Med COB-LED pakkes lysdiodene svært tett på et brett, og settes inn i lyspærer som denne. Foto: COB-LED
Med COB-LED pakkes lysdiodene svært tett på et brett, og settes inn i lyspærer som denne. Foto: COB-LEDVis mer

Her er de nye LED-løsningene

LED-teknikkene er på ingen måte ferdig utviklet.

Siden utfasingen av glødepæren startet noen år tilbake, har det skjedd en helt enorm utvikling innenfor belysningsteknologi. Det forskes intenst på forbedringer og videre utvikling mot enda mer lyssterke og energieefektive løsninger.

Her er en liten innføring i et par av de nyeste teknikkene.

CFL, LED og halogen: SE hvilken lyspære du bør bruke hvor.

Det hvite lyset

LED-lys, i motsetning til lys fra glødelamper, er ikke naturlig hvitt, men oppstår i flere andre farger avhengig blant annet av hvilke halvledermaterialer som brukes.

Glødepærer var heller ikke "hvite" uten videre, det tok sin tid før oppfinnerne og de tidlige produsentene fant ut av hvilke materialer, gasser og belegg som ga behagelig og effektive lyskvaliteter til forskjellige formål.

For å lage hvitt lys fra LED kan man bruke alternative teknikker. Man kan kombinere forskjellige farger, typisk er RGB hvor lys fra røde grønne og blå lysdioder blandes.

Man kan også kombinere lyset fra en blå lysdiode med et belegg av gul fosfor. Det lyser som da slipper ut blir hvitt, med en fargetemperatur som kan være svært lik lyset fra klassiske glødelamper eller halogen.

Dette er den vanligste løsningen i dagens LED-teknikk og som gir mest lys per watt.

Se også: Advarer mot dårlige LED-pærer

Stadig mindre

De første lysdiodene var små plastbobler med ben, disse var noen millimeter i diameter og det var ikke mange man fikk plass til på en flate egnet til belysning. Effektiviteten og lysutbyttet var heller ikke imponerende.

Men overflatemonterte lysdioder kunne gjøres vesentlig mindre, og med økt antall fikk man lys som var høyst brukbart.

De nyeste er COB - Chip on Board - hvor lysdiodene er enda mindre, så små at man kan pakke flere hundre av dem på en flate som passer inn i eksisterende pæredimensjoner.

Utvikling av tetthet i LED-konstruksjoner. Foto: Produsenten
Utvikling av tetthet i LED-konstruksjoner. Foto: Produsenten Vis mer


Resultatet er et mer behagelig lys, fra en større lysende flate, sammenlignet med en mindre og mer intenst LED-oppsett.

Les også: På tide å bytte til LED-spotter?

En annen teknikk

Et problem med fosforbelagte blå lysdioder er at avstanden til belegget gjør at en stor del av fotonene (som er selve lyset) reflekteres av fosforet tilbake til lysdioden. For å øke lysutbyttet som faktisk kommer ut av pæren, og ikke blir borte i interne refleksjoner i konstruksjonen, har man utviklet nye løsninger.

ChromaLit gir større lysutbytte Foto: ChromaLit
ChromaLit gir større lysutbytte Foto: ChromaLit Vis mer


Ved en teknikk som kalles Remote Phosphor har man røkt avstanden mellom selve den blå lysdioden og fosforbelegget. I veggene i rommet mellom disse er det også optiske materialer med egenskaper som gjør at disse fotonene ikke reflekteres, men sendes ut og øker det effektive lysutbyttet.

Denne teknikken kan gi 30 prosent mer lysutbytte, når den kombineres med nye generasjoner av blå lysdioder.

Kilder: COB-LED og Future Lighting Solutions