Her er slottene du har råd til

Ble du inspirert av Da Vinci koden-slottet - men synes det var litt (latterlig) dyrt? Vi har funnet 10 flotte slott til under 10 millioner kroner.

Her er slottene du har råd til

  1. Her er slottene


Franske følelser

På tirsdag skrev vi om det franske slottet som ble brukt under filmingen av Da Vinci koden. Det er til salgs for 170 millioner kroner, og selv om vi skulle vinne i Lotto, er det nok litt i dyreste laget.

Men et slott i Frankrike trenger ikke være på langt nær så dyrt! Vi har nemlig funnet flere slott fra rundt halvannen million. Omtrent det samme som en ganske sentralt plassert 1-roms leilighet i Oslo går for i disse dager. Sjekk ut bildespesialen:

>>Her er 10 slott til under 10 millioner!

Heeelt konge (eller dronning) i eget slott! Slottet til 9 millioner er like nydelig innvendig som utvendig. Faksimile: Philip Hawkes.
Heeelt konge (eller dronning) i eget slott! Slottet til 9 millioner er like nydelig innvendig som utvendig. Faksimile: Philip Hawkes. Vis mer


Velger du deg et fransk slott fremfor en ettroms på Frogner, får du som regel omtrent 600 kvadratmeter å boltre deg på - i tillegg til en park på rundt 30.000 kvadratmeter selvfølgelig.

Å, glemte vi å nevne gjestehusene? Er du heldig, får du med en tennisbane og kanskje et svømmebasseng også.

For ikke å snakke om en stall, og kanskje et pigeonnier, et tårn som ble brukt til brevduer.

En orangerie får du kanskje også - en vinterhage hvor du kan dyrke de eksotiske fruktene appelsinene var, den gangen slottet ble bygget.

For ikke å glemme ditt helt eget kapell... Og kanskje en dam eller to?

Etter å ha bladd oss gjennom bildene av de 10 storslagne slottene til under 10 millioner norske kroner, var det like før en samlet økonomiredaksjon solgte hus, mann og mus for å bli slottsfruer i Frankrike.

Jeg vil også se slottene!
>>Ta meg til bildespesialen.

Slottet til 8,5 millioner er i hvert fall ikke for pyser - men kanskje en ekte ridder verdig? Faksimile: Groupe immobilier Mercure.
Slottet til 8,5 millioner er i hvert fall ikke for pyser - men kanskje en ekte ridder verdig? Faksimile: Groupe immobilier Mercure. Vis mer


Ikke for pyser

Men månedens bolig er slettes ikke for pyser. Det krever sin slottsherre eller
-frue å ta vare på enorme bygningsmasser og en hage så stor at Frognerparken plutselig virker som en stusselig bakgård i sammenligning.

For å bli den fornøyde eieren av et velholdt slott, trenger du den gullkantete trioen som de fleste ønsker seg, men de færreste har: Tid, penger og energi. Og masse av det.

Jada, et slott er mye jobb. Men vi er allikevel forelsket i 9 millioner-slottet. Faksimile: Philip Hawkes.
Jada, et slott er mye jobb. Men vi er allikevel forelsket i 9 millioner-slottet. Faksimile: Philip Hawkes. Vis mer


Grunnen til at mange av disse fantastiske slottene, som kan få selv den mest hardbarka minimalisten til å drømme, selges relativt billig er at de fleste er i en såpass dårlig stand at det skal store reparasjoner til før de blir beboelige.

Og selv om ditt utvalgte slott er helt nyoppusset, som for eksempel slottet til 5,5 millioner i bildespesialen, koster det penger å holde det vedlike.

Billig i drift er et slott så absolutt ikke: Tenk bare på strømutgiftene!

For ikke å snakke om gartnerutgiftene. Å stelle 30.000 kvadratmeter tomt er ikke noe man får unna på fritiden.

Dessuten - med mindre du kjøper et slott med rubbel og bit av møbler, tepper, lamper og så videre, så må du også møblere det. Og skal du først kjøpe et slott med originaldetaljer som er flere hundre år gamle, er det kanskje en idé å møblere det deretter. Og antikviteter er alt annet enn billig!


Det er gratis å drømme

La oss nå for all del ikke ødelegge dagdrømmingen din - for den er i hvert fall helt gratis! Ta en titt på våre 10 utvalgte slott, og hvem vet? Kanskje du blir inspirert til å si opp jobben, selge huset og starte slottshotell i Frankrike. Skyld bare ikke på oss om du synes det er litt mye jobb med et slott - du ble i hvert fall advart.

Dette slottet er nok ikke til salgs - men til gjengjeld kan du betale omtrent 10 euro for å slippe inn. Her kan du lese mer om Versailles. Foto: Robert Linder.
Dette slottet er nok ikke til salgs - men til gjengjeld kan du betale omtrent 10 euro for å slippe inn. Her kan du lese mer om Versailles. Foto: Robert Linder. Vis mer