Hvalerøyene er Norges mest ettersøkte hytteområde. Her panorama fra Skjærhalden.  Foto: Wikipedia
Hvalerøyene er Norges mest ettersøkte hytteområde. Her panorama fra Skjærhalden. Foto: WikipediaVis mer

Her er hyttene vi vil ha

Interessen for fritidsboliger er rekordstor. Disse hyttene er mest populære.

Trodde du nordmenn flest ville ha hytte i Blindleia? Da må du tro om igjen.

Norges mest ettertraktede hytteområde i juni i år var Hvaler. Ihvertfall ifølge antall søk som er gjort på Finn.no. Nesten 16.000 spesifiserte Hvaler som ønsket hytteområde i juni i år. Kragerø var nest mest populært, med i underkant av 11.000 søk, etterfulgt av Larvik (ca 9.000), Tjøme (8.000) og Sandefjord (6.500). Under 1.000 så på hytter i Blindleia.

Hvor mye er hytten din verdt? Sjekk med vår hyttetakstkalkulator

Hvaler er også et av de stedene det selges flest hytter (39 i 2008 og hittil i år), kun slått av nabokommunen Fredrikstad, der 44 fritidsboliger ble solgt i samme periode. Når det gjelder pris, er imidlertid ikke disse kommunene på topp. Aller dyrest er det å kjøpe hytte i Lillesand, der snittprisen i fjor var på 5,6 millioner kroner. På Tjøme var snittprisen 5,5 millioner, mens vi må et stykke ned på listen over gjennomsnittlig salgspris før vi kommer til Hvaler. Her kostet gjennomsnittshytten i fjor 2,79 millioner kroner.

I markedet for hytter

Mens interessen for fritidsboliger på Finn har skutt i været de siste årene, så har prisene gått nedover. Antall unike ukentlige brukere økte med 20 prosent fra 2007 til 2008. Hittil i år er tallet 146.074, det høyeste antallet noen sinne, og opp 15 prosent fra fjoråret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er heller ikke småsummer man snakker om: Samlet verdi på de hyttene det ble annonsert for i fjor var hele 41,8 milliarder.

Er det dramaserien Hvaler som har bidratt til å gjøre øygruppen utenfor Fredrikstad til Norges mest ettersøkte hyttekommune? Foto: Bjørgli&Bergersen © TV 2
Er det dramaserien Hvaler som har bidratt til å gjøre øygruppen utenfor Fredrikstad til Norges mest ettersøkte hyttekommune? Foto: Bjørgli&Bergersen © TV 2 Vis mer


Dette kom frem da Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) og Finn presenterte sin første store undersøkelse om sjøhytter mandag. Undersøkelsen bekreftet forøvrig at det nå er kjøpers marked: Snittprisen på fritidsboliger falt med 2 prosent i 2008.

Ønsker strandlinje

- Det er vanligst å først søke på områder, men vi ser også at noen søkeord slår sterkt ut på statistikken, sier Lars Vangen Jordet, direktør i Finn Eiendom til DinSide.

Det desidert mest populære søkeordet innenfor kategorien fritidseiendom er "strandlinje". I mai og juni i fjor var det rundt 12.000 søk som spesifiserte dette, mens i samme periode i år var antallet tredoblet!

De nest mest populære søkeordene er "sjø" og "utsikt".

Dette gir også store utslag på prisen: Jo nærmere sjøen, jo høyere pris. Det er opptil 60 prosent dyrere å kjøpe en hytte ved vannet, i forhold til en som ligger 500 meter lenger inn på land. Og du betaler 35 prosent mer for en hytte med strandlinje enn for en uten.

Les mer: Dette betaler du ekstra for

Populært med billige hytter

Denne eiendommen på Søndre Sandøy til 14,9 millioner er dyrest på Hvaler akkurat nå.  Foto: Finn.no
Denne eiendommen på Søndre Sandøy til 14,9 millioner er dyrest på Hvaler akkurat nå. Foto: Finn.no Vis mer


Når det gjelder hvilke objekter som er mest populære, er tallenes tale klar: Vi er litt mer nøkterne når det kommer til pris. Årets mest sette fritidsbolig er en hytte på Jeløy i Moss til 350.000 kroner. Den dyreste fritidsboligen som er omsatt i år er en hytte på Bærø i Kragerø til 15 millioner. Fjorårets dyreste solgte eiendom lå på Nøtterøy, og gikk for 25 millioner.

- Vår hovedoppgave som meglere er å få selgers prisforventninger ned, sier Dag Thomassen, Direktør marked og kommunikasjon i ABCenter, som holder til på Sørlandet.

Jørgen Erland Pettersson, daglig leder i Krogsveen i Tønsberg bekrefter at det er størst rift om de rimeligste hyttene.

- Det er mellomsjiktet som blør mest, sier Pettersson.

Når det er sagt, i hans område defineres mellomsjiktet som hytter til mellom 10 og 15 millioner kroner. I kategorien "20 pluss" legges det nesten ikke ut eiendommer. - Det er synd, for her er det kjøpere, sier Pettersson.

Billig og populært?

Så hvordan står det da til, i Norges mest ettersøkte hyttekommune? På Finn er det rundt 20 treff på fritidsboliger på Hvaler. Den billigste er en liten stue på 34 kvadratmeter på Asmaløy med prisantydning på en million kroner. I den andre enden av skalaen er en hytte på Søndre Sandøy, ikke langt unna statsministerens sommerparadis. Prisantydning: 14,9 millioner, men for dette får du stor hytte med anneks og uthus, samt egen strand og brygge. Jo lengre ut i skjærgården du vil, jo dyrere blir det.

Blir det for dyrt? Fortvil ikke! Over grensen kan du få mer enn dobbelt så mye hytte for pengene!