Her er verdens beste LED-pærer

De beste LED-pærer for vanlig hjemmebruk er nå kåret.

<b>VERDENS BESTE LED-LAMPER:</b> Vinnerne av kåringen av verdens beste og mest energieffektive LED-lamper. Foto: SEAD/KRISTIN SØRDAL
VERDENS BESTE LED-LAMPER: Vinnerne av kåringen av verdens beste og mest energieffektive LED-lamper. Foto: SEAD/KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens mest energieffektive LED-pærer for hjemmebruk er kåret i den internasjonale konkurransen SEAD Global Efficiency Medal for belysning.

Konkurransen fokuserer på energieffektiviteten hos vanlige LED-pærer for bruk i vanlige husholdninger.

Vinnerpærene bruker 82 til 87 prosent mindre energi enn tilsvarende glødelampe og 25 til 44 prosent mindre elektrisitet enn tilsvarende sparepære.

LES OGSÅ: Bør du velge LED, halogen eller sparepære? Se vår store lampeguide

Her er vinnerne

Det er kåret to internasjonale vinnere, i tillegg til regionale vinnere.

Verdensvinneren er et produkt som heter Nanoleaf One, fra produsenten Nanoleaf (Nanoleaf One NL02-1200-3000K). Denne pæren har også vunnet en designpris i kåringen Reddot design award 2015, og lampen erstatter glødelpærer på 60 og 75 watt.

Vinneren innenfor kommende teknologi, er en erstatning for 100-watts lampene, og er fra amerikanske Cree (BA21-16050OMF-12DE26-1U100, Cree LED Lighting).

BEST INTERNASJONALT OG I EUROPA: Lampen til venstre er Europa-vinner (Xiamen Yankon Energetic), lampen i midten er beste på verdensbasis (Nanogrid Limited, Nanoleaf One), og lampen til høyre er vinner av innovasjonsprisen (fra Cree LED Lighting). Foto: SEAD
BEST INTERNASJONALT OG I EUROPA: Lampen til venstre er Europa-vinner (Xiamen Yankon Energetic), lampen i midten er beste på verdensbasis (Nanogrid Limited, Nanoleaf One), og lampen til høyre er vinner av innovasjonsprisen (fra Cree LED Lighting). Foto: SEAD Vis mer


I klassen for kommersielt tilgjengelige LED-pærer i Europa, er det kinesiske Xiamen Yankon Energetic Lighting som går av med seieren (YKA60C2-9.5W)

Det er også den europeiske vinneren, sammen med amerikanske Cree, som blir spesielt nevnt som veldig energibesparende innledningsvis. Det er altså disse som bruker 82-87 prosent mindre energi enn tilsvarende glødelampe og 25-44 prosent mindre elektrisitet enn tilsvarende sparepære.

LES OGSÅ: Dette betyr symbolene på lampe-forpakningene

Nanogrid er for øvrig vinner i Australia, Xiamen Yankon Energetic Lighting vinner i India i tillegg til Europa og kanadiske Globe vinner i Nord-Amerika.

LES OGSÅ: Spar 16.000 kroner på riktig pære

Hvilke lamper bruker du?

LED, halogen eller sparepærer, hva bruker du mest av? (Avsluttet)
LED(69%) 3796
Sparepærer(17%) 924
Halogen(15%) 808
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Sparer sju ganger Norges totale energiforbruk

Ifølge den svenske Energimyndigheten, som har gjennomført uavhengige energitester av alle lampene i testen, kunne man på verdensbasis ha spart 850 milliarder kilowattimer (kWh), tilsvarende 850 terrawattimer (TWh) dersom all hjemmebelysning var like energieffektiv som prisvinnerne.

Norge hadde et kraftforbruk på 119,5 TWh i 2013, hvorav husholdninger og jordbruk stod for cirka én tredjedel av forbruket. Besparelsen er altså mer enn sju ganger det totale årsforbruket i Norge.

Neste år: TV-apparater

Kåringen gjøres av det internasjonale initiativet Superefficient Equipment and Appliance Deployment Initiative (SEAD), i regi av Clean Energy Ministerial (CEM) - som igjen er et initiativ fra energiministrene i G20 og de nordiske landene.

Konkurransen er del av en internasjonal årlig kåring av verdens mest energieffektive produkter. I år var fokuset og kåringen på LED-lamper, men tidligere år har de kåret de mest energieffektive dataskjermer, TV-apparater, el-motorer og lamper.

Neste år skal de kåre verdens mest energieffektive TV-apparater.

LED, halogen eller sparepære - hva bør du velge?

Dagbladet og Dinside har laget en lyspæreguide, hvor du kan se fordeler og ulemper med de forskjellige lampetypene - samt årskostnadene.

Der får du raskt og enkelt oversikt over de viktigste punktene du bør vite om de tre lampetypene.

Her er guiden. Klikk på kolonneoverskriftene «halogen, LED og sparepære» for å få frem informasjon om de ulike typene: