Her glemmer vi å vaske

Vi rengjør huset oftere, men det er lett å overse de verste bakteriebombene. Av: Maren Lie

Rengjøringsekspert Malin Skaar anbefaler å rengjøre daglige gjenstander, etter hvor ofte og mange som bruker det.  Foto: Maren Lie
Rengjøringsekspert Malin Skaar anbefaler å rengjøre daglige gjenstander, etter hvor ofte og mange som bruker det. Foto: Maren Lie Vis mer

Etter en lang vinter med fyring og lite lufting, er det på tide å ta frem kluten, og bekjempe støv og bakterier rundt i hjemmet. Noen av de tingene vi oftest glemmer å vaske, er de gjenstandene vi bruker hver dag.

Håndduken er en versting hos mange: Ikke vent til de ser skitne ut

– Steder vi ofte glemmer å vaske er blant annet spyleknappen på toalettet, oppå skap, håndtak på dører og skap. Det renses enkelt med en klut, fuktet i lunkent vann og Jif Allrent. Oppå skapene på kjøkkenet kan det være seigt og fett. Her kan man gjerne bruke en blanding av Zalo, Salmi og lunkent vann, sier Malin Skaar, leder for forbrukerservice hos Lilleborg og rengjøringsekspert på plusstid.no.

Malin Skaar hos Lilleborg mener mange glemmer dagliggjenstandene. Foto: LILLEBORG
Malin Skaar hos Lilleborg mener mange glemmer dagliggjenstandene. Foto: LILLEBORG Vis mer


Du kan også bruke andre merkenavn med tilsvarende egenskaper. Velg såpe som fjerner fett, og midler som inneholder salmiakk.

– Et tips etter man har vasket overflaten på høye skap, er å legge en folie oppå skapene, så kan denne byttes ut ved behov. Perfekt på spesielt kjøkken, hvor det blir mye fett og mat-os, anbefaler hun.

Best i test på badet: Svensk test av baderomsspray

Daglige bakteriebomber

Selv om du har vasket alle hjemmets overflater, kriker og kroker, er det de synlige gjenstandene vi utelater. Fjernkontroll, PC-tastatur og mobil er verstingene. Dette er av de tingene som alle i hjemmet tar på hver dag, så her samles bakteriene. Undersøkelser har gang på gang avslørt at mobiltelefonen og tastaturet inneholder flere bakterier enn doskålen. Her finnes man også ved undersøkelser flere helseskadelige bakterier som blant annet E.coli og stafylokokker skriver helsenett.no. Skitten bak kjøleskapet kan vi leve med, mens de daglige tingene bør vi gå over oftere.

Mest bakterier finner vi blant annet på fjernkontrollen. Foto: Maren Lie
Mest bakterier finner vi blant annet på fjernkontrollen. Foto: Maren Lie Vis mer


– Tastaturet på PC-en holdes opp ned og dunkes forsiktig. Da vil smuss mellom tastene falle ut. En godt oppvridd klut og forsiktig vask av fjernkontrollen, mobilen og tastaturet, er alt som skal til. Vær forsiktig med fuktighet. Forhør deg gjerne med leverandør eller se bruksanvisning hvis du er usikker. Det finnes også spesialmidler for vask av elektronikk, sier Skaar.

Skitten elektronik: Mer om hvordan du rengjør duppedittene

Malin Skaar anbefaler å rengjøre alt ettersom hvor mange som bruker det.

– Rengjør etter behov. Hvor ofte det brukes, og om det brukes av mange forskjellige.

Midlene som får plastmøblene til å skinne

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer