Vi er i juli. Det er sommer. Boliger med sne i bildet skriker: Denne har ligget lenge på markedet. Disse bildene fant vi i løpet av få minutter på Finn.no, 7. juli 2010. Boligene til salgs er over hele landet, fra Oslo til lengst nord.  Foto: Finn.no/DinSide
Vi er i juli. Det er sommer. Boliger med sne i bildet skriker: Denne har ligget lenge på markedet. Disse bildene fant vi i løpet av få minutter på Finn.no, 7. juli 2010. Boligene til salgs er over hele landet, fra Oslo til lengst nord. Foto: Finn.no/DinSide Vis mer

Her har de bommet skikkelig

Hva er galt med disse bildene?

Publisert
Sist oppdatert

Det er juli, sommeren har endelig fått fotfeste, og meglere håper på lettskyet vær, slik at de kanskje får lokket noen inn på visning.

Men selv om solen skinner og noen av oss synes at det kan bli litt for varmt hjemme, betyr ikke det at vi løper mann av huse for å se på en bolig som ligger ute for salg med sne på utebildene.

Hvor mye er boligen verdt?

Finn ut med vår smarte kalkulator

- Er det ingen som vil ha den?

- At det er sne på bildene i prospektet sender ut to signaler; At boligen har ligget der lenge, og det kan være en god grunn til at ingen vil ha den, sier Hanne K. Railo, daglig leder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) til DinSide.

Bor du i pressområder, kan det nok lønne seg å bytte ut snebildene med noe litt mer sommerlig, ifølge Hanne K. Railo i Eff.  Foto: Caroline Roka
Bor du i pressområder, kan det nok lønne seg å bytte ut snebildene med noe litt mer sommerlig, ifølge Hanne K. Railo i Eff. Foto: Caroline Roka Vis mer


Hun presiserer at det er store forskjeller på hvor lang tid det tar å selge en bolig rundt omkring i landet, og at det ikke nødvendigvis er negativt dersom du ser på bolig i et område der salgstakten er lav. Men er det sne på bildene i for eksempel Trondheim, der formidlingstiden på boliger er nede i 16 dager i snitt, sier det seg selv at det er lett å tenke seg at dette er en bolig som ikke er av de aller mest ettertraktede.

Les mer om hvor boligmarkedet er hetest: Her stiger prisene

Finn feilen

Skal du kjøpe bolig, er det viktigst at du har funnet en bolig som du tenker at du kan bo i. At det ikke er en bolig andre kjøpere står i kø for, kan det være mange grunner til. Vårt råd, dersom du liker det du ser er: Vær grundig, og spør deg selv (og megler) hvorfor ingen andre har snappet opp akkurat denne boligen. Og gå gjennom alle de klassiske punktene som utbyggingsplaner i området, isolasjon, strømforbruk, solforhold - og dersom du skal kjøpe i borettslag, se på driften, fellesgjeld, husleie - et cetera.

Sjekklisten: Ikke glem å stille disse spørsmålene

I mange tilfeller kan det være så enkelt som at selger var uheldig med timingen av salget. Eller at boligen oppleves som litt for dyr for det som ordinært ville være målgruppen, og at den havner litt utenfor søkerammene til den type beboer boligen egner seg for. Oppussingsobjekter er heller ikke superhett i dagens marked. Nordmenn vil gjerne male en vegg, men kvier for de store renovasjonsprosjektene.

Gjør et kupp

Har boligen ligget ute lenge, kan du også være heldig å gjøre et kupp. Finner du ingen "feil" du ikke kan leve med, kan du prøve deg på å legge inn bud under takst. Så får det eventuelt være opp til selger å komme med et motbud. Prisantydningen i annonsen er i utgangspunktet det selger minst vil ha for å selge, men etter en lang periode uten noen bud, skal du ikke se bort ifra at du kan få boligen både under takst - og prisantydning.

- Vi ser at de som følger med i markedet nå er observante, og godt orientert i det området de søker. Så det kan godt hende at det er noen som nå i ferietiden vil prøve seg på et lavere bud, sier Railo.

Det kan også hende boligens selger har fulgt vårt råd - om å ha is i magen, og vente til han får ønsket pris. Her kan du se hvor lenge du har råd til å vente for å oppnå ønsket pris for boligen.

Selge? Vis frem uteplassen

På illustrasjonsbildene vi har brukt over, er det tydelig vinter i bakgrunnen fordi man har tatt bilde av en uteplass. Ifølge Railo vil det alltid være en avveining om man bør ta nye bilder eller ikke som må ses i forhold til markedet der boligen skal selges. Men det er også et markedsføringsaspekt. Så har boligen en nydelig uteplass med blomster og grønt gress bør du jo vise frem dette.

- Har boligen en fin uteplass med sol, så kan det være en fordel å ta nye bilder. Det er jo en del av markedsføringen av boligen, sier Railo.

Får du ikke solgt? Et hjem med det lille ekstra er enklere å selge

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer