Bakterier i hjemmet

Her sprer bakteriene seg

Friske familiemedlemmer kan være bærere av disse sykdomsfremkallende bakteriene, ifølge forsker.

SPREDNING AV BAKTERIER: - Fersk avføring har som regel den høyeste sannsynlighet for å inneholde bakterier, virus eller parasitter som kan gi sykdom av det vi finner i et bolighus, forteller forsker.
SPREDNING AV BAKTERIER: - Fersk avføring har som regel den høyeste sannsynlighet for å inneholde bakterier, virus eller parasitter som kan gi sykdom av det vi finner i et bolighus, forteller forsker. Vis mer

- Det er ikke alltid at de punktene i hjemmet som ser mest skitne ut er de områdene hvor det befinner seg mest bakterier i hjemmet, og som eventuelt kan gi sykdom, opplyser Henning Sørum.

Han er professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige Universitet.

Det kan nemlig være helt friske personer i boligen som er bærere av sykdomsfremkallende bakterier, og som sprer disse helt andre steder - uten at man selv er klar over det.

Det er ekstra viktig med god hygiene og vask i hjemmet i forbindelse med spredningen av corona-viruset, som så langt har smittet 33 personer i Norge.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Kan gjøre deg syk

- Skitt fra kontakt med hender og annen hud, særlig på dørhåndtak, dørkanter, benkeplater og bordkanter der en ofte kan se at det er skittent, er ofte ikke å regne som særlig smittefarlig, sier Sørum mens han legger til:

- Men dette gjelder når det bor friske mennesker i huset, forteller Sørum.

Imidlertid kan det være grunn til å vaske disse punktene ekstra nøye dersom noen i familien er bærer av patogene eller potensielt patogene bakterier, legger forskeren til.

- Det gjelder for eksempel bærere av Salmonella-bakterier, Campylobacter-bakterier som kan gi sykdom og de såkalte methicillinresistente stafylokokkene (MRSA), sier han.

Toalettet kan selvsagt bli tilgriset med avføring, spesielt når det er små barn i huset. At dette ser er ekkelt ut, er gjerne den vanligste grunnen til at de fleste er ekstra nøye med hyppig renhold på toalett og bad, mener bakteriologen.

Men det er ikke bare fordi at det ser uapettittelig ut at vi bør vaske grundig her:

- Fersk avføring har som regel den høyeste sannsynlighet for å inneholde bakterier, virus eller parasitter som kan gi sykdom av det vi finner i et bolighus. Man kan derfor bli syk av manglende renhold på bad og toalett, understreker Sørum.

Smitte på kjøkkenet

Men selv om regelmessig rengjøring av toalett og bad er viktig, er gode rutiner for kjøkkenrenhold helt nødvendig:

- Særlig ved håndtering av kjøttråvarer inkludert tinevann, er viktig. Det for å redusere risiko for smitte fra råvarer som kan bære mikroorganismer som kan gi sykdom. Koking kan fjerne mye av problemet, men råvaren kan ha nedsmittet kjøkkenet før den er kokt eller stekt, forklarer forskeren.

Det samme gjelder hygiene rundt enkelte grønnsaksråvarer som kan være kontaminert, særlig tilført på overflaten - oftest rundt høsting og forsendelse, forklarer Sørum.

- Hygiene rundt fermenterte råvarer som yoghurt og spekepølser er ikke så kritisk så lenge en holder et standard renhold på kjøkkenet.

Når du vasker huset bør du heller ikke nedprioritere soverommet. Dette er først og fremst for å forebygge allergi:

- Soverom er viktig når det gjelder støv som kan skape irritasjon i luftveier på grunn av dårlig luftkvalitet. Ofte kan det være en sammenheng med ulike allergier i luftveiene, sier Sørum.

Kai Gustavsen, fagsjef inneklima hos Astma- og allergiforbundet, har tidligere uttalt til Dinside at det særlig er én ting du bør gjøre på soverommet hver uke. Les hva dette er her.

Flere bakteriefeller

Det er også andre steder i boligen som vi gjerne ikke tenker på som typiske bakteriefeller. Vi har skrevet flere saker om dette tidligere.

Les for eksempel om hvorfor…

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!