Se hva som er Ikeas nyheter i bildespesialen. Foto: Per Ervland
Se hva som er Ikeas nyheter i bildespesialen. Foto: Per ErvlandVis mer

Her er nyhetene til Ikea

Ikea-katalogen 2010 er lansert.

Neste uke dumper Ikea-katalogen for 2010 ned i de tusen hjem. Så langt du har bedt om ikke å motta uadressert reklame, kan du bla deg gjennom det som er verdens største kommersielle trykksak.

Legg merke til at den er blitt mye mindre i størrelsen. Selv om Ikea hevder at det går så det suser med omsetningen selv i finanskrisetider, har selskapet altså spart inn på katalogen. Sikkert smart, for den trykkes i svimlende 190 millioner eksemplarer. Det er mange penger å spare på å redusere størrelse, og dermed vekt, både i produksjon og distribusjon.

Hva er nytt og hett?

Nok om det, og til saken: Hva er Ikeas store nyheter i år? Det er det folk lurer på, og det var det vi også ville finne ut av da vi troppet opp på kataloglanseringen på Furuset torsdag 6. august.

Se noen av nyhetene i bildespesialen lenger ned.

Ikea kjører alltid et slags tema hver gang de lanserer ny katalog, og i år er temaet "nytt liv". Litt svulstig kanskje, men det som menes er endringer i livet, som gjør at du får nye behov i hjemmet. Første leilighet, ny jobb med hjemmekontor, nyskilt med nytt hjem, en baby som trenger sitt eget rom, voksne barn som flytter ut av hjemmet ...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når slike endringer inntreffer, så toger vi til Ikea for å kjøpe det vi trenger, og slenge oppi en god del vi sikkert ikke trenger, også.

En kjapp kikk gjennom brosjyren som viser noe av hva som er nytt hos Ikea, avslører at det kanskje er mest av det siste. Rett nok viser brosjyren bare frem en liten del av alle de nye produktene, men det er sikkert de største og viktigste produktene som vises frem.

Det er mye vaser, fat, bordlamper og sengetepper. Av større møbler er det egentlig ingen helt nye og overraskende løsninger, bortsett fra et par for kjøkkenet.

Her har Ikea kommet med den vendbare kjøkkenveggplaten Fastbo, som er ensfarget på én side, og mønstret på den andre. Den faller sikkert i smak for alle som liker å kunne forandre litt på interiøret uten å måtte ta store grep. I tillegg kan du få skyvedører til alle kjøkkenene. Den nye fronten som er høyglanset grå har også selskapet tro på.

Årets Ikea-katalog er mye mindre enn fjorårets. Det sparer Ikea mange penger på. Foto: Per Ervland
Faktum kjøkken med Abstrakt grå helglanset. En ny farge i år. Foto: IKEA
Skyvedører er nytt fra Ikea. Kjekt for smale kjøkken. Foto: IKEA
Ikea håper gyngestolen skal få en renessanse. Poäng gyngestol til 2.795 kr. Foto: Per Ervland
Polkagrisfarget sofatrekk til Karlstad-serien er nytt. Foto: IKEA
Nå får du Ektorp sofa i fargen Svantorp grå. Treseteren koster 3.995 kr. Foto: Per Ervland
Mønstrede skap for den som liker det. Dette interiøret skal forestille en students krypinn. Foto: Per Ervland
Eller hva med å male selv? Foto: Per Ervland
Sovesofaen Beddinge kommer i ny sjokkrosa variant. Pris: 2.990 kr. Foto: IKEA
Det skal være fargerikt servise på spisebordet. Foto: IKEA
Sort og rundt for vaser, potter og skåler. Foto: IKEA
Evabritt panelgardin kan folde seg sammen, og koster 179 kr per stykk. Foto: IKEA
Trondheim soveromsmøbler er rene og enkle i stilen. Seng: 2.195 kr, kommode 1.695 kroner og nattbord 595 kroner. Foto: IKEA
Her ser du en Hemnes dagseng med skuffer. Pris: 2.995 kr. Foto: Per Ervland
Godmorron/Norrviken servantskap. God dybde og grunne servanter gir ekstra plass i skapet. Godmorron-skapet koster 4.890 kr, ¨mens den doble servanten koster 1.940 kroner. Foto: IKEA
Signum ladestasjon til 99 kr, så slipper mobilen ligge og slenge mens den lades opp. Foto: IKEA Signum ladestasjon til 99 kr
Glenn barkrakk til deg som spiser ved kjøkkenøya. 645 kroner. Foto: IKEA
Ludvig arbeidsstasjon for bærbar pc tar liten plass - den er bare 19 cm dyp. Pris: 895 kr. Foto: IKEA
Retrostil på belysningen. Böja gulvlampe til 359 kroner. Foto: IKEADus dominans med fargeklatter

- Det er de duse fargene som dominerer nå. Grått, beige, hvitt og svart, forklarer Trude Pleim, interiøransvarlig for Ikea i Norge.

- Interiøret friskes opp med fargerike detaljer, gjerne i rødt, blått og gult. Slik er det lett å gjøre om på stilen - du kan bare kjøpe nye puter, gardiner eller pyntegjenstander.

I tillegg kommer mange lyse og ubehandlede tremøbler, og nå er det lov å mikse disse. Alle møbler i tre trenger ikke være i klarlakkert bjørk, for eksempel.

Ikea håper dessuten at gyngestolen skal få en renessanse, og lanserer en gyngestolversjon av Poängstolen.

På kontoret

For arbeidsplassen har Ikea kommet med et par nye og kjekke løsninger. Ludvig arbeidstasjon for laptoper tar svært liten plass, og er bare 19 cm dyp. Signum ladestasjon er en hvit boks med et hulrom i toppen der mobilen og mp3-spilleren kan ligge lett tilgjengelig, men likevel skjult, mens de lades opp.