<strong>JULI VERST:</strong> Slik kan det se ut når lynet slår ned. Foto: Terje Nordvik
JULI VERST: Slik kan det se ut når lynet slår ned. Foto: Terje NordvikVis mer

Her treffer det oftest

I juli slår lynet i gjennomsnitt ned 45.000 ganger i Norge. I natt slo det til med et heftig fyrverkeri over Østlandet, med over 1.000 lyn i timen.

Over 1000 lyn i timen i natt, skriver Yr.no. Nattens voldsomme sommeruvær har ført til branner, veltede trær, strømbrudd, alarmer som har løst ut, vannlekkasjer og oversvømmelser.

Juli er verst

– Vi merker godt når juli er her. Nesten en tredjedel av fjorårets totale antall lynskader ble meldt inn nettopp i juli. Det er bare et tidsspørsmål før vi får årets kaskader av lynsaker, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring i en melding fra selskapet.

Ifølge en analyse fra TrygVesta er lyn årsak til 3,9 prosent av alle branner i juli.

- Vi kan ikke vite det sikkert, men det kan ha en forsterkende effekt på antallet branner at mange er bortreist i juli. Bransjetall viser at gjennomsnittserstatningen etter lynnedslag er vesentlig høyere i juli enn i andre måneder,sier Espen Jensen som leder skadeseksjon Eiendeler og bygning i TrygVesta.

I et normalår registrerer Sintef 120.000 til 130.000 lynnedslag, der den mest hektiske måneden er juli. 45.000 nedslag fra luft til bakke i snitt siste ti år er tallene for juli. I toppåret 2003 var antallet registrerte nedslag oppe i 210.000. Årets sommer har inntil i natt vært lyn-snill, men med varme kommer også tordenværet. Og disse stedene er vanligvis hardest rammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke alarmselskaper tilbyr kombinerte innbrudds- og brannvarslingstjenester. Se vår pristest av alarmselskaper her.

Østlandet treffes mest

Norge er ingen lyn-versting, men hyppigst forekommer værfenomenet i de indre delene av Østlandet. Det var også Østlandet som ble hardest rammet i natt. I dette området er lyntettheten opp i cirka 160 nedslag pr 100 kvadratkilometer per år i følge Sintef, som har utarbeidet listen over de hardest rammede kommunene.

Kommuner med høyest lyntetthet:

 1. Lørenskog
 2. Eidskog
 3. Nittedal
 4. Oslo
 5. Skedsmo
 6. Gjerdrum
 7. Oppegård
 8. Ski
 9. Trøgstad
 10. Rælingen
Se forøvrig bilder fra nattens uvær på NRK.no.

Slik beskytter du verdiene dine

Ifølge APC, som produserer overspenningsvern, har nesten 40 prosent av alle husholdninger opplevd at apparater har blitt ødelagt på grunn av tordenvær. Forsikringsselskapet If melder at de fleste skadene som blir innrapportert til selskapet i forbindelse med lynnedslag og overspenning, er knyttet til PC, fjernsyn, varmepumper, frysebokser og alarmanlegg.

– Mange glemmer at overspenning også kan oppstå i nettverkskabler og ikke bare i strømnettet. Det er ikke få som får ødelagt PC-en sin fordi internettkabelen sto plugget i veggen da lynnedslaget kom, sier Vennesland i en melding fra det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

 • Enklest: Trekk ut stikkontaktene og ledningene. Slik hindrer du at lynnedslag og overspenning ødelegger elektrisk utstyr. Ikke glem nettverkskablene!
 • Jordfeilbryter: Har du det ikke, eller har du mistanke om at den ikke virker som den skal, bør du sjekke det så fort som mulig.
 • Overspenningsvern: Ser ut som en eletronisk timer, kan kjøpes fra femhundrelappen og plugges i stikkontakter med jordforbindelse. Du kan også få installert overspenningsvern i sikringsskapet. Har du forsikringsgodkjent overspenningsvern kan du også oppnå billigere forsikring.
En undersøkelse TNS Gallup gjorde for forsikringsselskapet If i 2008, viste at hver tredje boligeier ikke hadde installert noen form for overspenningsvern.

Les mer: Slik sikrer du boligen din før lynet slår ned

Sjekke etterpå

Lynet kan slå ned flere kilometer unna huset ditt og fortsatt gjøre skade på grunn av overspenning i nettet. Derfor bør du undersøke huset ditt for mulige skader. Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap har følgende tips til hva du bør gjøre når lynet har slått ned:

 • Bruk dine viktigste feilsøkingsinstrumenter: Syn, luktesans, hørsel og sunn fornuft.
 • Test at alt elektrisk utstyr fungerer som det skal.
 • Støy på radio og TV kan være tegn på skade.
 • Sjekk stikkontakter, koblingsbokser, brytere og kabler for synlige skader. Misfarging og/eller brente flekker kan indikere skade. Kjenn også etter om utstyret er unormalt varmt.
 • Hold sikringsskapet lukket. Sjekk at det er tett og isolert rundt ledningene fra sikringsskapet.
 • Sjekk at skrusikringene er godt tilskrudd. Hvis sikringene er ubehagelig varme må du kontakte elektroinstallatør.
 • Sjekk indikatoren på overspenningsvernet.
 • Kontakt elektroinstallatør for å få sjekket det elektriske anlegget og for å få det reparert hvis du oppdager feil som for eksempel at du får elektrisk støt, lyset blinker, det lukter brent eller dersom du har sett gnister eller hørt knitring.

Glem heller ikke å ha brannøvelse: Tryggere om ulykken skulle være ute

Slukke og varsle

Glem ikke at boligen bør være utstyrt med nødvendig brannvernutstyr: Røykvarslere, brannteppe, brannslange/brannslukningsapparat. (Merk: Slik sjekker du om pulverapparatet ditt er bra nok.)

Nå er også en ny type brannslukker godkjent. Slukkskum kan brukes til å slukke små branntilløp, og ble godkjent fra 1. juli. Les mer om dette her.

Les også: Brannvern på boks - virker det? Vi har testet