<strong><b>HER ER DEN:</strong></b> Samsungs første 4K Blu-Ray spiller heter UBD-K8500, og kommer i begynnelsen av 2015. Foto: ØYVIND PAULSEN
HER ER DEN: Samsungs første 4K Blu-Ray spiller heter UBD-K8500, og kommer i begynnelsen av 2015. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Her er Samsungs første 4K Blu-ray-spiller

Er du også lei av å ha en 4K-TV uten å få utnyttet den fulle oppløsningen? Snart er ventetiden over.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om svært mange nordmenn den siste tiden har kjøpt seg en TV med 4K/UHD-oppløsning, er det fortsatt ikke mange av dem som får utnyttet TV-ens fulle kapasitet. Men nå begynner det endelig å skje noe.

Per dags dato er det nemlig kun Netflix av de store aktørene som tilbyr innhold med 4K-oppløsning, og da i en ganske så komprimert versjon. Og det stopper ikker der heller: Svært mange 4K-TV-er støtter nemlig ikke Netflix i 4K, og da er man altså utestengt fra det gode selskap.

Tidligere i år viste imidlertid Panasonic fram en prototype, og da vi gikk inn på Samsung-standen under årets IFA-messe fikk vi endelig bekreftelsen vi ventet på.

Dette er det vi vet så langt

Navnet er UBD-K8500, og spilleren vil bli lansert i Europa helt i begynnelsen av 2016. Noen pris ble foreløpig ikke gitt, men vi håper og tror at bransjen ikke priser den for høyt.

Som forventet vil Samsungs første 4K Blu-ray-spiller selvsagt ha 10 Bits fargedybde og HDR-støtte, samt kunne gjengi 60 bilder i sekundet.

HDR (= High Dynamic Range) betyr veldig kort fortalt at Blu-ray-spilleren vil gjengi detaljer i høylys og skygge bedre på kompatible 4K-TV-er, og blir ofte omtalt som en kraftig videreutvikling av 4K-formatet.

Spilleren har forøvrig kun HDMI-utgang, det er altså ingen analoge video-utganger for de som fortsatt måtte sitte på en eldre surroundreceiver. Spilleren har imidlertid både trådløst og kablet nett innebygget.

Og hvis du skulle være i tvil: 4K-spilleren vil selvsagt spille av dine gamle CD-plater, DVD- og Blu-ray filmer.


Men hva med innholdet?

Det er ingen tvil om at innhold på 4K Blu-ray har potensiale til å se svært bra ut: En ting er at du slipper den kraftige komprimeringen Netflix lider av på grunn av at de må ta hensyn til båndbredde, men kanskje like viktig for mange med surroundanlegg i stua er lydkvaliteten:

4K Blu-ray vil nemlig gi deg ekte HD-lyd, i motsetning til streamingtjenestene som knapt nok gir deg Dolby Digital 5.1.

Den store elefanten i rommet har imidlertid vært om filmbransjen vil omfavne formatet. Et nytt fysisk filmformat vil jo være steindødt, om det ikke har innhold å vise fram.

På IFA-messen benyttet derfor Samsung anledningen til å dra fram talsmenn fra 20 Century Fox, som kunne bekrefte at innholdet skal være på plass. Den første filmen deres vil forøvrig være The Kingsmen, som i tillegg til lyden også skal ha et fullt HD-lydspor på plass.

Vi gleder oss. Gjør du?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer