Her stiger prisene med 10 prosent

Telemark har hatt en voldsom boligprisvekst den siste måneden.

Etter en svært tung høst, kunne endelig eiendomsmeglerne smile igjen, da de presenterte den ferske boligprisstatistikken i dag.

For første gang siden august har prisene ï hele landet steget, og noen steder har oppturen den siste måneden vært ekstra stor.

Pluss 10 prosent

I Telemark steg boligprisene med hele 10 prosent fra desember til januar, noe som er en større prosentvis prisvekst enn i noe annet sted i landet.

- Telemark har hatt sterkeste prisutvikling, og det er vanskelig å si hvorfor, sier Geir Storli i Eiendomsmegler Dahl. Storli representerer Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) i blant annet Telemark.

Han forklarer at Telemark kan vise til gode pristall de siste månedene, sammenliknet med resten av landet. Han tror deler av forklaringen er at fylket kan vise til et relativt attraktivt arbeidsmarked.

- Deler av Telemark har et sterkt næringsliv, som har trukket arbeidstakere inn i kjøpemarkedet. Et godt næringsliv er med å trekke boligprisene opp, sier Storli.

Og i et elendig arbeidsmarked stort sett i hele landet, er det ikke så dumt med signaler om et relativt godt næringsliv. For å ha en jobb er naturlig nok en forutsetning for å få lån til å kjøpe bolig.

- Det spiller ingen rolle om renten går ned, dersom du ikke har jobb, sier Storli.

Hvor mye er boligen din verdt?

Sjekk her!

Her bor vinnerne

Flere andre fylker og byer har også fått en glimrende start på det nye året.

I Hedmark (Hamar er ikke medregnet) har prisene steget med 9 prosent fra desember i fjor til januar i år. Tilsvarende vekst har også skjedd i Larvik og deler av Østfold og Oppland.

Gjennomsnittlig prisvekst for hele landet var 4,8 prosent fra desember til januar.

Jubel i Tromsø

Alle fylker og byer som dekkes av eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk, har opplevd en prisøkning.

Prisøkningen har riktignok vært minst i de største byene. i hovedstaden har prisene gått opp 3 prosent den siste måneden, og prisene ligger fortsatt 4 prosent lavere enn gjennomsnittet for et år siden.

En gledelig nyhet til boligselgere i nord, er at Tromsø endelig har fått fart på boligmarkedet. Boligmarkedet i Tromsø har gått gjennom et svært vanskelig halvår, men fra desember til januar steg prisene med 4 prosent. Fortsatt er prisene 7 prosent lavere enn snittet for ett år siden.

Men alt er ikke bare fryd og gammen:

Her tar det 104 dager å selge

Prisutviklingen i hele landet den siste måneden. Kilde: Norges Eiendomsmeglerforbund,Eiendomsmeglerforetakenes Forening, FINN.no, og Econ Pöyry
Prisutviklingen i hele landet den siste måneden. Kilde: Norges Eiendomsmeglerforbund,Eiendomsmeglerforetakenes Forening, FINN.no, og Econ Pöyry Vis mer