<strong>Smart pulver:</strong> Det finnes reparasjonsmasser for gipsplater som du kan fylle store hull og sprekker med. De kommer som pulver og blandes med vann. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Smart pulver: Det finnes reparasjonsmasser for gipsplater som du kan fylle store hull og sprekker med. De kommer som pulver og blandes med vann. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Hvordan montere gipsplater

Her er livredderne for deg som skal montere gipsplater

Proffene har brukt disse hjelpemidlene i årevis, nå er det din tur.

Publisert
Sist oppdatert

Å montere gipsplater er enkelt, men ikke helt problemfritt. Det blir store sprekker mellom platene, stikkontakter skal monteres, og platen er plutselig litt for stor. Da er det lov å ta i bruk alle midler for å gjøre jobben lettere, og hjelpemidlene finnes.

Alt kan repareres

<strong>Gipsbruk:</strong> Vanlig sparkel egner seg best når det skal legges tynne lag. Skal du reparere hull, skader og store sprekker gjør gipsbruk jobben mye enklere. Kjøpes i byggevarebutikker. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Gipsbruk: Vanlig sparkel egner seg best når det skal legges tynne lag. Skal du reparere hull, skader og store sprekker gjør gipsbruk jobben mye enklere. Kjøpes i byggevarebutikker. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Hjørner kan knekke av, og du kan få store hull eller gliper mellom gipsplatene.

Fyller du dette med vanlig sparkel vil det aldri bli pent, forklarer Thomas Mila, teknisk rådgiver hos Norgips.

Vanlig sparkel er det som kalles luftherdende. Legges den i tykke lag, herder det ytterste laget ganske fort, mens massen lengre inn kan bruke måneder på å bli hard.

Resultatet er gjerne at det ser fint ut når du er ferdig, men så oppstår det hull og sprekker etter hvert.

Løsningen er å bruke herdende masser. Dette kalles gjerne gipsbruk eller herdende sparkelmasse.

Det finnes flere typer for ulike bruksområder. De kommer gjerne som pulver i sekker og blandes med vann. Da kan du fylle store hull og sprekker. Massen herder fort, og massen hverken synker eller sprekker. Husk bare at disse massene ikke er like lette å slipe som vanlig sparkel.

Finn hullet

<strong>Bokssøker:</strong> Først setter du magneten (den blå innsatsen) inn i den grønne apparatboksen og monterer gipsplaten. Så vil søkeren legge seg i riktig posisjon over innsatsen. Da er det bare å bore i vei. Kjøpes i verktøyvarehus og elutstyrsbutikker. Foto: Produsenten
Bokssøker: Først setter du magneten (den blå innsatsen) inn i den grønne apparatboksen og monterer gipsplaten. Så vil søkeren legge seg i riktig posisjon over innsatsen. Da er det bare å bore i vei. Kjøpes i verktøyvarehus og elutstyrsbutikker. Foto: Produsenten Vis mer

Bygger du nytt, må du lage hull i gipsplatene til brytere og stikkontakter, og hullet må treffe nøyaktig der apparatboksen står.

Du kan selvsagt måle deg frem, men det krever en del erfaring, forklarer tømrermester Torstein Lium. En mye enklere metode er å bruke en magnetisk hullfinner. Da setter du en magnet i apparatboksen og monterer platen. Så bruker du en søker som tiltrekkes av magneten.

Pusser du opp og skal legge plater på gammel vegg, må du også ta hull til brytere og kontakter, men da må du velge en annen løsning.

Har du eksempelvis en veggbryter, må selvsagt dekselet av. Så sverter du ytterkanten av veggboksen med en tømmerblyant og trykker gipsplaten godt på plass. Da får du et fint avtrykk på baksiden med anvisning på hvor du skal bore. Så kan platen monteres.

Skal du lage hull til et punkt i taket finnes det en smart metode der også: Bruk en loddsnor som du henger fra punktet i himlingen og ned til gulvet. Sett et kryss på gulvet under senter av loddet. Når du har satt opp plata tar du fram loddsnoren og holder fra himlingen så den henger rett over krysset på gulvet. Marker i himlingen, så er det bare å bore ut med riktig diameter på hullsaga.

Tilpass platen

Fashøvel
Fashøvel Vis mer

Det finnes ulike typer rasper og høvler som gjør tilpasninger og skjøting av platene mye enklere.

Noen ganger er gipsplaten litt for stor. Da er en skikkelig gipsrasp verktøyet å bruke. Noen drag på kanten så passer platen perfekt.

En fashøvel er smart å bruke når du skal skjøte kortendene på gipsplatene. Her skal kanten være 45 grader. Da går sparkling og maling lettere, og resultatet blir penere. Med en fashøvel er det enkelt å lage en jevn og pen kant i riktig vinkel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer