<strong><b>VARMT OG GODT:</strong></b> En vedovn er både koselig og miljøvennlig. Strømregningene blir mindre - og kommunen støtter deg Foto: JØTUL
VARMT OG GODT: En vedovn er både koselig og miljøvennlig. Strømregningene blir mindre - og kommunen støtter deg Foto: JØTUL Vis mer

Her sponser kommunen peis til deg

Men husk å gjøre dette først.

Publisert
Sist oppdatert

Vurderer du å bytte ut vedovnen din med en ny en? Da vet du kanskje at regjeringen har innført en tilskuddsordning for alternativ oppvarming.

Men også andre støtteordninger finnes. Enøketaten i Oslo kommune gir for eksempel støtte til mange tiltak, blant annet utskifting av vedovn eller montering av peisinnsats eller etterbrenner, pelletsovn og varmepumper. Men du får ikke støtte til å skifte ut parafinovn til ny rentbrennende vedovn.

Ikke kjøp og søk

Og hvorfor vil hovedstaden få innbyggerne til å bytte ovn? Vedfyring med gamle ovner gjør lufta i Oslo svært forurenset om vinteren, derfor ønsker Oslo kommune at så mange som mulig skifter til nye ovner.

Dersom du bor innenfor Ringvei 3 i Oslo og vil skaffe deg ny ovn, kan du få 3.000 kroner i tilskudd av Enøketaten. Bor du utenfor? Da får du 1.500 kroner.

Men du kan ikke bare kjøpe deg en ny ovn, slenge av en søknad of forvente at pengene kommer inn på konto. Slik fungerer det nemlig ikke - dessverre.

Hvis du kjøper vedovn før du har søkt om støtte, får du ingen penger. Du må altså finne ut hvilken ovn du ønsker å kjøpe, støtte om søknad - og først når den er godkjent, kan du handle.

Lei av skyhøye strømregninger? Her er 20 smarte strømsparetips

Slik gjør du:

 1. Først må du søke. (Dette eksempelet er for Oslo Kommune) Det kan gjøres her!
 2. Smør deg med tålmodighet og vent på at kommunen har behandlet søknaden din. Behandlingstiden er maksimalt 14 virkedager. I mellom tiden kan du sjekke ut hva slags vedovn du ønsker deg. Men bare se, ikke kjøp.
 3. Når Enøketaten har behandlet søknaden din og godkjent den, kan du endelig kjøpe vedovnen du ønsker. Ta vare på alle kvitteringer som er tilknyttet kjøpet.
 4. Det er viktig at vedovnen blir montert av fagpersoner, slik at jobben blir gjort i tråd med forskriftene. Etter montering får du en kvittering og et kontrollskjema som viser at ovnen er forskriftsmessig montert.
 5. Ta kopi av alle kvitteringene og papirene du har mottatt. Kommunen skal også ha dokumentasjon på at et gammelt ildsted er fjernet, for eksempel bilder av gammel og ny ovn
 6. Send inn ferdigmeldingsskjema. Her skal du dokumentere alt som er gjort, og hvilke kostnader du har hatt i forbindelse med tiltaket. Du skal blant annet vise til en datert kvittering eller faktura fra leverandører, hvor det skal vise navne på produktet og hva slags arbeid som er utført.
 7. Så er det bare å smøre seg med litt tålmodighet og vente på at søknaden blir behandlet. Det tar normalt mellom tre og fem uker.
 8. Du får brev i posten når søknaden er godkjent og pengene er på vei til kontoen din.
 9. Men dersom du ikke bor i Oslo Kommune finnes det fortsatt råd. Regjeringen har nemlig innført en tilskuddsordning for alternativ oppvarming og elektrisitetssparing i husholdninger, som gjelder blant annet for pelletskamin, pelletskjele og luft/vann-varmepumpe.

  Hvorfor? Dette er et bidrag til husholdninger som ønsker å gjøre gode og bevisste energivalg. Enova støtter produktet med inntil 20 prosent av dokumenterte kostnader, som er opptil et maksimalt støttebeløp. Klikk her og se om du kan få støtte til energitiltak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer