Her er Samsungs første 4K Blu-ray-spiller

Er du også lei av å ha en 4K-TV uten å få utnyttet den fulle oppløsningen? Snart er ventetiden over.

<b>HER ER DEN:</b> Samsungs første 4K Blu-Ray spiller heter UBD-K8500, og kommer i begynnelsen av 2015. Foto: ØYVIND PAULSEN
HER ER DEN: Samsungs første 4K Blu-Ray spiller heter UBD-K8500, og kommer i begynnelsen av 2015. Foto: ØYVIND PAULSENVis mer

Selv om svært mange nordmenn den siste tiden har kjøpt seg en TV med 4K/UHD-oppløsning, er det fortsatt ikke mange av dem som får utnyttet TV-ens fulle kapasitet. Men nå begynner det endelig å skje noe.

Per dags dato er det nemlig kun Netflix av de store aktørene som tilbyr innhold med 4K-oppløsning, og da i en ganske så komprimert versjon. Og det stopper ikker der heller: Svært mange 4K-TV-er støtter nemlig ikke Netflix i 4K, og da er man altså utestengt fra det gode selskap.

Tidligere i år viste imidlertid Panasonic fram en prototype, og da vi gikk inn på Samsung-standen under årets IFA-messe fikk vi endelig bekreftelsen vi ventet på.

Dette er det vi vet så langt

Navnet er UBD-K8500, og spilleren vil bli lansert i Europa helt i begynnelsen av 2016. Noen pris ble foreløpig ikke gitt, men vi håper og tror at bransjen ikke priser den for høyt.

Som forventet vil Samsungs første 4K Blu-ray-spiller selvsagt ha 10 Bits fargedybde og HDR-støtte, samt kunne gjengi 60 bilder i sekundet.

HDR (= High Dynamic Range) betyr veldig kort fortalt at Blu-ray-spilleren vil gjengi detaljer i høylys og skygge bedre på kompatible 4K-TV-er, og blir ofte omtalt som en kraftig videreutvikling av 4K-formatet.

Spilleren har forøvrig kun HDMI-utgang, det er altså ingen analoge video-utganger for de som fortsatt måtte sitte på en eldre surroundreceiver. Spilleren har imidlertid både trådløst og kablet nett innebygget.

Og hvis du skulle være i tvil: 4K-spilleren vil selvsagt spille av dine gamle CD-plater, DVD- og Blu-ray filmer.

Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
HER ER DEN: Samsungs første 4K Blu-Ray spiller heter UBD-K8500, og kommer i begynnelsen av 2015. Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN


Men hva med innholdet?

Det er ingen tvil om at innhold på 4K Blu-ray har potensiale til å se svært bra ut: En ting er at du slipper den kraftige komprimeringen Netflix lider av på grunn av at de må ta hensyn til båndbredde, men kanskje like viktig for mange med surroundanlegg i stua er lydkvaliteten:

4K Blu-ray vil nemlig gi deg ekte HD-lyd, i motsetning til streamingtjenestene som knapt nok gir deg Dolby Digital 5.1.

Den store elefanten i rommet har imidlertid vært om filmbransjen vil omfavne formatet. Et nytt fysisk filmformat vil jo være steindødt, om det ikke har innhold å vise fram.

På IFA-messen benyttet derfor Samsung anledningen til å dra fram talsmenn fra 20 Century Fox, som kunne bekrefte at innholdet skal være på plass. Den første filmen deres vil forøvrig være The Kingsmen, som i tillegg til lyden også skal ha et fullt HD-lydspor på plass.

Vi gleder oss. Gjør du?