Her er det høy risiko for skred

NVE kartlegger kvikkleiresoner. Nå har de funnet et høyrisikoområde i Oslo.

Ett område i hovedstaden, det røde, skraverte feltet, er i risikoklasse 5, med høyeste faregrad; 1790 Alfaset. Foto: NVEs rapport
Ett område i hovedstaden, det røde, skraverte feltet, er i risikoklasse 5, med høyeste faregrad; 1790 Alfaset. Foto: NVEs rapport Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gjennomført kartlegging av kvikkleiresoner i Oslo kommune. NVE har funnet seksten kvikkleiresoner lokalisert ved Alnavassdraget, hvorav to soner har høyeste faregrad og en sone er plassert i høyeste risikoklasse, melder NVE.

– Det aller viktigste vi gjør for å unngå skred er å kartlegge og deretter å informere om hvordan man unngår å utløse skred. Kvikkleirekartene vi lager er et viktig informasjonsverktøy for blant annet kommuner og grunneiere, sier direktør for skred- og vassdragsavdelingen i NVE Anne Britt Leifseth i en pressemelding.

– Kartleggingen av Oslo er et ledd i et større prosjekt for å identifisere områder med potensiell fare for kvikkleireskred, sier Toril Wiig, senioringeniør i NVE til DinSide.

– Ved aktiv bruk av kartene kan kommunen forhindre aktivitet som kan utløse skred i områdene. I tillegg vil grunneiere med kunnskap om lokale forhold kunne følge med på om situasjonen endrer seg over tid, for eksempel om elva graver eller ved bygge- eller graveaktivitet i området.

Se mer om kvikkleirekart på NVEs nettsider

Trygt å bo på kvikkleire?

Forsikring mot naturkreftene

Naturskader på boligen? Sjekk om boligen din er sikret


Det er imidlertid ingen grunn til panikk dersom du bor i ett av områdene som har havnet i en av de høyeste risikoklassene. Kartlegging handler mer om forebygging. Nøkkelordet er informasjon. For kommune, utbyggere, og ikke minst beboere i området.

Selv om NVE mener du kan sove trygt om natten, er det likevel et par forholdsregler du må ta.

– Det man alltid skal passe på, er at når man skal gjøre aktiviteter og inngrep i et område med kvikkleire, må man vite hva man gjør, sier Wiig.

Du (eller utbygger) må ta nødvendige forholdsregler ved påbygg, bygging av for eksempel garasje, eller utgraving av kjeller. Her er det viktig å ha riktig ekspertise med i prosessen. I tillegg gir det kommunen og byplanleggingskontoret nødvendig informasjon til planlegging og godkjenning av byggesaker. Det er altså ikke sikkert at kommunen bare er vanskelig når du ikke får tillatelse til å grave ut kjelleren.

– Det er trygt, og ingen fare å bo i de markerte områdene så lenge du ikke gjør noe ukontrollert, og søker hjelp dersom det skal bygges, presiserer Wiig.

Rammet av flom? Her er sjekklisten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer