Test av støvsugere 2017

Her er de beste støvsugerne

Svensk test av støvsugere avslører store forskjeller. Her er de beste og de dårligste.

BRÅKETE? Svensk test av 10 støvsugere avslører store forskjeller i støvsugerstøy ... og nei, da snakker vi ikke om tilleggsstøy fra den som opererer støvsugeren - men den støyen som støvsugeren selv lager. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
BRÅKETE? Svensk test av 10 støvsugere avslører store forskjeller i støvsugerstøy ... og nei, da snakker vi ikke om tilleggsstøy fra den som opererer støvsugeren - men den støyen som støvsugeren selv lager. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU stiller stadig strengere krav til energikrevende produkter, som for eksempel lyspærer, kaffetraktere, varmtvannstanker og annen hjemmeelektronikk.

I 2014 kom de første kravene til energieffektivitet i støvsugere: Motorytelsen fikk ikke være over 1.600 watt og det kom krav til oppsugingsevne.

Kravene til støvsugerne skjerpes ytterligere fra 1. september 2017.

Du kan lese mer om de nye kravene lenger ned i artikkelen, men kort fortalt dreier det seg blant annet om skjerping av krav til oppsugingsevne, støy og motorstørrelse.

Merk også at kravene kun gjelder for vanlige støvsugere - og ikke for blant annet robotstøvsugere.

Nå har svenske Energimyndigheten testet 10 støvsugere på det svenske markedet. Mange av disse er støvsugere vi også har i norske butikker.

Og som du kan se av resultatene: Det er forskjeller både på oppsugingsevne og støy.

Alle består - men det er likevel store forskjeller

Energimyndigheten har testet nye støvsugere for å se om de oppfyller økodesignkravene - altså kravene til energieffektivitet, støy og så videre. De har testet støvsugere i alle prisklasser og med energimerking fra A til E, og de har testet markedslederne. De har testet både støvsugere med eller uten pose.

Testen viser at alle støvsugerne passerer økodesignkravene og at du kan stole på merkingen fra produsentene.

BLANT DE BESTE: Electrolux Zuogreen+ er blant de aller beste på oppsugingsevne fra tepper - som er det punktet det er størst forskjeller på i testen, med unntak av støynivå. Men også på støynivå greier denne seg godt: Best i test har 59 desibel mens denne har 63 desibel. Foto: Electrolux
BLANT DE BESTE: Electrolux Zuogreen+ er blant de aller beste på oppsugingsevne fra tepper - som er det punktet det er størst forskjeller på i testen, med unntak av støynivå. Men også på støynivå greier denne seg godt: Best i test har 59 desibel mens denne har 63 desibel. Foto: Electrolux Vis mer

Alle støvsugerne holder seg innenfor kravene til oppsugingsevne når støvsugerne er testet for kravene som gjelder nå.

Når kravene skjerpes 1. september vil også alle holde seg innenfor de nye kravene - men merk deg forskjellene på oppsuging fra teppegolv:

Mens alle støvsugerne greier oppsuging fra harde gulv med glans, er det større forskjeller når det kommer til støvsuging fra tepper; det er en vanskeligere oppgave.

Best på støvsuging med høyest oppsugingsevne fra tepper har Bosch BGL8PET 1, tett fulgt av Electrolux ZUOGREEN+.

Men: Testen avslører at det er størst variasjoner på støy!

De dårligste støyer mer enn dobbelt så mye

Energimyndigheten har målt og funnet at lydutslippet varierer fra 59 desibel på de beste støvsugerne, til 82 desibel på de verste.

Dette er innenfor dagens økodesignkrav, men de nye kravene fra 1. september setter en grense på maks 80 desibel - så der sliter de dårligste!

En forskjell på 10 desibel oppleves som dobbelt så høyt, mens du ikke kan høre en forskjell på 2 desibel.

De fleste støvsugerne i testen ligger på rundt 70 desibel.

Best i test når det kommer til støy er Bosch BGL 8330T med 59 desibel.

Mest bråkete er Dyson DC33C med 83 desibel og Volta U2406NEL med 82 desibel.

Best i test

Du kan selv se alle detaljene om testresultatene hos Energimyndigheten.

Ettersom alle støvsugerne gjør jobben på harde gulv helt strålende, og de holder seg innenfor både gamle og nye krav til patikkelutslipp, står vi igjen med forskjellene på oppsugingsevne fra tepper samt støynivå.

Da ser det ut til at de beste valgene blant de støvsugerne som er testet, er Electrolux ZUOGREEN+ og Bosch BGL8PET 1.

Electrolux ZUOGREEN+ fjerner minst 87 prosent av støv i tepper, mens Bosch BGL8PET 1 tar bort minst 91 prosent.

Når det kommer til støy, er det imidlertid Electrolux som trekker det lengste strået og støyer minst: 63 desibel mot 73 desibel i Bosch.

Dersom vi også ser på prisen, ser det ut til at Electrolux vinner: Bosch BGL8PET 1 koster 5.500 kroner i Norge, mens Electrolux ZUOGREEN+ koster 1.500 kroner. Da spørs det om de fire prosentene i bedre oppsugingsevne er verdt prisforskjellen på 4.000 kroner ...

BLANT DE BESTE - MEN DYR: Bosch BGL8PET1 er aller best på oppsugingsevne på tepper, men støyer 10 desibel mer enn testens nest beste på teppestøvsuging - og 10 desibel oppleves faktisk som dobbelt så bråkete. Den er i tillegg veldig mye dyrere enn Electrolux Zuogreen+. Foto: Bosch
BLANT DE BESTE - MEN DYR: Bosch BGL8PET1 er aller best på oppsugingsevne på tepper, men støyer 10 desibel mer enn testens nest beste på teppestøvsuging - og 10 desibel oppleves faktisk som dobbelt så bråkete. Den er i tillegg veldig mye dyrere enn Electrolux Zuogreen+. Foto: Bosch Vis mer

Nye krav fra 1. september 2017

Nå må støvsugerne holde seg under 900 watt i effekt, det er krav til støvgjenutslipp som ikke skal være mer enn 1 prosent, lydnivået må være mindre eller lik 80 desibel - og det er strengere krav til både oppsugingsevne, levetid på motor og energiforbruk.

Du kan se kravene i boksen nedenfor - og du kan lese mer hos Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE).

Merk også at kravene kun gjelder «vanlige» støvsugere for husholdningsbruk.

Kravene gjelder ikke for: Robotstøvsugere, sentralstøvsugere, våtstøvsugere og våt- og tørrstøvsugere, batteridrevne støvsugere, gulvpoleringsmaskiner, utendørs støvsugere, håndholdte støvsugere, madrasstøvsugere og askestøvsugere.

Les også:

Har du støvsugeren på soverommet? - Det er som å ha en søppelbøtte ved senga!

Mange har aldri byttet dette filteret på støvsugeren: - Skift det nå!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!