<b>IKEA Intuitiv:</b> Dette kjøkkenet analyserer humøret ditt og justerer seg etter det. Foto: Ikea
IKEA Intuitiv: Dette kjøkkenet analyserer humøret ditt og justerer seg etter det. Foto: IkeaVis mer

Her er fremtidens Ikea-kjøkken

Slik ser Ikea-kjøkkenet ut anno 2040.

Ifølge en uavhengig kjøkkenanalyse av trendbyrået Future Laboratory, bestilt av Ikea, vil kjøkkenet i 2040 være din personlige trener, kostholdsspesialist, psykolog og livsstilsveileder.

Kjøkkenet anno 2040 vil respondere på dine energinivåer, kostholdsbehov og sinnsstemning - samtidig som kjøkkenet er miljøvennlig og står for en bærekraftig utvikling.

Les også: Fiskevasker, sneglekoker eller støvsugerhund? Her er fremtidens husholdningsapparater

Tre typer

For å utarbeide kjøkkenanalysen har Future Laboratory bygget på ekspertintervjuer og spørreundersøkelser blant forbrukere. På bakgrunn av dette har så Ikea skissert tre ulike scenarier for hvordan dette 2040-kjøkkenet vil se ut:

Et "tilbake-til-naturen"-konsept, et høyteknologisk kjøkken og et følelseskjøkken.

Du kan se bilder av alle kjøkkenvariantene i bildeserien:

INTUITIV: Dette kjøkkenet responderer på beboernes humør, energinivå og kostholdsbehov. Foto: Ikea
ELEMENTERA: Tilbake til naturen. Bærekraftig og energieffektivt. Hagen er tatt med inn, og kjøkkenet åpner for mer selvhushold. Foto: Ikea
SKARP: Her skal kjedelig kjøkkenarbeid bli en saga blott. Her skal nye teknoligier og innovativ design integreres. Foto: Ikea


Fremtidens kjøkken: Dette bordet er (nesten) alt du trenger

Sensitivt, smart eller elementært?

Her er hovedtrekkene i de tre ulike kjøkkenmodellene:
Elemantara - tilbake til naturen: Inspirert av gro-din-egen-mat-bevegelsen er dette kjøkkenet laget av naturlige materialer og fokuserer på produksjonen av organisk og natulig mat. Energisparing er i fokus, og alt kjøkkenutstyr er valgt med tanke på å redusere strømregninga.

Skarp - smart-kjøkkenet: Dette er det mest avanserte kjøkkenet blant fremtidsvisjonene, med husholdningsapparater som responderer til stemmen din og fingeravtrykket ditt. Kjøkkenapparatene kommuniserer med hverandre, slik at du får synkronisert matlagingen. Kjendiskokker i form av hologrammer vil hjelpe deg med oppskriften for å komme i havn med middagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaffemaskinen som brygger kaffe etter fingeravtrykket ditt: Vi har testet

Intuitiv - sensitiv: Kjøkkenents LED-belysning tilpasser seg humøret ditt, og registrerer det om du for eksempel er i bakrus. Aromaterapi-veggene er synkronisert med kalenderen din, og sender ut de riktige duftene for å gi deg energi før treningsøkta eller beroliger deg før et viktig møte. Det høyteknologiske kjøleskapet kan fortelle deg hvilke frokostalternativer du har som også oppfyller ditt energi- og vitaminbehov den aktuelle dagen.

Flatpakket?

Hvorvidt fremtidens kjøkken anno 2040 fremdeles kommer flatpakket, sier fremtidsvisjonene imidlertid ingenting om. Om vi ser på utviklingen som har vært hos kjøkkenprodusentene de siste årene, ser det imidlertid ut til at det bare blir mer og mer flatpakke-kjøkken. Kjøkkenprodusenter som Marbodal og HTH har også begynt å levere flatpakke-løsninger.

Prisduellen: HTH vs Ikea