Her kan de resirkulere sine gamle Ikea-møbler

Mot betaling. Men kom ikke med hva som helst.

Lei? Brukte Ikea-møbler kan nå leveres inn mot betaling i Sverige. Med visse begrensninger. Foto: Per Ervland
Lei? Brukte Ikea-møbler kan nå leveres inn mot betaling i Sverige. Med visse begrensninger. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra og med 23. mars kjøper Ikea tilbake gamle Ikea-møbler. Tilbudet som får navnet "Återbäringen" lanseres nå, og Ikeas varehus i Jönköping er første forretning ut.

Hit kan altså kunder, som også er medlemmer av fordelsklubben Ikea Family, komme med møbler fra møbelkjeden de ikke lenger ønsker å ha. OG få betalt for dem. Prisen vil ligge på mellom 10 og 50 prosent av nyprisen, alt etter tilstand og alder. Betalingen skjer imidlertid ikke kontant. Møbeleieren vil istedet motta en sjekk som kan benyttes til andre innkjøp ved varehuset. De brukte møblene skal selges videre til andre kunder i en egen avdeling ved varehuset.

Et av argumentene for satsningen oppgis å være miljøhensyn.

– Vi kan slik bidra til å gi et nytt og forlenget liv til våre møbler, som vi vet har en høy kvalitet og holder i mange år, sier varehussjef Alexander Hansson i Jönköping i en pressemelding fra svenske Ikea.

Petter fant ikke delen han trengte til Ikea-kjøkkenet, og mekket den selv

Men vent litt ...

Foruten at betalingen ikke skjer kontakt, og at selger må være medlem av Ikeas fordelsklubb, er det ytterligere en viktig begrensning å notere seg.

Nei, kjøkken kan du ikke levere tilbake mot betaling. Foto: Produsenten
Nei, kjøkken kan du ikke levere tilbake mot betaling. Foto: Produsenten Vis mer


Varehuset vil av det de oppgir som hygiene- og sikkerhetsgrunner ikke ta inn flere av sine mestselgende varer. Unntatt fra ordningen er nemlig både senger, sofaer, garderober, kjøkken, baderomsartikler, stoppede møbler, lamper og småvarer.

Så hva gjenstår? Det blir nok en del bokhyller, CD-stativer, hagemøbler, skrivebord og spisestuer å finne i gjenbrukskroken.

Handle brukt? De beste loppis-hemmelighetene

Brukte sofaer uansett populært

Det er ikke første gangen Ikea surfer på gjenbruksbølgen. Et tilsvarende konsept er allerede testet i Italia. Dessuten lanserte svenske Ikea i 2010 et bruktmarked for kjøp og salg av gamle Ikea-møbler. Også dette som et tilbud for medlemmer av Ikea Family.

I Norge er det fortsatt bruktmarkeder på nett og loppemarkeder du må satse på for å finne møbler til gjenbruk. Og mange gir til og med bort sakene gratis. Sjekk for eksempel Finn-torgets gis-bort-marked, i høst ble det satt rekord i antall saker som ble gitt bort her. Og her er det ingen begrensninger på stoppede møbler og baderom. Sofa er stadig det mest brukte søkeordet i denne tjenesten.