Oslo har blitt en relativt billigere by å leve i det siste året, skal vi tro disse undersøkelsene. Foto: Colourbox.com
Oslo har blitt en relativt billigere by å leve i det siste året, skal vi tro disse undersøkelsene. Foto: Colourbox.com Vis mer

Her er det dyrest å bo

Du vil ikke tro hvor mange steder som har blitt dyrere enn Oslo.

Publisert
Sist oppdatert

Det er mye som har blitt billigere i Norge det siste året. Bensinprisen faller, byggekostnadene har gått ned, lavpriskjedene øker omsetningen, billettprisene på fly har rast nedover, det samme har prisene på klær og sko gjort. Høsten 08 og tidlig på våren 09 gikk det heller ikke fremad med boligprisene, selv om denne tendensen synes å ha snudd nå.

Her er boligmarkedet hetest

Så da bør vi kanskje ikke bli så overrasket over at Norges hovedstad ikke troner i nærheten av pallen på listen over verdens dyreste byer? I fjor lå Oslo på 4. plass på en liste med mer enn 140 byer, rangert av Mercer. I år finner vi hovedstaden på 14. plass. I en annen undersøkelse, utført av ECA International, falt Oslo fra 2. til 7. plass, og København gikk forbi som dyreste by i Europa. På denne listen finner vi også Stavanger nede på en 13. plass, ti plasser ned fra året før.

Her ser du 2xtopp-20

Valutaendringer er grunnen

Det er store endringer i levekostandene fra by til by, og også fra i fjor har det skjedd betydelige endringer. Forandringer i styrkeforholdet mellom ulike valutaer er den viktigste forklaringen på endringene i listene denne gangen. Europeiske byer har stort sett beveget seg nedover listene, etter at styrkeforholdet til dollaren har skiftet betraktelig siden i fjor. I perioder i 2008 kunne dollar kjøpes rekordbillig med de fleste europeiske valutaer.

På samme måte har byer i USA, Kina, Japan og Midtøsten gjort prisbyks oppover.

Her er fjorårets liste over verdens dyreste byer

Byene under lupen

Mercer står bak Cost of Living Survey, og selskapet har undersøkt 143 byer verden rundt , og har sjekket 200 ulike priser i hver by. Listen inkluderer husleie, mat, klær, transport, husholdningsvarer og underholdningstilbud. New York danner basen for indeksen, og valutaen sammenlignes med US dollar. Tallene ble samlet inn i mars i år.

Listen fra ECA International fra juni i år er basert på en undersøkelse av kostnadene for 125 forbruksvarer og tjenester som vanligvis kjøpes av utenlandske beboere i 370 byer verden over. Disse dataene inkluderer IKKE bokostnader eller bilkostnader.

Her ser du topp-20 fra begge undersøkelsene.

Ikke hele sannheten

Listen fra Mercer blir opprinnelig utarbeidet for at selskaper med ansatte utenlands, skal kunne sette sammen riktig kompensasjon gitt levekostnadene i de ulike byene. Også listen fra ECA International baserer seg på varer og tjenester som ikke nødvendigvis står på lokale innbyggeres handleliste.

Det er med andre ord opplagt at du mange steder kan slippe billigere ved å velge andre produkter og lokalt tilpassede løsninger. Byer som Shanghai, Beijing og Caracas er nok eksempler på dette.

Kilder: ECA International, Mercer, Forbes og Citymayors

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer