Til tross for at begge disse annonser er for boliger i borettslag, er det kun den nederste som har med opplysninger om fellesutgifter og totalpris. Foto: Finn.no
Til tross for at begge disse annonser er for boliger i borettslag, er det kun den nederste som har med opplysninger om fellesutgifter og totalpris. Foto: Finn.noVis mer

Her synder meglerne

Ingen av landets 25 største meglerkontor klarer å følge bransjenormen på alle punkter.

«- Totalpris skal man ha, det er ikke bra. Sånn sett er kritikken fra forbrukerombudet fortjent.Christian Dreyer, NEF»


Rot med arealbegreper, mangelfulle opplysninger om pris, lånevilkår, eierskifte og felleskostnader. Bruddene på bransjenormen for markedsføring av boliger var både mange og grove da Forbrukerombudet sjekket internettmarkedsføring av boliger.

Undersøkelsen ble gjennomført 11. juni og baserte seg på tilfeldig utvalgte annonser fra de 25 største eiendomsmeglingsselskapene på Finn.no og på selskapenes egne nettsider.

- Jeg er overrasket over at mange aktører i bransjen ikke har innrettet seg etter gjeldende bransjenorm. Kjøp av bolig er for de fleste forbrukere den største investeringen i løpet av livet. Derfor er det særlig viktig at markedsføringen av bolig er i overensstemmelse med gjeldende regelverk, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Christian Dreyer håper meglerne bruker sommeren på å rydde opp. Foto: NEF
Christian Dreyer håper meglerne bruker sommeren på å rydde opp. Foto: NEF Vis mer


I et åpent brev til eiendomsmeglerne varsler Forbrukerombudet at de om kort tid vil gjennomføre en ny undersøkelse. - Dersom det på nytt avdekkes brudd på bransjenormen, vil vi ta opp saken med det enkelte selskap, heter det i brevet fra ombudet.

Hvor vanskelig kan det være?

Leder i Norges Eiendomsforbund, Christian Dreyer, mener meglerne har blitt flinkere med markedsføringen av boliger etter bransjenormen, men at det fortsatt er noe å ta tak i.

- Man har konsentrert seg om å oppfylle kravene først og fremst i avis og salgsoppgaver. Har hengt litt etter på nett, regner med at alle bruker sommeren nå til å rydde opp, sier Dreyer til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor vanskelige er disse reglene?

- Det er ikke vanskelig å følge reglene, men det som var det helt åpenbart viktigste i forhold til bransjenormen er totalpris. Mange av justeringene er gjort på Finn. Det meste er på plass.


Vi tok tre vilkårlige stikkprøver, og på alle tre søk fikk vi opp - øverst i listen - borettslagsboliger uten oppgitt totalpris.

- Totalpris skal man ha, det er ikke bra. Sånn sett er kritikken fra forbrukerombudet fortjent, regner med at alle i bransjen er interessert i å rydde opp i dette så fort som mulig, avslutter Dreyer.

Dette bør du sjekke:

For deg som skal kjøpe bolig, er det viktig å være observant når du leser annonser og prospekt. Du kan tydeligvis dessverre ikke ta oppgitte opplysninger for god fisk.

Punktene det syndes mest mot, er også de du burde sjekke ekstra nøye for å se at det stemmer:

 • Arealbeskrivelse:
  Har megler skjønt de nye arealbegrepene?
  Har megler opplyst areal per etasje, dersom boligen er over flere plan?
  Stemmer oppgitt areal med faktisk areal?
 • Totalpris:
  Er fellesgjelden tatt med? Vær ekstra observant dersom det ikke er opplysninger om fellesgjeld for en borettslagsbolig.
  Er totalpris (prisantydning + andel av fellesgjeld) opplyst?
 • Felleskostnader:
  Er det opplyst hvilke poster som inngår i felleskostnadene?
  Hvordan er fordelingen av felleskostnadene i forhold til driftsutgifter, renteutgifter og avdrag?
 • Eierskiftegebyr?
  Hva koster det at den aktuelle boligen skifter hender?
 • Lånevilkår
  Hvordan er lånevilkårene for nedbetaling av din andel av fellesgjelden?
  Er det en avdragsfri periode? Hvis ja, hvordan er vilkår og månedlige utgifter når du skal betale avdrag på lånet
  Hvor mye vil lånet koste ved ulike rentescenarier?