Her får du glødelamper til juletreet

De ørsmå lyspærene er unntatt fra glødelampeforbudet.

Med LED-belysning slipper du å bekymre deg for om du vil finne nye lyspærer om et par år. Men du må fortsatt slåss med kabelfloken om du ikke er nøyaktig når du pakker dem sammen. Foto: Panthermedia
Med LED-belysning slipper du å bekymre deg for om du vil finne nye lyspærer om et par år. Men du må fortsatt slåss med kabelfloken om du ikke er nøyaktig når du pakker dem sammen. Foto: Panthermedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå i den siste uken før jul fikk vi en forespørsel fra en leser som var på jakt etter pærer til juletrelysene. Det var ikke lett å finne. Det som var lett å finne, var juletrestaker og juletrelys med glødelamper.

    [At glødelampen er utfaset] sies det ingenting om, og julestaker, juletrelys selges fortsatt i butikkene, men ingen nevner at dersom én av pærene ryker kan hele stasen bare kastes, for det finnes ingen alternativ til disse pærene, skriver Nils V i en e-post til DinSide.

Problematisk nå som glødelampen er faset ut? Heldigvis ikke.

Én pære kan velte hel lyslenke av denne typen. Foto: Kristin Sørdal
Én pære kan velte hel lyslenke av denne typen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


CFL, LED eller Halogen? Se hvilken pære du bør bruke hvor

Lov å selge juletrepærer

– Det er endel lamper som faller under kategorien spesialpærer, det vil si at det ikke finnes erstatningspærer. Så lenge det ikke finnes erstatningspærer, så kan vi levere glødelamper. Dette gjelder for de små juletrelysene, sier Øystein Owesen, daglig leder i designbelysning.no til DinSide.

På nettsiden deres finner vi ulike typer småpærer i både ny og gammel teknologi, og det er fullt mulig å få fatt i glødelamper til flere typer juletrebelysning, både inne og ute. Owesen peker imidlertid på at dette nok er på vei ut til fordel for LED. Fordelen med denne lystypen er blant annet at pærene ikke ryker så ofte, og at de er universale. Det er også færre varianter, og man trenger ikke tenke på for eksempel wattstyrke.

– Det kommer mye LED fremover. Cirka 90 prosent av den nye juletrebelysningen vi selger er LED, og neste år kommer vi bare til å selge LED-belysning, sier Owesen, men legger til til:

– Vi kommer til å fortsette å selge disse glødelampene så lenge det går under spesial. Ellers må vi levere i halogen eller LED.

Les også: Fortsatt mulig å selge glødelamper

Det er ikke bare spesialforretningene som selger spesialpærer. Blant annet på Clas Ohlson får du kjøpt glødelamper sopm passer til både juletrelyslenker og julelysestaker.

– Det finnes veldig mange patenter, så de eldste variantene har vi ikke lenger. Siden det finnes så mange, er det lurt å ta med seg den gamle pæra i butikken, så blir det lettere å hjelpe, sier Camilla Tully, markedssjef i Clas Ohlson til DinSide.

– Hvis det ikke er mulig å oppdrive pære, setter vi stor pris på at man leverer inn utdatert elektronikk til oss, så vi kan passe på at det blir gjenvunnet på en forsvarlig måte.

Mulig med LED-pærer

(Oppdatert 19. desember, 12:20): Vår leser Jostein K har følgende tips. Han har funnet erstatningspærer i LED.

– Jeg kjøpte nettopp nye LED pærer til vår gamle juletrebelysning. De kan brukes i alle seriekoblede belysninger med 5-25 pærer og har standard sokkel. De kan således også brukes i 7-armede lysestaker. Pærene ser til forveksling ut som de originale og koster 49 kroner for 3 stk på Lampehuset, skriver han i en e-post til DinSide.

Hva med utebelysningen?

Du kan klage, om naboens blinkende julelysorama holder deg våken om natten. Dette ser du om du kjører langs E18 i Ås, sør for Oslo. Foto: Newswire
Du kan klage, om naboens blinkende julelysorama holder deg våken om natten. Dette ser du om du kjører langs E18 i Ås, sør for Oslo. Foto: Newswire Vis mer


Er du av dem som også liker å julepynte boligen utenpå kan vi glede deg med at det heller ikke her vil være umulig å fremskaffe erstatningspærer.

– Der det er skrusokkel (E27) kan man også bruke halogenpærer, sparepærer og LED. Er det en bajonettsokkel (B22) er det foreløpig ikke kommet noe særlig erstatningspærer, så slike pærer går også under spesiallys.

Heftig amerikanske lysdekorasjoner blir stadig vanligere: Kan du klage på naboens glorete julehus?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!