Her lar vi det støve ned

Nordmenn hopper gjerne over støvsugingen på soverommet og badet, viser fersk undersøkelse.

Når vi støsvuger tar vi gjerne de private gemakker til slutt - og det er også de som må lide om vi ikke får tid til å støvsuge alt på én gang. Foto: ifi.no
Når vi støsvuger tar vi gjerne de private gemakker til slutt - og det er også de som må lide om vi ikke får tid til å støvsuge alt på én gang. Foto: ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn har rene stuer og støvete soverom, viser en undersøkelse utført av Electrolux. Vi støvsuger oftere enn våre nordiske naboer, men bruker kortere tid hver gang vi støvsuger. Og soverommene våre nedprioriteres.

Synd, når vi vet at hybelkaniner trives godt på nettopp soverommet.

Dette kommer frem i Electrolux Global Vacuuming Survey 2013*, en undersøkelse om forbrukeres støvsugervaner fra den svenske elektronikkprodusenten.

For mens 39,8 prosent av nordmenn støvsuger mer enn én gang i uken, er tilsvarende tall i resten av Norden 33,3 prosent i Sverige, 35 prosent i Danmark og 23,1 prosent i Finland. Når det er sagt, er det ingen grunn til å klappe oss selv for mye på skulderen, vi ligger langt bak verdensgjennomsnittet på 49 prosent.

Er det så farlig, da? Hybelkaniner er et sunnhetstegn

Prioriterer oppholdsrom

Baderom er det nok mange som vasker i stedet for å støvsuge, selv om vi vil anbefale begge deler.  Foto: Ifi/Beckers
Baderom er det nok mange som vasker i stedet for å støvsuge, selv om vi vil anbefale begge deler. Foto: Ifi/Beckers Vis mer


Undersøkelsen viser også at vi prioriterer oppholdsrom, som stue og kjøkken, og nedprioriterer bade- og soverom. Mer enn en av tre støvsuger badet minst, mens en av fem svarer soverommet på spørsmål om hvilket rom de mest sjelden støvsuger. Tilsvarende tall for soverommet er 13,1 prosent i Sverige, 11,1 prosent i Danmark og 8,4 prosent i Finland - og 14 prosent i snitt på verdensbasis.

De eneste som oppgir at de nedprioriterer soverommet mer enn nordmenn er forbrukere i Argentina (41 prosent), Colombia (31 prosent), Chile (40 prosent) og Mexico (39 prosent).

Dette er markant foran våre nordiske naboland, der støvfjerning på soverommet har høyere prioritet. Så er vil til gjengjeld i tet når det kommer til støvsuging og renhold på kjøkken og i stuen.

Se også: Støvsugeren 1,5 millioner nordmenn burde ha

Vi har også en relativt lav andel som betaler for at noen støvsuger hjemme hos oss (0,6 prosent) - hakket bak Sverige (0,7 prosent), Storbritannia (0,8 prosent) og Danmark (1,3 prosent). Per i dag kan man kjøpe tjenester i hjemmet for 4.000 kroner avgiftsfritt (totalt 60.000 fra ulike personer. Den nye regjeringen erklærte at de ser på ROT-fradrag for arbeid i hjemmet på inntil 50.000 kroner i året, i samarbeidserklæringen som også skal støttes av Venstre og Kristelig Folkeparti. Kanskje det vil kunne påvirke denne prosenten?

Støvsuger ofte

Majoriteten av de spurte nordmennene (37 prosent) oppgir at de støvsuger en gang i uken, litt høyere enn snittet på 29 prosent, mens en knapp tredjedel støvsuger to til fem ganger i uken. Vi bruker imidlertid ikke så lang tid på støvsugingen - til tross for at den norske gjennomsnittsboligen er relativt stor. Det er bare i Korea og Japan flere bare bruker under en halvtime hver gang de støvsuger, og her har de fleste langt færre kvadratmeter å boltre seg på.

Sjelden betyr imidlertid ikke nøvendigvis skitten.

– Det er tydelig at nordmenn er effektive støvsugere, og vi bruker ikke unødig tid på hver rengjøring. Tidligere undersøkelser kan tyde på at vi de senere årene har tilegnet oss nye rengjøringsvaner. Vi bruker mindre tid på hver rengjøring, men støvsuger kanskje noe hyppigere enn før. I stedet for den ukentlige storrengjøringen tar vi unna det verste underveis. Derfor har mange også gått til innkjøp av batteridrevne støvsugere som kan stå lett tilgjengelig i oppholdsrom når behovet melder seg, sier kategorisjef Nina Lorentzen i Electrolux Norge i en pressemelding.

* Electrolux Global Vacuuming Survey 2013 er en undersøkelse der 28.000 forbrukere fra 23 land i Europa, Asia og Amerika er spurt om sine støvsugervaner, blant dem forbrukere i både Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer