<strong>KJAPPE OG TREIGE:</strong> Noen av bryggemetodene er gjort unna i en fei og er fint når du har det travelt, mens andre krever tid og presisjon – og da må du selvsagt sette av tid til å nyte det svarte brygget også. Foto: Plainpicture&nbsp;
KJAPPE OG TREIGE: Noen av bryggemetodene er gjort unna i en fei og er fint når du har det travelt, mens andre krever tid og presisjon – og da må du selvsagt sette av tid til å nyte det svarte brygget også. Foto: Plainpicture  Vis mer

Kapselmaskin, kaffeputer eller håndbrygging?

Her er kaffevalgene du kan velge blant når du bare trenger en kopp eller to

En stor kaffetrakter er kanskje ikke nødvendig når man stort sett lager kaffe til seg selv. Men det finnes alternativer.

Publisert
Sist oppdatert

Kaffe kommer i en mengde forskjellige varianter. Det samme kan sies om tilberedningsmetodene. Du kan trakte, presse eller koke – du kan til og med bruke vakuum.

Tradisjonelt har den gode gamle kaffetrakteren vært et fast innslag i de norske hjem, men de siste årene har også andre maskiner kommet på markedet.

Det er ikke en gang alt som kan kalles maskiner, og etter hvert så har det dukket opp så mange måter å tilberede kaffe på atte hjælp.

Og hjelpe deg er akkurat det vi skal. Under finner du en oversikt over de mange måtene du kan lage kaffe i små porsjoner, og hva du trenger for å få det til.

Dryppmetoden

Dette er kategorien de tradisjonelle kaffetrakterne havner i. Men det er ikke bare den gamle kaffetrakteren din som kan dryppe. Du kan rett og slett ta saken i egne hender! Det er dette som kalles håndbrygging.

Flere produsenter, som Hario, Chemex og Kalita, tilbyr filterholdere som kan settes over en tom kopp, eller en serveringskanne om du skal brygge mye kaffe.

Chemex lager kaffe, men er også pen å se på. Foto: Produsenten
Chemex lager kaffe, men er også pen å se på. Foto: Produsenten Vis mer

Du setter et filter i holderen, har oppi kaffe og heller (nesten) kokvarmt vann gradvis over kaffen. Vannet blander seg med kaffen og ned i koppen eller kannen drypper det drikkeklar kaffe.

Priser vi har sett begynner på rundt 200 kroner for filterholder, og rundt 500-lappen for sett som inkluderer filtre, serveringskanne og andre ting du kommer til å trenge. Noen varianter er dyrere, som Chemex på rundt 700 kroner.

Som noen av våre lesere har påpekt finner du også én-kopps varianter av tradisjonelle kaffetraktere, blant annet fra Moccamaster. Men ikke tro at trakteren nødvendigvis blir mye billigere av den grunn.

LES OGSÅ: Du bør vaske filtrene før du har i kaffen

Trekkemetoden

Under denne samlebetegnelsen finner du flere varianter. Kort oppsummert har de alle til felles at all kaffen blandes med alt vannet samtidig, for deretter å trekke over et varierende tidsrom. Men siden de forskjellige variantene er så ulike i metode, deler vi dem inn i flere underkategorier.

Kaffekjele fra Espegard. Foto: Produsenten
Kaffekjele fra Espegard. Foto: Produsenten Vis mer

KOKEKAFFEN: Den gamle klassikeren som er god hjemme på kokeplaten, men kanskje enda bedre når den brukes over et bål i villmarken. Kaffen tilberedes i en kaffekjele, som kommer i ulike metaller og utførelser.

Her kokes vannet opp, deretter tilsetter du kaffen og rører rundt, før du lar det hele trekke i 6-8 minutter.

Kaffekjeler får du kjøpt for 200 kroner, men du finner også dyrere varianter.

Presskanne fra Bodum. Foto: Produsenten
Presskanne fra Bodum. Foto: Produsenten Vis mer

PRESSKANNE: Disse finnes i små varianter – perfekt når du bare trenger én eller to kopper.

Kok opp vann og forvarm presskannen. Ha kaffe i presskannen (60 gram per liter vann), hell oppi halvparten av vannet, rør rundt, hell over resten av vannet og la det trekke. Etter ca 3-4 minutter trykker du stempelet ned og kaffen er klar.

Presskanner får du for rundt hundrelappen og oppover.

LES OGSÅ: Slik lager du den beste presskannekaffen

Vakuumkolbe fra Hario. Foto: Produsenten
Vakuumkolbe fra Hario. Foto: Produsenten Vis mer

VAKUUMKOLBE: Nå snakker vi det som mange vil putte i hipsterkategorien. Har du lyst til å leke Heisenberg i «Breaking Bad» kan du gå til innkjøp av en vakuumkolbe, eller Siphon på engelsk, og brygge kaffe som en nobelprisvinner i kjemi.

Du har vann i den nederste kolben, setter en gassbrenner under og tenner på, når vannet varmes opp presses det opp i den øverste kolben. Når mesteparten av vannet har nådd den øverste kolben har du i kaffen og rører forsiktig rundt. Gassbrenneren stilles på svak varme. Deretter skal kaffen trekke og her kan du eksperimentere litt med trekketiden. Når kaffen har fått stått lenge nok, skrur du av varmen og kaffen vil da renne gjennom filteret og ned i den nederste kolben, klar til servering.

Vakuumkolber ser ut til å være en dyr fornøyelse. Vi fant noen fra Hario og Bodum, og begge havner et stykke over tusenlappen.

Aeropress er en fiffig sak. Foto: Produsenten
Aeropress er en fiffig sak. Foto: Produsenten Vis mer

AEROPRESS: En liten hipsteralarm på denne også, men litt mindre følelse av å leke med et kjemisett. Den ble oppfunnet i 2005 av amerikanske Alan Adler, og består av to rørsylindere.

Du blander vann og kaffe i den ene sylinderen, rører rundt og lar det trekke, og setter sylinderen oppå koppen. Deretter bruker du den andre sylinderen til å presse kaffevannet gjennom filteret og ned i koppen.

AeroPress finnes på norske nettbutikker til rundt 500 kroner, men du kan trolig også finne bedre priser på utenlandske nettbutikker.

ANDRE VARIANTER: Det finnes flere produkter som brygger etter trekkemetoden. Det finnes filterholdere med dryppstopp, Cafe Solo fra Eva Solo og den lille tyrkiske énkoppskanna Cezve. Kaldbrygging går også under trekkemetoden, men er kanskje litt utenfor kategorien vi konsentrerer oss om i denne artikkelen.

Under trykk

I denne kategorien finner vi både de avanserte espressomaskinene og de enkle kapselmaskinene, samt noen varianter imellom. Til felles har de at vannet presses gjennom kaffen under trykk av varierende styrke.

Også her deler vi inn i noen underkategorier, siden de ulike variantene fungerer på ganske forskjellige måter.

Slik kan en espressomaskin til hjemmebruk se ut. Foto: Shutterstock
Slik kan en espressomaskin til hjemmebruk se ut. Foto: Shutterstock Vis mer

ESPRESSOMASKINER: Disse finner du på kaffebarene, men de har også blitt ganske vanlige å ha hjemme på kjøkkenet. De tar stor plass og leverer kaffe i små porsjoner. I utgangspunktet er de halvautomatiske, men på for eksempel arbeidsplasser, kiosker og bensinstasjoner finner du helautomatiske.

Når du skal lage en espresso med en halvautomatisk maskin tar du finmalt kaffe og presser den sammen i en bajonett av metall. Bajonetten har små hull i bunnen hvor espressoen kommer ut. Vannet presses gjennom kaffen med et trykk på 9 bar.

Espressomaskiner til hjemmebruk finner du fra rundt 1.500 kroner og oppover. Den dyreste vi har sett kostet 100.000 kroner, men vi blir ikke forundret om du finner dyrere enn dette også.

Putemaskin fra Philips. Foto: Produsenten
Putemaskin fra Philips. Foto: Produsenten Vis mer

KAPSELMASKINER: Denne varianten har blitt stadig vanligere å finne rundt om i de norske hjem de siste årene. Du finner dem også ofte på hotellrom. I samme kategori finner vi kaffeputemaskinene fra Philips.

Kapslene kommer gjerne med forskjellige smaker og fylde, og du får kjøpt dekaffinerte varianter.

Prinsippet er enkelt og greit: Sett inn en kapsel eller pute og trykk på knappen. Bare husk å ta ut kapselen med én gang.

Kapsel- og putemaskiner finner du fra 300 kroner og oppover.

Bialettis kaffebrygger har vært på markedet i mange år. Visstnok har 9 av 10 italienere en slik i kjøkkenskapet. Foto: Produsenten
Bialettis kaffebrygger har vært på markedet i mange år. Visstnok har 9 av 10 italienere en slik i kjøkkenskapet. Foto: Produsenten Vis mer

BIALETTI MOKA EXPRESS: Skal du lage espresso på den tradisjonelle italienske måten, må du ha en Bialetti i kjøkkenskapet. Det vil si, ekte espresso er det ikke. Moka Express oppnår et trykk på 1-1,5 bar, mot espressomaskinenes 9 bar. Men sterkt blir det åkke som.

Selv om den ser ut som én hel del, består kannen av tre deler. Nederst er vannbeholderen, deretter kommer filterkoppen med et rør ned i vannbeholderen, og øverst er toppdelen med håndtak og helletut.

LES OGSÅ: Dette må du passe på med espressokanner

Fyll finmalt kaffe i filterkoppen og vann i den nederste delen. Sett den på kokeplaten og skru på varmen. Etter hvert som vannet blir varmere og trykket bygger seg opp, presses vannet opp gjennom røret til filterholderen, gjennom kaffen og opp i toppdelen. Når det begynner å putre og dampe er den tom for vann og du kan fjerne den fra kokeplaten og servere.

Bialetti Moka Express finner du til under 300 kroner, men det finnes også andre varianter fra samme produsent. Det finnes en egen variant for induksjonskokeplater.

Kilder: Norsk kaffeinformasjon, produsentenes nettsider, Wikipedia, Store Norske Leksikon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer