Her er de nye byggereglene

Fra 1. juli er det blant annet påbudt med radonsperre i nybygg. Men du slipper å søke om å bygge peis.

BYGGE NYTT? Nå er det nye byggeregler som gjelder.  Foto: Colourbox.com
BYGGE NYTT? Nå er det nye byggeregler som gjelder. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske byggeregler og forskrifter er i stadig endring og utvikling, og 1. juli og 1. januar er datoene de fleste trer i kraft.

Her er noen av de nye reglene du som boligeier eller boligbygger må forholde deg til:

Slipper å søke om peis

Det involverer stadig mer papirarbeid å endre på noe i boligen. Det har tidligere blitt vedtatt at man må søke om å installere ildsteder, men dette ble unntatt i en forskrift før vedtaket trådte i kraft. Nå blir unntaket varig.

– Det blir ingen søknadsplikt for ildsteder. Vi vil som tidligere varslet, innføre varig unntak for dette i forskrift. Denne skal tre i kraft 1. juli 2011, sa statssekretær Dag Henrik Sandbakken i Kommunal- og regionaldepartementet i en pressemelding i mai.

La kommunen betale: Slik får du sponset peis

Radonsperre påbys

Fra 1. juli i år er det også forbudt å bygge nye boliger uten radonsikring. Den nye byggeforskriften gjør det obligatorisk med radonsperre i alle nye bygninger der mennesker oppholder seg.

- Regjeringen skal ha ros for den handlekraften den viser med de nye radonforskriftene. Radon dreper minst like mange mennesker som trafikken i Norge. Hver 10.bolig her i landet har farlig høye radonverdier, men problemet ble ignorert i årevis. Dette kommer til å redde mange liv, sier Geir Haugersveen, direktør i Icopal i en pressemelding.

Visste du at 450.000 er utsatt for livsfarlig stråling i hjemmet sitt?

Påbudt med lekkasjesikring

De færreste norske kjøkken er innredet som våtrom, og få har våtromsbelegg og sluk, til tross for at vi også har spring på kjøkkenet. Dermed blir bygningsskadene store når det oppstår vannlekkasjer på kjøkkenet. I tillegg har de fleste oppvaskmaskin, noen har vaskemaskin, og stadig flere får amerikanske side-by-side-kjøleskap med isbitmaskin.

Fra 1. juli i år blir det påbudt med lekkasjesikring i alle nye boliger, men ønsker du å være på den sikre siden, kan du selvfølgelig også etterinstallere dette i din bolig.

Les mer: Nå må du ha lekkasjesikring

Myker opp reglene om baderom

En av fjorårets mest omstridte regelendringer var søknadsplikten for arbeider på baderom. Ikke bare forsinker det prosessen med flere uker mange steder i landet, man må også ut med flere tusenlapper i gebyr. Kommunal- og regionaldepartementet har tidligere varslet at de vil myke opp disse reglene.

I slutten av juni sendte Kommunnal- og regionaldepartementet et nytt høringsnotat, der de foreslår å gjøre hele søknadsprosessen frivillig, med ett unntak: Man kan ikke bryte eksisterende brannskiller.

- Det ble for tungvint, for kostbart og for mye byråkrati. Vi tar tilbakemeldingene vi har fått på alvor og lar folk ta ansvar selv, sier Sp-lederen til VG.

Notatet er på høring til 30. september 2011.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!