Kjøpe jord uten torv

Her får du tak i torvfri jord – og så mye koster det

For to år siden fantes det bare to torvfrie produkter på markedet. Nå har forbrukerne flere valgmuligheter.

JORD: Det er ikke lenge siden det stort sett bare var mulig å få tak i jord med torv. Nå er imidlertid utvalget blitt bedre. Foto: Kristin Sørdal
JORD: Det er ikke lenge siden det stort sett bare var mulig å få tak i jord med torv. Nå er imidlertid utvalget blitt bedre. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Mange bruker nok påsken på å forberede hagen for våren. I tillegg til at du kan begynne med rydding av hagearealet og inventarsjekk i hageboden, kan du også begynne med litt utplanting.

Jord til hagen er det imidlertid ikke bare å plukke opp på nærmeste butikk. I alle fall ikke om du vil være miljøbevisst.

For det er ikke sånn at all jord er god jord. Mye av jorden som selges inneholder nemlig torv, som er en miljøversting. Derfor anbefaler både Miljødirektoratet og miljøorganisasjoner som Framtiden i våre hender at man ikke kjøper jord med torv.

Mer tilgjengelig

Ifølge Framtiden i våre hender var det for to år siden bare to torvfrie produkter på markedet. Nå har de utført en pristest som viser at forbrukerne har langt flere produkter å velge mellom. Hele oversikten finner du nederst i saken.

– Vi er veldig glade for at det har blitt lettere å velge torvfri jord. At det er såpass mange flere torvfrie produkter på markedet nå, betyr at forbrukermakt virker. Etterspørselen fra forbrukere gjør at stadig flere forhandlere skjønner at det er et marked for torvfri, miljøvennlig jord, skriver Håkon Lindahl , fagsjef i klima- og miljøavdelingen hos Framtiden i våre hender i en e-post.

Likevel er det et stykke igjen før organisasjonen sier seg fornøyd med butikkenes miljøinnsats.

– Vi er ikke i mål. Fremdeles inneholder den billigste jorda på Plantasjen og andre hagesentre nær 100 prosent torv. Hvis hagesentrene mener alvor med miljøengasjementet sitt, burde de jobbe for å fase ut torv i all jorda de selger, oppfordrer Lindahl.

Langtidslagret karbon

Men hvorfor er torv så farlig for miljøet? Svaret ligger i hvordan torven bygges opp over tid før den graves opp fra myrer, forklarer Christian Steel, biolog og generalsekretær i miljøorganisasjonen Sabima.

– Det fungerer sånn at myrer har et lag med torvmose øverst, som er grønt. Om høsten dør mosen, det vokser et nytt lag oppå, og slik fortsetter det. Vekten presser lagene sammen og store mengder karbon fanges i disse lufttette lagene, sier Steel.

Får myrene, og torven, ligge uforstyrret, klarer den altså å holde på karbonet. Og selv om myrene vokser sakte, har de vokst i lang tid, over tusenvis av år, og lagret mye karbon. Når de så graves opp, kommer karbonet i kontakt med luft, og det dannes klimagasser som slipper ut i lufta.

– Torven vil fortsette å lekke CO2 etter at den blir pakket i poser og når den brukes i hage eller balkongkasser. Så du kjøper deg i praksis en pose med klimautslipp når du kjøper en pose med torvjord, sier Steel.

– Og selv om utslipp fra torv ikke er verdens største utslipp, så bidrar det til klimapåvirkningen.

Og i takt med en stadig økende oppmerksomhet rundt klima og miljø, har også kundene fått øynene opp for dette, og etterspør torvfri jord.

Velg riktig jord til hagen din. Vis mer

– Relativt stor endring

Administrerende direktør Rolf Baisgård ved Plantasjen bekrefter at de har merket større etterspørsel etter torvfri jord. Han er også fornøyd med at hagesenteret denne sesongen kan tilby flere alternativer til kundene.

– Det har skjedd en relativt stor endring med tanke på alternativer. Det er ikke tilfeldig, det er en bevisst strategi å tilby flere og flere produkter som er helt eller delvis miljøvennlige. Men det kan ta litt tid, sier han.

Blant produktene er jord med kokosfiber og jord med redusert innhold av torv.

Men Framtiden i våre hender mener altså at Plantasjen og andre hagesentre burde fase ut torv i all jorda de selger, dersom de mener alvor med miljøengasjementet sitt. Den fremstillingen er ikke Plantasjen-sjefen helt enig i.

– Jeg vil hevde at det ikke er noen motsetning i det de sier, men det er en del praktiske utfordringer, også tidsmessig, for å gjennomføre dette på en økonomisk og fornuftig måte, sier Baisgård.

For selv om forbrukerne nå er mer opptatt av torvfri jord, er de ikke det for enhver pris.

– Det selges store volumer av jord med ulik kvalitet i dag, og det er ikke sånn at forbrukerne er ensidige. Men jeg tror nok kundene generelt har samme ønske som oss, og vil vite hvor jorda kommer fra. Det blir spennende å se denne sesongen hvordan de ulike tilbudene mottas, sier Baisgård.

Torvfri jord uten kokosfiber

Forhandler Torvfrie jordprodukter Antall liter Pris
Avfall NorgeKompostportalen tilbyr flere jordtyper1 literkr. 0,50 – kr. 1,- (kun løsvekt)
Grønn vekstTilbyr flere jordtyper1 literkr. 0,80,- i sekk, kr. 0,30-0,50,- løsvekt
BauhausWeibulls 100 prosent gjenbruksjord40 literKr. 79,90,-
HagelandHageland Rosejord40 literKr. 129,90,-
Norgesgruppen (Kiwi, Spar og Meny)Torvfri blomsterjord10 literKr. 33,50,-
Randum hagesenter (Sender til hele landet)Økologisk kompostjord40 literKr. 225,-
Den gode nabo (kan bare kjøpes i Oslo)Økologisk kompostjord40 literKr. 235,-
Rema 1000Kompostblanding18 literKr. 74,90,-
FelleskjøpetWeibulls jord multa40 literKr. 129,-

Torvfri jord med kokosfiber

Forhandler Torvfrie jordprodukter Antall liter Pris
EuroprisEcogrip plantejord m/kokos10 liter*Kr. 19,90,-
Clas OhlsonTorvfri plantejord m/kokos10 liter*Kr. 39,90,-
HagelandHageland Kompostjord med 50% kokos18 literKr. 99,90,-
PlantasjenPop up jord – 99% Kokosfibre pluss gjødsel10 liter*Kr. 49,90,-
PlantasjenTorvfri blomsterjord m/kokos15 literKr. 129,-
PlantasjenTorvfri jord m/kokos40 literKr. 229,-

Kilde (tabell): Framtiden i våre hender

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer