer og veranda- eller terrassedør som er utsatt, opplyser Clementz videre.

- Hoveddør som brytes opp kommer også høyt opp på metodelista. Over halvparten av alle innbrudd i privatboliger skjer gjennom å bryte opp enten dør eller vindu, forteller han videre.

Slik bør du sikre boligen

For å unngå innbrudd, er det flere måter du kan sikre boligen din.

- Unngå å la dyre duppeditter, lommebøker, bilnøkler, smykker og dyre klokker ligge lett synlig fra vinduene. Tyvene vet forresten godt hvor smykkene er i norske hus. De ser etter smykkeskrin på badet, på eller i nattbordet og roter rundt i klesskapet, forklarer Clementz.

Petter Lassen, skadesjef i Frende Forsikring, anbefaler deg også å alliere deg med naboen.

- Få naboen til å ta inn posten din om du er bortreist. En full postkasse skriker «jeg er bortreist». Det er også lurt å legge noe i søppelspannet og få naboen til å holde et lite øye med huset ditt, sier Lassen.

Han legger til:

- Husk å ha på litt lys så det ser ut som noen er hjemme i ferien.

Kommunikasjonssjef for skadeforsikring ved Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad, er enig med Lassen. I tillegg er boligalarm bra, mener han.

- Og selvsagt: Husk alltid å låse dører og lukke vinduer før du drar, sier Rysstad.

Lite innsyn kan lokke tyvene

En annen ting som kanskje få av oss tenker over, er at boligen kan være et yndet mål for innbruddstyver dersom vi har sørget for lite innsyn rundt huset.

- Faren for å bli oppdaget er det som stresser tyven mest. Vi nordmenn liker ikke innsyn på eiendommen vår når vi soler oss eller griller. Tette, høye tujahekker er populære mange steder, mener Clementz.

At disse helårsgrønne hekkene skaper godt skjul hele året, kan samtidig være en stor fordel for tyvene.

- Tyvene jubler når det er tilbud på tuja på hagesenteret! Tenk derfor over at mer innsyn er med på å gjøre boligen din lite aktuell for tyver, råder Clementz.

Sist oppdatert påsken 2019

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!