Mange vet ikke at kjøleskapet holder for høy temperatur. Foto: COLOURBOX.COM
Mange vet ikke at kjøleskapet holder for høy temperatur. Foto: COLOURBOX.COMVis mer

Her er det for hett

Og det er ikke bra.

Mattilsynet anbefaler at kjøleskapet skal holde en temperatur på fire grader eller lavere. Blir kjøleskapet for varmt, taper maten seg fortere enn du tror. Oppbevares matvarene varmere enn fire grader, reduseres holdbarheten dramatisk for mange mattyper.

Undersøkelser fra Electrolux viser at svinekjøtt kan bli dårlig etter tre dager i et kjøleskap som holder fem grader. Også andre lettbedervelige matvarer som kjøttpålegg, fisk og kylling er ekstra sårbare i sommervarmen.

Her er hvitevarene som varer lengst

For hete vaner

Seks av ti nordmenn mener fire-fem grader er den perfekte kjøleskapstemperatur, viser en undersøkelse SeeYou har gjennomført for Lefdal Elektromarked.

– Mange er nok ikke klar over at dersom temperaturen overstiger fire grader, blir en rekke matvarer dårligere mye raskere enn om det er to-tre grader i kjøleskapet, sier hvitevaresjef Lars Hoel i Lefdal Elektromarked til Newswire.

Her er de verste bakteriefellene

Ti grader i øverste hylle

– Mange ville bli overrasket hvor varmt det kan bli i kjøleskap dersom døren åpnes ofte. Temperaturer på opptil ti grader på øverste hylle er ikke uvanlig. Under slike forhold får også skadelige bakterier gode vekstvilkår, sier kategorisjef Lena Wånemark til Newswire.

Når vi legger inn mange matvarer etter handleturen samtidig i kjøleskapet, fører det også til at temperaturen stiger så mye at det kan gå ut over ferskvarene.

Du bør heller ikke stappe fullt kjøleskapet. Jo fullere det er, jo større er risikoen for at maten blir varm. Et stappfullt kjøleskap gir nemlig mindre luftgjennomstrømming, som kan gi for høye temperaturer.

Varm mat bør heller ikke dyttes rett i kjøleskapet, skal vi tro Matportalen.no. Legger du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige og kondensen vil gi gode vekstmuligheter for bakterier. For å være sikker på at bakterier ikke begynner å florere, bør temperaturen senkes fra 60 ºC til 10 ºC i løpet av to timer, før maten settes i skapet. Dette kan for eksempel gjøres ved at en kasserolle settes i kaldt vann.

Maten i butikken oppbevares for dårlig

Varmen får kjøleskapet til å knele

Når det er varmt ute, er det ikke bare maten som kan bli ødelagt. Kjøleskapet er også ekstra utsatt. I sommermånedene går salget av hvitevarer for kjøling opp med 23 prosent. Dette fordi motoren må jobbe mer når temperaturen går opp, og fordi vi åpner og lukker oftere fordi vi bruker mer kalde varer.

Ønsker du å forlenge kjøleskapet eller fryserens levetid, er det heldigvis helt enkle tiltak som skal til.

- Det viktigste er å tørke støv av kondensatoren. Da jobber motoren lettere, og belastningen på kompressoren blir mindre. Det rådet kom fra Mikkel Alme, salgssjef for hvitevarer i Elkjøp til DinSide i fjor.

- Bruk støvsugeren, og få støvet bort.

Slik holder du liv i kjøleskapet lenger