Her får du mest bolig for pengene

Med en gitt pengesum får du aller mest plass i en enebolig i Oppland. Aller minst får du hvis du putter samme summen i en leilighet på Frogner i Oslo.


Det finnes løgner, store løgner og statistikk. Og har du ikke forstått det tidligere, ser du det i alle fall hvis du leker deg med Eiendomsmegler-forbundets boligprisstatistikk for mai i år. Dette skyldes ikke at den lyver mer enn annen statistikk, men at gjennomsnittstall sjelden eller aldri viser hele sannheten.

Luresnitt?

Ta for eksempel leilighetsprisene i Norge. I gjennomsnitt koster en kvadratmeter leilighet i Norge 21.000 kroner. Ser man nærmere på grunnlaget for dette snittet, er spredningen fra 12.500 kvadratmeter i Hedmark til nærmere tre ganger så mye - 31.500 kroner per kvadratmeter - på Frogner i Oslo. Gjennomsnittsprisen er representativ for en eneste bydel i Oslo. I hele resten av landet flyter de virkelige prisene både langt over og langt under gjennomsnittet. Se hva kvadratmeterprisen for leiligheter er i din region her

Eneboliger billigst

Snittprisen for en kvadratmeter enebolig i Norge ligger på beskjedne 12.300 kroner. I Kristiansand og Lillehammer ligger prisene tett opptil gjennomsnittet, og en rekke regioner har priser som ligger i nærheten. Graver du deg inn i materien, vil du se at folk som bor i enebolig i Oppland og Hedmark kan glede seg over den aller største plass per krone i hele landet. Oslofolk havner som vanlig i bunnen av lista over antall kvadratmeter per krone i en enebolig. Se alle kvadratmeterprisene på eneboliger i landet her.

Middels: Tomannsboligen

Statistikken over delte boliger viser at dette er kategorien med minst spredning i prisene. Gjennomsnittsprisen er 14.600 kroner per kvadratmeter. Mest plass her får telemarkinger i tomannsbolig, mens Oslo-folk får under halvparten så mange kvadratmeter for den samme summen. Her ser du kvadratmeterprisene for en tomannsbolig for hele landet.

Er du ute etter mest mulig plass for poengene er dermed svaret klart: Kjøp deg en enebolig i Oppland. Hvis mange kvadratmeter og god plass står svært lavt - ja, kanskje helt lavest- på listen over hva som betyr noe for deg, putter du pengene i en leilighet på Frogner i Oslo.