Her er miljøTV-en

Samsungs nye LED TV-er er de første som får Svanemerket.

De nye LED-modellene har et ekstremt lavt energiforbruk og er også helt uten kvikksølv. Skjermene kommer i størrelsene 40, 46 og 55 tommer.

– Ved å kjøpe en svanemerket flatskjerm tar du et klimasmart valg samtidig som du tar et samfunnsansvar, sier Alvhild Hedstein i Miljømerking i en pressemelding.

FlatTV-en har vært gjennom en uavhengig granskning for å kvalifisere til Svanemerket. Egenskapene som har bidratt til miljømerket er blant annet:

  • lavt energiforbruk, både i bruk og standby-modus
  • lave nivåer av miljø- og helsefarlige kjemikalier
  • fri for kvikksølv
  • smale modeller krever også færre materialer.
– Samsung viser at de ligger foran når det gjelder miljøarbeid. Svanemerkingen gir forbrukerne muligheten til å ta et bedre miljøvalg når de kjøper flatskjerm, sier Hedstein i pressemeldingen.

Men ikke tro alt de sier...

I pressemeldingen står det nemlig også at den slanke TVen innebærer "mindre materialbruk og dermed redusert ressursbruk i forhold til transport og emballasje", og her er ikke vår TV-ekspert overbevist.

- Det hevdes ofte at de tynne LED TV-ene vil bety redusert ressursbruk i forhold til transport og emballasje. Men vår erfaring er at dette ikke stemmer, bekrefter vår TV-tester Øyvind Paulsen.

- Det stemmer riktignok at LED-modellene er noe lettere enn andre TV-er i samme størrelse. Men, og det er poenget her, de kommer i minst like store pappesker som andre TV-er i samme størrelse, De tar altså minst like stor plass i en budbil, og når emballasjen er minst like stor som på andre TV-modeller kan vi vanskelig se hvordan det kan føre til noe påviselig kutt i ressursbruken på transport og emballasje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er hjemmets største strømsluk

Strømforbruk

En av faktorene som er med på å bestemme hvor miljøvennlig en TV er, er hvor mye strøm den trekker. En ny tjeneste fra stiftelsen Elektronikkbransjen skal hjelpe forbrukere å få oversikt over TV-enes strømforbruk før de handler. Her kan du sammenligne ulike typer, merker og modeller og få se hvor mye strøm de trekker på standby, ved normalbruk og når alle instillingene er skrudd opp.

Les mer: Hvor mye strøm bruker TV-en din?

Rålekker! Men holder den mål?

Forrige uke testet vi to av Samsungs LED TV-er, og ifølge vår anmelder er LED TV-ene en reell utfordrer til plasma TV-er når det kommer til sortnivå. Han lot seg også imponere av pianolakk, og lekkert design, men hva synes han om bildekvalitet og brukervennlighet?

Her kan du lese vår test av to Samsung LED TV-er: DUELL: Samsung UE46B6000 og UE46B7020.

I etterkant av denne testen, ble vi kontaktet av Samsung som hevdet TV-ene er parallellimportert, og pekte på at parallellimporterte produkter kan avvike fra produktene Samsung selv importerer og markedsfører. Netshop.no er derimot helt uenige, og hevder at Samsung Norge lurer kundene sine til å betale mer enn de må for TV-ene sine.

Se hele debatten her