Her forsvinner varmen

Her forsvinner varmen

Smart dings finner varmeslukene for deg.

Publisert
Sist oppdatert

Fryser du? I desember i fjor skrev DinSide om mulige kilder til varmelekkasjer og trekk, og om hvordan termografering kan bidra til å avdekke boligens problemområder. Dette er imidlertid en svært kostbar affære, men den håndholdte varmetapsdetektoren fra Black & Decker gjør den samme jobben på en litt annen måte - og til en brøkdel av prisen.

Fargekodet

Med TLD100 Thermal leak detector kan du skanne huset - og på displayet kan du følge med på temperaturen på de ulike stedene i boligen din. Området som skannes vil markeres med en sirkel med rødt, blått eller grønt lys, for å indikere hvilke områder som er spesielt varme eller kalde i forhold til referansetemperatur i selve rommet.

Prisen på apparatet er rundt 50 dollar (cirka 300 kroner) men det er foreløpig ikke å få kjøpt i Norge. Prøv utenlandske nettbutikker - og finner du ingen som sender til Norge (for eksempel vil ikke Amazon.com sende elektriske artikler til Norge), så kan du benytte deg av tjenester som omgår denne problemstillingen, som for eksempel Jetcarrier.

På tide å skifte vinduer? Store varmetap rundt og gjennom vinduer

Termografering

Termografi (til venstre) og fotografi av en bolig. De røde feltene på bildet viser hvor varmetapet er størst.  Foto: Enova
Termografi (til venstre) og fotografi av en bolig. De røde feltene på bildet viser hvor varmetapet er størst. Foto: Enova Vis mer


Som nevnt innledningsvis finnes det en annen, men langt dyrere, måte å avsløre boligens varmetap på, nemlig termografering. Termografering er en metode for å avdekke mangelfull isolering, kuldebroer og luftlekkasjer. Undersøkelsen utføres av en termograf som analyserer bilder tatt med et spesialkamera som avbilder temperaturforskjeller.

- Vi tror mange vil bli overrasket når de ser hvor mye varme boligen deres lekker, og hvor lekkasjene er, sier spesialrådgiver Sverre Heimdal i Enova i en melding på virksomhetens nettsider.

Enova vil nå sjekke norske boliger for å finne ut hva som er de største kildene til varmetap.

En trykktest av boligen med påfølgende termografering kan koste mellom 7.000 og 10.000 kroner, eller opp til 20.000 kroner, avhengig av størrelsen på boligen. Men nå kan inntil 400 boligeiere fra hele landet få inntil 3.000 kroner i bidrag til regningen.

Betaler du for mye for strømmen? Sjekk her, og se om du kan slippe billigere

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer