Bygge på eller bygge om? Du kan få profesjonell arkitekthjelp <b>helt gratis!</b> Foto: colourbox.com
Bygge på eller bygge om? Du kan få profesjonell arkitekthjelp helt gratis! Foto: colourbox.comVis mer

Her kan du få gratis arkitekthjelp

Bygge på huset? Eller vil du bare fikse noe innvendig?

Lurer du på hvordan du best skal utnytte plassen i stua eller på kjøkkenet? Eller vurderer du å bygge på huset, og har noen spørsmål i en innledende fase?

Du kan faktisk få gratis arkitekt-råd til det meste.

Bygge nytt? Her er de mest populære ferdighusene

300 fikk gratis hjelp i fjor

Oslo arkitektforening tilbyr gratis rådgivning torsdager mellom klokken 17.00 og 19.00.

– Vi svarer på alle mulige spørsmål fra de som har byggeplaner og eiendomsutviklingsplaner, som ombygginger, påbygg og tilbygg. Og cirka 30 prosent kommer for interiørtips, sier Jurgita Hansen, leder i Arkitektenes Rådgivningstjeneste i Oslo Arkitektforening, til DinSide.

Når det kommer til interiørtips forteller Hansen at det stort sett går i planlegging og hvordan man innreder, hvordan man tilpasser boligen, og hva man kan gjøre for at den skal være mest mulig funksjonell.

Her går det mye på det praktiske, kanskje bør man for eksempel bytte om en vegg? Og hvilken farge kan man bruke for å få boligen til å virke større?

Få hjelp til innredningen med DinSides boligplanlegger

Denne tjenesten drives av Oslo Arkitektforening, og du må altså møte opp i deres lokaler i Oslo for å få hjelp. Det er det mange som gjør.

– I fjor hadde vi veldig stor pågang. Vi har cirka 40 vakter, en gang i uka. Vi har cirka 300 saker i året, forteller Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du bør bestille time før du møter opp. Det er ifølge Hansen fremdeles mulig å få time i april, om du bestiller nå. Det kan også være mulig å bare komme innom uten avtale, men de råder deg til å bestille time og møte forberedt for å få mest mulig ut av timen. Ta med tegninger, bilder og kart. Kontaktinfo finner du her, på hjemmesiden til Oslo Arkitektforening.

Les også: Slik integrerer du TVen i interiøret

– Ingen forpliktelser

Tjenesten fra Oslo Arkitektforening skriver seg tilbake til 1979. Jobben gjøres på frivillig basis, og det er i dag cirka 20 arkitekter med lang erfaring som er knyttet til rådgivningstjenesten.

De fleste som er tilknyttet tjenesten er selvstendig næringsdrivende, og driver altså eget firma. Men det ligger ingen forpliktelse mellom arkitekten og den som søker hjelp.

– Det er ikke noe forpliktende arbeide, understreker Hansen. Det er litt som et fagmiljø, et nettverk, fra vår side, sier Hansen.

Hun understreker at arkitektene også synes det er veldig fint å komme i kontakt med vanlige forbrukere.

Her kan du også få hjelp

Det er ikke bare i Oslo du kan få hjelp og råd i arkitekt-spørsmål. Også i Trondheim kan du få assistanse.

Der driver arkitekstudentene ved NTNU tjenesten Arkitekthjelpen. De kan hjelpe deg med alle slags spørsmål, om alt fra tilbygg, garasje, interiør, hytte eller andre ting relatert til arkitekturfaget. Tjenesten består i én times veiledning der du får råd og innspill og diskuterer ulike løsninger på problemstillingen.

Dette foregår til spesielle datoer vår og høst. Du må bestille time på e-post, og du finner kontaktinfo på hjemmesiden til rådgivningstjenesten: arkitekthjelpen.no