Her er TV-ene du bør se etter på salget

Vi oppsummerer teståret 2012, og gir deg her våre favoritter.

Sharps 80-tommer er så stor at den får en standard 46-tommer til å se ut som en leke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Sharps 80-tommer er så stor at den får en standard 46-tommer til å se ut som en leke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du nettopp har kjøpt deg ny TV bør du antagelig holde deg unna denne saken, den har nemlig potensiale til å ødelegge julestemningen.

I denne runden har vi nemlig ikke bare plukket ut noen av våre favoritter fra teståret 2012, vi har også prioritert modeller som allerede har falt mye i pris, eller som har potensiale for å komme på salg den nærmeste tiden.

Med andre ord: Dette er modellnavn du bør ha i bakhodet enten du ser på TV-er i romjula, eller venter på januarsalget. Synes du at det er vanskelig å sammenligne priser anbefaler vi å prøve en prissammenligningstjeneste for oppdaterte priser, for eksempel Prisjakt.no.

Vi starter rett på favorittmodellene, men nederst i saken får du også en huskeliste, og ikke minst en forklaring på hvorfor de aller rimeligste modellene ikke er med. Lykke til!

Panasonic ST50

Til å være en rimelig Panasonic plasma er ST50 slank og fin, og sortnivået er imponerende. Foto: Panasonic
Til å være en rimelig Panasonic plasma er ST50 slank og fin, og sortnivået er imponerende. Foto: Panasonic Vis mer

Panasonic ST50 var en stor overraskelse da vi testet den i juli. Vår testmodell var på 50-tommer, og kostet da rundt 9.000 kroner. I skrivende stund får du den faktisk helt nede i 7.500 kroner, noe som er et kupp.


Vil du en ekstra stor modell får du den også i 65-tommer, til 19.000 kroner. Det gjør den rett og slett til en svært attraktiv modell for deg som vil ha en stor rimelig TV.

Høydepunkter: Rett og slett et glimrende glimrende sortvnivå til prisen. Så bra faktisk at det kan slå langt dyrere TV-er, det gir flott dynamikk og stor dybdefølelse. Penere design enn eldre Panasonic-modeller, kablet nettverk, gode innstillingsmuligheter.

Men husk: Den er 3D-klar, men aktive 3D-briller følger ikke med. Kun kablet nettverk, du må kjøpe adapter hvis du vil ha den trådløs. Plasma er ikke like godt egnet til PC-bruk/konsollspill.

Les vår test av Panasonic ST50 her!

Philips PFL6007

6000-serien til Philips er en svært spennende TV, fordi den er mye bedre enn billigmodellene, samtidig som den har funksjoner du tidligere bare så på toppmodellene.

Dette gjelder for eksempel Ambilight-funksjonen, som kort fortalt betyr at TV-en har LED-dioder på baksiden av panelet som lyser opp veggen i takt med hva du ser på.

Selv testet vi riktignok designmodellen i 6000-serien som heter 47PFL6907, men 6007 er den du skal velge om du vil gjøre det beste kjøpet: Du får riktignok en litt større TV-ramme og en mer vanlig TV-fot, men bildekvaliteten er nøyaktig lik, og den er også rundt 3.000 kroner billigere. I våre øyne gjør det den til et svært godt kjøp.

6007-serien er tynn og slank, med bra bilde. Foto: Philips
6007-serien er tynn og slank, med bra bilde. Foto: Philips Vis mer


6007-serien fås i 32-, 42-, 47-, og 55-tommers størrelse og det er de to siste vi anbefaler. Spesielt 46-tommeren er et spennende valg til en pris som i dag er på rundt 8.000 kroner.

Høydepunkter: Godt bilde, slank, passiv 3D som fungerer godt. Med i pakken følger det normalt 4 briller, men de er uansett så billige at du her kan kjøpe til hele fotball laget. Innebygget trådløst nett.

Men husk: Litt vel skinnende panel som gir noe reflekser, Smart-TV løsningen er ikke blant de beste.

Les vår test av 47PFL6907 her!

Årets beste plasma: Panasonic VT50

Toppmodellene til Panasonic har vært kongen på plasmatronen siden Pioneer kastet inn håndkleet, og de fornekter seg ikke i år heller.

VT50 fås i både 50-, 55-, og 65-tommers størrelse, og selv testet vi 50-tommeren som i dag fås til svært rimelige 12.990 kroner, omtrent 2.000 kroner mindre enn da vi testet den. Det er svært lite penger for en toppmodell, og vi ser den samme prisutviklingen på 55-tommeren.

Panasonics VT50 er den beste plasma-TVen i butikken nå. Bare sjekk det sortnivået. Foto: Øyvind P
Panasonics VT50 er den beste plasma-TVen i butikken nå. Bare sjekk det sortnivået. Foto: Øyvind P Vis mer


65-tommeren koster riktignok 26.700 kroner, men da får du tross alt en svært stor TV, med en helt glitrende bildekvalitet.

Høydepunkter: Rett og slett en glimrende film-TV, alt av finesser og funksjoner, inkludert to aktive 3D-briller og en ekstra fjernkontroll med Touch-skjerm.

Men husk: Plasma er ikke like godt egnet til PC-bruk/konsollspill.

Les testen av Panasonic TX-P50VTY

Årets beste LED-TV: Philips 9707

Mens Panasonic har vært kongen på plasma, er det Philips som hersker på LED-fronten, og da er det 9000-serien som gjelder.

Høydepunkter: For deg som vil ha det beste. Glimrende bilde, herlig sortnivå og nesten ikke reflekser fra panelet på grunn av det unike Moth eye-filteret som kun fås på denne modellen.

9707: Årets beste LED-TV. Foto: Per Ervland
9707: Årets beste LED-TV. Foto: Per Ervland Vis mer


Men husk: Den er dyr, fortsatt ny, og vil derfor neppe gå så mye ned i pris så raskt. Her gjelder det altså å følge med på spesialtilbud. Nettfunksjonene er ikke blant de beste, og det er kun 46-tommeren som har Moth eye-filteret. Blir den for liten, får du en storebror på 60-tommer, men da uten filteret. Valgets kval altså...

Les testen av Philips 46PFL9707 her!

Sharps 70- og 80-tommer!

Drømmer du om å ha større TV enn naboen bør du ta en ekstra titt på Sharps modeller, i år har de nemlig spesialisert seg på store størrelser:

70-tommer er større enn du tror, bare se hvor liten Jørn Finnerud fra Watt magazine blir... Foto: Øyvind P
70-tommer er større enn du tror, bare se hvor liten Jørn Finnerud fra Watt magazine blir... Foto: Øyvind P Vis mer

Den beste bildekvaliteten får du på 70-tommeren Sharp LC-70LE836S som per dags dato fortsatt klamrer seg til en pris på 30.000 kroner.

  • Høydepunkter: Så stor at den gir deg kinofølelse, og med bakgrunnsbelyst LED får du et bra sortnivå, har selvsagt 3D-mulighet og de finessene du regner med.
  • Men husk: Menyene kunne vært enklere, og den er faktisk så stor at du bør sjekke om du får den inn i stua...


  • Sharp LC80LE646 var faktisk så stor at vi ikke fikk den inn i heisen, og vi har derfor ikke gjennomført noen vanlig test. Vi kjenner den likevel godt nok til å anbefale den i denne runden, og du kan lese vår omtale her.

    Startprisen i Norge var på 45.000 kroner, så gratis er den ikke. I skrivende stund er den likevel nede i 38.800 kroner. Protip: Be om å få den levert hjem...

  • Høydepunkter: Stor, stor, stor.
  • Men husk: Den mangler 3D-funksjon!

Huskeliste!

Den gode nyheten er at det idag er langt mellom de virkelig elendige kjøpene, men ikke føl deg for trygg: De finnes fortsatt.

I TV-butikken vil nesten alle de utstilte modellen se like bra ut, fordi de alle kjøres på gode signaler (HDTV eller Blu-ray), eller fordi de kjører produsentenes demonstrasjonsfilmer med glossy bilder i sakte film.

Det er derfor viktig at du ikke lar deg blende av førsteinntrykket.

Aller helst bør du ha lest både våre og våre konkurrenters tester på forhånd, for å danne deg et bilde av hva du liker.

Unngå 50 Hz

Mange lurer sikkert på hvorfor vi ikke har nevnt flere modeller under 5.000 kroner, og svaret er enkelt: De aller fleste modellene i dette prissegmentet, for eksempel LG LS560, er 50Hz-modeller, hvor bildet hakker og flimrer mer enn nødvendig.

Det synes vi er unødvendig når du kjøper en ny TV i dag, både fordi en TV er noe du kommer til å beholde i flere år, og ikke minst fordi prisforskjellen opp til neste trinn er så liten.

Det skal sies at enkelte TV-produsenter selv bearbeider signalet for simulere at bildepanelet har 100Hz. Samsung oppgir for eksempel at TV-en har 100Hz CRM, mens Philips kaller det 100 Hz PMR. Dette gjelder blant annet 5000-serien til Samsung, for eksempel ES5500, og Philips PFL3807.

Vår klare erfaring er imidlertid at det ikke fungerer så bra som de liker å gi inntrykk av, så de TV-ene bør du styre unna.

Her finner du alle våre TV-tester

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!